Is het veilig om honing te consumeren tijdens de zwangerschap?

Het is mogelijk honing te consumeren tijdens de zwangerschap, hoewel je dat alleen in matige doses moet doen om de stofwisselingsproblemen niet te accentueren.
Is het veilig om honing te consumeren tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 30 maart, 2022

Tijdens de zwangerschap moet je speciaal op je voeding letten. Fouten in dit aspect kunnen de gezondheid van de foetus namelijk negatief beïnvloeden. Er rijzen veel twijfels over de voedingsmiddelen die wel of niet gegeten kunnen worden. Met dit in gedachten bespreken we of het veilig is honing te consumeren tijdens de zwangerschap.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat je dieet zo gevarieerd mogelijk moet zijn, vooral tijdens de zwangerschap. Hoewel het waar is dat er in deze tijd enkele beperkingen zijn, zijn er toch veel voedingsmiddelen die toegestaan zijn en die deel moeten uitmaken van je gewone dieet.

Honing, een omstreden product

Honing heeft in gelijke mate voor- en tegenstanders. Enerzijds bevat het antioxidanten en sporenelementen die op middellange termijn gunstig kunnen zijn voor de gezondheid.

Is het veilig om honing te consumeren tijdens de zwangerschap

Anderzijds zijn velen tegen de consumptie ervan omdat het hoge concentraties suiker bevat. Suiker kan bij overmatige consumptie schade aan het lichaam aanrichten, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Frontiers in Bioscience .

Bovendien moet je bedenken dat je, om van de positieve elementen te kunnen profiteren, een grote hoeveelheid van het product moet innemen, wat de hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten in je dieet conditioneert.

Om deze reden zijn deskundigen het niet eens over de aanwezigheid ervan in ons dieet. In matige hoeveelheden kan het echter een geldige optie zijn om bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, te zoeten.

Honing tijdens de zwangerschap

Het eerste dat we duidelijk moeten maken is dat er als zodanig geen risico’s verbonden zijn aan de consumptie van honing tijdens de zwangerschap. Het is een voedingsmiddel dat deel kan uitmaken van het dieet van een zwangere vrouw.

Maar, zoals hierboven vermeld, kan het suikergehalte ervan bestaande problemen accentueren. Een voorbeeld zou zwangerschapsdiabetes zijn, als die zich ontwikkeld heeft. Hoewel het een voorbijgaand probleem is, wordt het geaccentueerd bij een hoge inname van enkelvoudige koolhydraten, zoals blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in Nutrients.

Speciale voorzichtigheid is geboden met deze macronutriënten, zowel als de ziekte zich manifesteert als wanneer er een voorgeschiedenis van is in de familie. Anders zou de bloedsuikerspiegel ongecontroleerd kunnen worden, wat niet positief is voor de moeder of de foetus.

Hoe honing goed gebruiken?

Zoals gezegd kan honing in kleine verhoudingen gebruikt worden om sommige voedingsmiddelen te zoeten. Het is niet aangetoond dat het een betere optie is dan tafelsuiker. Maar sommige deskundigen bevelen het gebruik ervan aan in tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen.

De waarheid is dat het bij de keuze van een honingsoort belangrijk is voorrang te geven aan die welke koninginnengelei in zijn samenstelling bevat. Deze verbinding kan positieve effecten hebben op het organisme, vooral wat het behoud van de immuunfunctie betreft. Het kan zelfs de vitaliteit van zwangere vrouwen verhogen als ze moe zijn.

Koninginnengelei kan je echter ook consumeren zonder dat je honing als zodanig consumeert. Er worden namelijk voedingssupplementen met dit ingrediënt in geconcentreerde vorm gemaakt. Misschien is dit de meest efficiënte manier om er voordeel uit te halen.

Zorg voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Wanneer honing vermijden tijdens de zwangerschap?

Als zwangerschapsdiabetes is ontstaan, is het raadzaam honing en de consumptie van eenvoudige suikers in het algemeen te vermijden. Koolhydraten moeten niet helemaal uit het dieet geschrapt worden, maar er moet voorrang gegeven worden aan complexe koolhydraten.

In dit verband kun je het beste kiezen voor volle granen, zoals rijst of quinoa. Anderzijds moet je de aanwezigheid van geraffineerde meelsoorten verminderen. Die verhogen namelijk de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Voorbeelden van voedingsmiddelen met meel zijn brood en pasta.

Het is veilig om honing te consumeren tijdens de zwangerschap

Zolang het in matige doses voorkomt en er geen onderliggende stofwisselingsziekten zijn, kunnen vrouwen honing consumeren tijdens de zwangerschap. Deze voeding zal niet schadelijk zijn, hoewel het ook niet bijzonder heilzaam is. Het zou anders zijn als we het over een concentraat van koninginnengelei zouden hebben.

Bij het consumeren van honing kun je dus het beste een biologisch product van de hoogst mogelijke kwaliteit kopen en het in matige doses verwerken in die voedingsmiddelen die je zoeter wil maken. Als je er echter meer twijfels over hebt, bedenk dan dat je altijd je arts kunt raadplegen. Wellicht ook interessant voor jou

4 Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent

Melk is een van de beste natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur als je zwanger bent. Leer meer over andere remedies die kunnen helpen.  • Centers for Disease Control and Prevention. Botulism. Prevention. U.S. Department of Health and Human Services. Junio 2021.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
  • Mustad VA, Huynh DTT, López-Pedrosa JM, Campoy C, Rueda R. The Role of Dietary Carbohydrates in Gestational Diabetes. Nutrients. 2020 Jan 31;12(2):385. doi: 10.3390/nu12020385. PMID: 32024026; PMCID: PMC7071246.
  • Tam C, Erebara A, Einarson A. Food-borne illness during pregnancy. Prevention and treatment. Canadian Family Physician. Abril 2010. 56 (4): 341-343.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.