Kinderen die met hun voeten naar binnen wijzend lopen

Totdat kinderen 8 jaar oud zijn, is de hoek van de voeten en benen van kinderen nog niet gedefinieerd. Daarom hoeven ouders van kinderen die met hun voeten naar binnen wijzend lopen zich geen zorgen te maken.
Kinderen die met hun voeten naar binnen wijzend lopen

Laatste update: 08 oktober, 2019

We zien regelmatig dat kinderen met hun voeten naar binnen wijzend lopen. Dit is een aandoening die ook wel in-toeing genoemd wordt. Ken jij de reden achter deze aandoening?

De rotatie van het been begint al tijdens de zwangerschap, wanneer baby’s nog in de baarmoeder zitten. De ontwikkeling van de benen stopt niet tot kinderen 8 jaar zijn, dan bereiken ze eindelijk de definitieve hoek.

Om deze reden zie je misschien dat je kind met zijn of haar voeten naar binnen wijzend loopt. Als dit het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Het probleem zal hoogstwaarschijnlijk vanzelf oplossen zonder dat een behandeling nodig is.

De belangrijkste oorzaken van het lopen met voeten naar binnen wijzend

Interne tibiale torsie

Zoals de naam aangeeft, is één van de belangrijkste oorzaken dat kinderen met hun voeten naar binnen wijzend lopen een misvorming van het scheenbeen.

Deze vervorming zorgt voor een binnenwaartse draaiing. Deze aandoening lost vaak vanzelf op naarmate er tijd voorbij gaat en heeft geen behandeling nodig.

Metatarsus adductus

Nog een mogelijke oorzaak van in-toeing is metatarsus adductus, een aandoening waarbij het binnenste gedeelte van de voet naar binnen gedraaid is. Dit komt gewoonlijk door de positie van de baby in de baarmoeder en een gebrek aan ruimte wanneer hij of zij begint te groeien.

Een lopend kindje

Zelfs met deze vervorming kunnen de voeten van het kind flexibel of stijf zijn. De flexibiliteit zal aangeven of een behandeling nodig is of niet. Als een behandeling wel nodig is, is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind.

Wanneer baby’s voor 1-jarige leeftijd al behandelt worden, moeten ze vaak in het gips. Het doel van deze behandeling is het corrigeren van de houding van de voet voordat de baby begint te lopen.

Wanneer het kind al ouder is, zullen deskundigen waarschijnlijk het kind opereren zodat ze de gewrichten los kunnen maken van de binnenkant van de voet. Voor het herstel is ook gips nodig.

Femorale anteversie

Femorale anteversie komt voor wanneer het dijbeen naar binnen draait, waardoor de knieën en de voeten dit ook doen. Het is vrij simpel om dit probleem te herkennen wanneer kinderen zitten, omdat hun benen een w-vorm maken.

Daarnaast vinden ze het moeilijk om in kleermakerszit te zitten, terwijl dit een veelvoorkomende zithouding is voor kinderen.

Deze aandoening heeft meer tijd nodig om gecorrigeerd te worden, omdat de draaiing in het dijbeen ervoor kan zorgen dat kinderen meer dan 10 jaar lang met hun voeten naar binnen wijzend lopen. Je kan met deze aandoening het best wachten tot het probleem zichzelf corrigeert.

Als kinderen tot de puberteit met hun voeten naar binnen wijzend blijven lopen, hebben ze misschien een operatie nodig om het probleem op te lossen.

De voeten van een baby

Met de voeten naar binnen wijzend lopen, hoe los je dit op?

Het eerste wat je moet doen is je kind een paar dagen achter elkaar in de gaten houden. Als je ziet dat je kind met zijn of haar voeten naar binnen wijzend loopt, moet je hem of haar meenemen naar de dokter.

Normaal gesproken zal de dokter eerst een röntgenfoto en misschien een scan uitvoeren. Zo kan hij er achter komen of de draaiing serieus is.

Zoals we hierboven uitgelegd hebben, zijn de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt doordat de benen niet gedefinieerd zijn voordat het kind 8 of 10 jaar oud is. Als je kind na deze leeftijd nog steeds met zijn of haar voeten naar binnen wijzend loopt, kan dit opgelost worden met een simpele operatie.

Een chirurg zal kleine metalen plaatjes in het gebied van het kraakbeen zetten, of de voeten direct vormen zodat ze weer recht staan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.