Wat is zilverfluoride en waarvoor wordt het gebruikt?

Zilverfluoride is een tandheelkundig product dat veel voordelen heeft. We vertellen je wanneer het gebruikt wordt en waar het voor dient.
Wat is zilverfluoride en waarvoor wordt het gebruikt?

Laatste update: 19 oktober, 2022

Fluoride heeft gunstige effecten op de mond, want het helpt tandziekten voorkomen. In dit artikel vertellen we je over zilverfluoride, een bijzondere combinatie van het element dat men in de tandheelkunde gebruikt om gaatjes te behandelen.

Zilverfluoride wordt meestal gebruikt bij kinderen om melktanden te behandelen die door gaatjes beschadigd zijn. Het kan echter in sommige specifieke situaties ook bij volwassenen gebruikt worden. Lees verder en ontdek welke voordelen het biedt, waarvoor het gebruikt wordt, en wat de nadelen ervan zijn.

Wat is zilverfluoride?

Zilverfluoride is een verbinding die ontstaat uit de combinatie van fluoride met zilver. Men noemt het ook wel zilveramino fluoride, zilverdiamine fluoride, of FDP. Het is een plaatselijk geneesmiddel dat als een kleurloze vloeistof komt.

In 2014 classificeerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) FDP als veilig (Engelse link) en werkzaam voor gebruik bij de behandeling van gevoelige tanden. Maar hoewel het gebruik van zilverfluoride voor de behandeling van gaatjes niet in de indicaties van het product vermeld staat, kunnen tandartsen gebruik maken van de eigenschappen ervan en het ‘off-label’ gebruiken.

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat je het tweemaal per jaar moet aanbrengen om de progressie van de aandoening te stoppen.

Een kind bij de tandarts

Fluoride vernis behandelingen bij kinderen zijn veilig, omdat de aangebrachte doses minimaal zijn. Het beschermt de tanden van kinderen zelfs gedurende enkele maanden. De resultaten verbeteren echter als je het proces minstens om de 3 tot 4 maanden herhaalt.

Hoe werkt het?

Zilver heeft antibacteriële eigenschappen die samengaan met het vermogen van fluoride om het glazuur te re-mineraliseren. De vereniging van de twee verbindingen wordt gebruikt om de voortgang van tandbederf te stoppen of te vertragen. Bovendien kan het gebruikt worden op zowel melk- als blijvende tanden, en in de kroon- en wortelzone.

Wanneer tegelijkertijd zilverdiaminefluoride op rotte tandelementen wordt aangebracht, verhardt het  (Engelse link) de zacht geworden tandstructuur. De werking van FDP stopt niet alleen het bederf, maar biedt ook extra bescherming tegen de verspreiding van nieuwe bacteriën.

Zilverfluoride kan men aanbrengen zodra men bederf constateert. De tandarts brengt het aan met een klein penseeltje dat het beschadigde tandoppervlak ‘inkleurt’. Soms zijn, om een beter resultaat te bereiken, meerdere toepassingen nodig. Het is dus een niet-invasieve, pijnloze, snelle, en gemakkelijk uit te voeren behandeling. Daarna is het belangrijk een follow-up en periodieke controle uit te voeren om te bepalen of het nodig is de behandeling aan te vullen met andere aanvullende of alternatieve therapieën.

De voordelen en het gebruik van zilverfluoride

Het gebruik van zilverfluoride in de tandheelkunde is een niet-invasieve en pijnloze methode, die bestaat uit het geven van een paar penseelstreekjes van de vloeistof op de aangetaste tanden. Daardoor is het een heel nuttige therapie om gaatjes te behandelen bij patiënten die moeilijkheden vertonen bij de verzorging of die medische aandoeningen of handicaps hebben, wier lichamelijke beperkingen langere procedures niet toelaten.

Ken enkele voordelen van deze therapie:

  • Het is een gemakkelijke, veilige en effectieve procedure.
  • Het helpt bij een goede vorming van de tandstukken.
  • Zilverfluoride vermindert gevoelige tanden.
  • Het vermindert ook de hoeveelheid bacteriën in de mond.
  • Het kan overal gebruikt worden, niet alleen in de tandartspraktijk. Bijvoorbeeld in kinderdagverblijven, verpleeghuizen, of scholen.
  • Het is een voordelige behandeling.
  • Het is ideaal voor jonge, angstige, of onrustige kinderen.
Een kind met gevoelige tanden
Het gebruik van zilverfluoride helpt de gevoeligheid van de tanden te verminderen en vermindert de hoeveelheid bacteriën in de mond.

