Kinderen die in de omgekeerde kleermakerszit zitten

Je hebt misschien nog nooit gehoord van de omgekeerde kleermakerszit, maar het komt eigenlijk heel vaak voor bij kinderen. Op de korte termijn is deze positie niet schadelijk, maar het is beter voor ouders om te voorkomen dat het een gewoonte wordt.
Kinderen die in de omgekeerde kleermakerszit zitten

Laatste update: 24 oktober, 2018

Het is gebruikelijk dat kinderen de positie van de omgekeerde kleermakerszit tijdens het spelen aannemen. De positie is ook bekend als zitten in een W.

Blijkbaar is het een comfortabele en natuurlijke positie voor hen om aan te nemen. Voor volwassenen is de positie echter vrij moeilijk en kan zelfs pijnlijk zijn.

Kinderen vinden het veel gemakkelijker om hun speelgoed te verplaatsen terwijl ze in een omgekeerde kleermakerszit zitten.

Hoewel deze positie onschadelijk lijkt, als ze gedurende langere tijd wordt vastgehouden tijdens het televisiekijken of spelen op de vloer, kan dit gevolgen hebben voor de spierontwikkeling van het kind.

In dit artikel zullen we de mogelijke gevolgen van de omgekeerde kleermakerszit met je delen.

De omgekeerde kleermakerszit

In deze positie worden de billen van het kind volledig op de grond ondersteund. Hierbij worden hun knieën en benen naar achteren gebogen en een W vormen. Vandaar de naam zittend in een W.

Het komt heel vaak voor dat kinderen deze positie innemen wanneer ze een fase van kracht- en spiercontrole doormaken.

Kleintjes kiezen voor deze houding, omdat het hen een beetje meer stabiliteit geeft dan andere posities. De W-formatie geeft het kind een bredere basis waardoor ze zich veilig kunnen voelen.

Als gevolg van deze houding kunnen ze zonder veel inspanning rechtop zitten. De omgekeerde kleermakerszit geeft hen ook de vrijheid om hun handen te gebruiken om hun speelgoed te verplaatsen.

Deze positie komt zeer vaak voor bij kinderen met een tekort aan spierspanning. Het stelt hen in staat om rechtop te zitten zonder dat het te veel moeite kost.

Samen spelen

De medische mening over de omgekeerde kleermakerszit

Specialisten op het gebied van pediatrie en traumatologie leggen uit dat deze positie niet aan pathologie wordt toegeschreven. Het is gewoon een normale houding.

In veel gevallen hebben kinderen de neiging om deze positie aan te nemen. Dit komt, omdat ze worden geboren met een voorkeur voor femurale anteversie.

Femurale anteversie is wanneer de hals van het femur en de heup naar voren wijzen. Dat is de reden waarom ze de neiging hebben het onderste deel van hun benen naar binnen te bewegen.

Femurale anterversie wordt progressief gecorrigeerd tijdens de kindertijd en verdwijnt tussen de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Bij meisjes kan het wat langer duren, tot de leeftijd van 14 jaar.

Gevolgen van de omgekeerde kleermakerszit

Deze houding kan geen schade aanrichten zolang het kind het niet gedurende een langere periode gebruikt. Als ze dit wel doen, dan kunnen de volgende problemen zich voordoen:

 • Spierstijfheid.
 • Verhoogde druk op de gewrichten van de heupen, enkels en knieën.
 • Toekomstige orthopedische problemen.
 • Slechte houding.
 • Zwakke heupen.
 • Het kan beletten dat het kind kan draaien en zijn gewicht gelijkmatig over het lichaam kan verdelen.
 • Vertragingen in houdingsregulatie en stabiliteit.
 • Ze kunnen problemen hebben als het gaat om hun fijne motoriek.
 • Aandoeningen van het bewegingsorgaan.
Jongen met tol

Advies over hoe je kunt voorkomen dat je kind deze houding aanneemt

De beste manier om te voorkomen dat je kind deze houding aanneemt, is om te voorkomen dat ze er een gewoonte van maken. Om dit te bereiken, moet je de volgende suggesties in de praktijk brengen:

 • Moedig het kind op een zachte toon aan naar een andere positie te zoeken.
 • Vermijd zeuren of hen bang maken door hen te vertellen dat hun benen vervormd zullen raken.
 • Overlaad ze niet met informatie om hun positie te veranderen terwijl ze spelen.
 • Stel op een strategische wijze spelletjes voor, die ervoor zorgen dat ze regelmatig van positie veranderen.
 • Voorzie ze van een stoel en een tafel van geschikte hoogte om ze prettig te laten zitten.
 • Als ze op de grond zitten, plaats dan wat kussens om ze wat steun te geven.
 • Als ze gaan zitten, moeten ze de volgende positie behouden: de voeten moeten de grond raken, de knieën moeten 90° zijn en hun rug moet tegen iets stevig leunen.
 • Je kunt ze voorzien van een kleine stoel waar ze hun voeten op kunnen leggen.

De hierboven genoemde suggesties maken deel uit van goede houdingsgewoonten die je je kind zou moeten leren.

Dit vereist geduld en het profiteren van hun ontwikkelingsstadia om toekomstige problemen te voorkomen.

Als je merkt dat je kind te vaak het omgekeerde kleermaker pose aanneemt, raadpleeg je je kinderarts zodat zij van mogelijke opties beoordelen kunnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.