Mijn tienerdochter wil veganist worden

Als je dochter veganist wil worden, is het essentieel om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het niet schadelijk is voor haar gezondheid. Lees meer.
Mijn tienerdochter wil veganist worden

Laatste update: 23 mei, 2024

Steeds meer tieners en jongeren zijn geïnteresseerd in veganisme. Over het algemeen is de beslissing om te stoppen met het eten van vlees en andere producten van dierlijke oorsprong gebaseerd op het volgende: zorg voor de eigen gezondheid, verdediging van dieren en bezorgdheid over klimaatverandering. Als je tienerdochter veganist wil worden, dan is het belangrijk om verder te lezen.

Veel ouders zijn verbaasd als ze opmerkingen horen als Mam, ik wil veganist worden” of “Mam, ik wil geen vlees meer eten “. Zowel vegetarisme als veganisme wekken enige afwijzing en bezorgdheid op bij oudere generaties. Dit komt omdat ze meestal geen gedegen kennis hebben over deze nieuwe manieren van eten. In dat opzicht vergroot onzekerheid de nervositeit.

Als je dochter veganist wil worden, is het echter belangrijk om niet in paniek te raken, want dan maak je je waarschijnlijk meer zorgen dan nodig is. In dit artikel leggen we uit wat deze levensfilosofie inhoudt en hoe je je kind in dit proces kunt begeleiden.

Wat is veganisme?

Een tiener eet een salade
Veganisme streeft ernaar het gebruik en de consumptie van dierlijke producten op alle mogelijke gebieden te vermijden, zoals voedsel, kleding, entertainment en persoonlijke verzorging.

Allereerst moet je weten dat veganisme meer is dan een eenvoudig dieet. Het is eerder een levensstijl die de keuzes beïnvloedt die iemand dagelijks maakt, zowel in zijn gewoonten als in zijn consumptie.

Het was Leslie J. Cross, een lid van de Vegan Society van het Verenigd Koninkrijk (Engelse link), die in 1950 de volgende definitie van veganisme voorstelde: het streven naar een einde aan het gebruik van dieren door de mens voor voedsel, producten, werk, jacht, vivisectie en alle andere toepassingen waarbij het leven van dieren door de mens wordt uitgebuit”.

Veganisme is gebaseerd op het idee dat dieren het recht hebben om te leven zonder te worden uitgebuit en dat mensen de verantwoordelijkheid hebben om hen te respecteren. Daarom vermijden veganisten het kopen en gebruiken van producten zoals leer, wol, zijde en cosmetica die dierlijke ingrediënten kunnen bevatten. In plaats daarvan kiezen ze voor alternatieve producten die ethisch en duurzaam zijn.

Het verschil tussen veganisme en vegetarisme

Wat voedsel betreft, kiezen mensen die veganisme volgen voor een plantaardig dieet. Daarom vermijden ze bijvoorbeeld het eten van alle soorten vlees, eieren, zuivelproducten en honing. Vegetariërs daarentegen eten geen dierlijk vlees, maar wel andere bijproducten zoals eieren, zuivelproducten en honing.

Mijn dochter wil veganist worden: hoe haar te begeleiden

Voordat je in paniek raakt als je dochter het idee van veganisme oppert, is het essentieel om naar haar redenen te luisteren. Houd ook in gedachten dat, als de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen, het mogelijk is om een veganistische levensstijl aan te nemen zonder schadelijke gevolgen. In dit opzicht is het essentieel dat wij volwassenen bereid zijn om onze kinderen te begeleiden vanuit een empathische en meelevende positie.

Dialoog mogelijk maken

Communicatie is essentieel om deze kwestie met je puberdochter aan te pakken. Als ze een bepaalde leeftijd en volwassenheid heeft, zal ze geen impulsieve beslissingen nemen. Integendeel, ze zal een verandering van deze omvang op een verantwoordelijke manier voorbereiden. Het is belangrijk dat ze zich zelfverzekerd voelt en erop kan vertrouwen dat je met haar over dit idee praat.

Daarnaast is het essentieel dat je haar beslissing respecteert, zelfs als je het er niet mee eens bent. Het heeft geen zin om haar tegenstander te worden en vanuit een star standpunt je argumenten voor het niet beoefenen van veganisme naar voren te brengen.

Vader en dochter praten over veganisme
De beste optie is om oprechte interesse te tonen in het standpunt van je dochter, haar te vragen naar de redenen voor haar beslissing en haar steun te bieden bij het inwinnen van advies over veganisme.

De specifieke kenmerken van veganisme kennen

Er zijn veel voedingsmiddelen die veganisten niet eten. Deze beperking kan in het begin als een schok komen, omdat ze misschien moeten afzien van voedsel dat ze voorheen vaak aten. Ze kunnen echter ook een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel eten. Met een verantwoorde planning en bereiding leveren deze alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond, evenwichtig dieet.

Enkele van de favoriete voedingsmiddelen van veganisten zijn de volgende:

  • Groenten en fruit: alle soorten.
  • Granen en graanproducten: onder andere rijst, tarwe, haver, gierst, quinoa en pasta.
  • Peulvruchten: onder andere kikkererwten, linzen, bonen, erwten en sojabonen.
  • Noten en zaden: amandelen, pinda’s, cashewnoten, pistachenoten, lijnzaad, zonnebloemzaad of chiazaad.
  • Andere veganistische producten: tofu, tempeh en plantaardige melk (soja, amandel), onder andere.

Veganistisch eten nodigt je uit om nieuwe smaken te ontdekken, op onderzoek uit te gaan in de keuken en je nieuwsgierigheid en creativiteit te behouden – er is zoveel om te ontdekken en van te genieten!

Raadpleeg specialisten als je kind veganist wil worden

Bij geen enkel standpunt kan het advies van een specialist achterwege blijven. Elke beslissing brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom is het belangrijk om adolescenten duidelijk te maken dat ze zich moeten inzetten voor hun keuze.

Dit betekent dat ze moeten weten dat veganistisch zijn zonder hun gezondheid te verwaarlozen een inspanning van hun kant zal vergen. Daarom is het nodig om medische of voedingsdeskundigen te raadplegen bij het maken van deze verandering.

Het is essentieel om medische onderzoeken te ondergaan en speciale aandacht te besteden aan vitamine B12 en omega-3 waarden, evenals ijzer- en calciumgehaltes. In sommige gevallen kunnen supplementen nodig zijn om een compleet en gezond dieet te garanderen. Ook kan psychologische ondersteuning nodig zijn om deze belangrijke verandering door te voeren.

Het is de moeite waard om te bedenken dat voeding in deze fase vaak tot conflicten leidt. Bovendien is dit de tijd waarin adolescenten het meest vatbaar zijn voor een eetstoornis. Daarom is het belangrijk om een professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen om het proces te evalueren en te begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cotelo, S., & Tristán, T. (2018). Veganismo. De la teoría a la acción. Madrid, España: ochodoscuatro ediciones.
  • Fernández, L., & Martínez, G. P. (2022). El veganismo no es una dieta. Una revisión crítica antigordofóbica y antiespecista del veganismo de estilo de vida. Animal Ethics Review2(1), 44-59.
  • Manetas, J. R. (2020). Adolescentes veganos: Alimentación equilibrada, saludable y deliciosa sin maltrato animal. Editorial AMAT.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.