De nadelen van zilverfluoride

Zilverfluoride is een veilig product, dus bijwerkingen komen niet vaak voor. Het gebruik ervan kan echter het esthetisch uitzicht aantasten en een nare smaak in de mond achterlaten, naast andere aspecten die negatief kunnen zijn. Leer hieronder meer over de nadelen van deze toepassing:

  • Het kan zwarte vlekken achterlaten op het door gaatjes aangetaste tandoppervlak. We moeten opmerken dat het het gezond glazuur niet aantast.
  • Mondweefsels kunnen gekleurd zijn, hoewel in deze gevallen de pigmentatie van het slijmvlies, dat vernieuwd wordt, tijdelijk zal zijn.
  • Het kan blijvende vlekken geven op andere oppervlakken, zoals de kleding van het kind, een deken, of speelgoed.
  • Het kan een metaalsmaak in de mond achterlaten. Dit is echter tijdelijk.
  • Niet gebruiken als de patiënt actieve zweertjes of aften heeft.
  • Je mag het niet gebruiken als de gaatjes erg diep zijn en de tandpulp hebben bereikt.
  • Het kan allergische reacties veroorzaken als de patiënt allergisch is voor zilver of andere metalen.

Het belang van preventie

Zilverfluoride is een zeer effectief, zuinig en gemakkelijk te gebruiken product. Bovendien wordt het goed verdragen door kinderen in de tandverzorging. Maar desondanks is het altijd het beste om de noodzaak van het gebruik ervan te vermijden.

Daarom is het van essentieel belang dat ouders van jongs af aan verantwoordelijk voor de mondgezondheid van hun kinderen zorgen. Een goede mondhygiëne, een gezond dieet, en regelmatig bezoek aan de kindertandarts zijn de sleutel tot de verzorging van de mond van de kleintjes. Zo kun je gaatjes voorkomen en daarmee de noodzaak om je toevlucht te nemen tot zilver fluoride.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Horst, J. A., Ellenikiotis, H., Milgrom, P. M., & UCSF Silver Caries Arrest Committee. (2016). UCSF protocol for caries arrest using silver diamine fluoride: rationale, indications, and consent. Journal of the California Dental Association44(1), 16.
  • del Carmen Pariona-Minaya, M. (2020). Uso de fluoruro diamino de plata para tratamiento de lesiones de caries activa. Odontología Activa Revista Científica5(3), 61-66.
  • de Mora, E. P., Guevara, A. H., Martínez, M. H., & López, N. E. G. (2021). Fluoruro diamino de plata. Lo que necesitamos saber. Científica dental: Revista científica de formación continuada18(4), 7-13.
  • Zhao, I. S., Gao, S. S., Hiraishi, N., Burrow, M. F., Duangthip, D., Mei, M. L., … & Chu, C. H. (2018). Mechanisms of silver diamine fluoride on arresting caries: a literature review. International dental journal68(2), 67-76.
  • Hasbun Andino, S. V., & Mariela Michelle, M. S. (2021). Efectividad del fluoruro de diamino de plata en la prevención de caries en una dentición temporal (Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE)).
  • Martínez Vidal, R. I., Mendoza Faúndez, C. A., & Valdés, P. (2021). Uso del fluoruro para prevención y tratamiento de la caries en odontopediatría. Una revisión narrativa.
  • Contreras, V., Toro, M. J., Elías-Boneta, A. R., & Encarnación-Burgos, M. A. (2017). Effectiveness of silver diamine fluoride in caries prevention and arrest: a systematic literature review. General dentistry65(3), 22.
  • Crystal, Y. O., & Niederman, R. (2019). Evidence-based dentistry update on silver diamine fluoride. Dental Clinics63(1), 45-68.
  • Orellana-Centeno, J. E., Morales-Castillo, V., & González-Osorio, M. (2019). Fluoruro diamino de plata: Su utilidad en la odontología pediátrica. Avan C Salud Med7(2), 57-60.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.