Is kindertandpasta anders dan die van volwassenen?

Kindertandpasta en tandpasta voor volwassenen verschillen in verpakking, smaak, zoetstoffen en schuurmiddelen. Lees meer over de verschillen.
Is kindertandpasta anders dan die van volwassenen?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 juni, 2023

Bij het kiezen van mondverzorgingsproducten voor je gezin kan het grote aantal opties overweldigend zijn. In dit artikel verduidelijken we de verschillen tussen kindertandpasta en tandpasta voor volwassenen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De smaken en verpakkingen van tandpasta zijn het eerste verschil dat je opvalt in de winkelschappen. Maar als het gaat om het kiezen van het beste alternatief, zijn er nog andere aspecten om rekening mee te houden. Blijf lezen om er meer over te weten te komen.

De verschillen tussen kindertandpasta en die van volwassenen

Er zijn heel duidelijke verschillen tussen tandpasta’s voor kinderen en die voor volwassenen en andere waarvoor je moet kijken naar de ingrediënten die op het etiket vermeld staan. Dit zijn de belangrijkste kenmerken waarin ze verschillen:

  • Smaken: kleintjes voelen zich meestal niet aangetrokken tot munt of de frisse smaken van tandpasta’s voor volwassenen. Kindertandpasta is ontworpen om aan hun voorkeuren te voldoen, dus hebben fruit- of kauwgomsmaken de overhand.
  • Verpakking: de verpakking van tandpasta is een ander opvallend verschil. Producten voor volwassenen hebben effen verpakkingen. Kinderpresentaties hebben daarentegen kleurrijke verpakkingen met figuurtjes die de kleintjes motiveren om zich met hun mondhygiëne bezig te houden.
  • Zoetstoffen: om de smaak van tandpasta te verbeteren bevatten ze zoetstoffen (Spaanse link). Meestal worden hiervoor sacharine, sorbitol of xylitol gebruikt. Indien mogelijk verdienen producten met het laatste ingrediënt de voorkeur, omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft die tandplakbestrijding bevorderen.
  • Schuurmiddelen: dit zijn stoffen die in tandpasta zijn verwerkt om de mechanische reiniging van de tandenborstel op het tandoppervlak te vergemakkelijken. Kindertandpasta is meestal minder schurend (Engelse link) dan die van volwassenen.
Producten voor de mondgezondheid van kinderen
Kindertandpasta heeft meestal flitsende verpakkingen en fruitige of kauwgomsmaken, omdat die door de kleintjes beter worden verdragen.

Het fluoridegehalte in kindertandpasta en tandpasta voor volwassenen

Een van de belangrijkste verschillen tussen kindertandpasta en tandpasta voor volwassenen is de hoeveelheid fluoride die ze bevatten. Dit is een natuurlijk element dat gaatjes helpt voorkomen en de remineralisatie van het tandglazuur bevordert. Omdat de behoeften van deze leeftijdsgroepen verschillend zijn, verschilt de concentratie van het mineraal tussen de producten.

Tandpasta voor kinderen heeft meestal minder fluoride. Dat komt omdat als jonge kinderen in deze periode te veel van het element binnenkrijgen, ze een aandoening kunnen ontwikkelen die bekend staat als fluorose. Dit treedt op terwijl de tanden nog gevormd worden en manifesteert zich in de vorm van witte vlekken, bruinige strepen of kleine kuiltjes als ze doorkomen.

Fluoride in kindertandpasta

Momenteel wordt aanbevolen dat kindertandpasta meer dan 1.000 delen per miljoen (ppm) fluoride bevat. Sommige kinderproducten die momenteel op de markt zijn, bevatten echter zo weinig fluoride dat ze tandbederf niet voorkomen (Engelse link). Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van tandpasta voor kinderen het etiket te controleren.

De Europese Unie regelt een maximum (Spaanse link) van 1500 ppm fluoride in vrij verkrijgbare tandheelkundige producten. Ze moeten de concentratie van het product vermelden en de juiste dosering voor kinderen uitleggen. Het gebruik van tandpasta’s met hogere hoeveelheden van het mineraal mag alleen op voorschrift van de tandarts. Tandpasta’s voor volwassenen bevatten gewoonlijk tussen 1200 en 1450 ppm van het mineraal.

Een kind gebruikt kindertandpasta
De manier om fluorose te voorkomen is de juiste dosering van de hoeveelheid tandpasta die gebruikt wordt bij het poetsen van kindertanden.

Wanneer moet je beginnen met het gebruik van tandpasta bij kinderen?

Het vroegtijdig verzorgen van de mondgezondheid heeft veel voordelen voor kinderen. Het aanleren van de gewoonte om met tandpasta te poetsen is een gewoonte die veel ongelukjes voorkomt en het kind zijn hele leven vergezelt. De tijd om daarmee te beginnen is zodra de eerste tand doorkomt.

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) beveelt aan de tanden van kinderen te poetsen met kindertandpasta met 1000 ppm fluoride zodra de eerste tanden doorkomen. De hoeveelheid te gebruiken product varieert naargelang de leeftijd van de kinderen:

  • Kinderen van 0 tot 3 jaar: poets 2 keer per dag alle in de mond aanwezige tanden en kiezen met tandpasta die 1 000 ppm fluoride bevat. De portie van het te gebruiken product moet kleiner zijn dan de grootte van een rijstkorrel.
  • Kinderen van 3 tot 6 jaar: gebruik tandpasta met 1.000 tot 1.450 ppm fluoride in een hoeveelheid ter grootte van een erwt.
  • 6 jaar en ouder: tandpasta met 1.450 ppm fluoride kan worden gebruikt in een hoeveelheid ter grootte van een kikkererwt. Naarmate kinderen hun spuugvermogen beter onder controle krijgen, kan de te gebruiken dosis pasta worden verhoogd.

Het is belangrijk dat ouders letten op de dosering (Engelse link) tandpasta die hun kinderen gebruiken om overmatig gebruik te voorkomen. Zorg er ook voor dat kinderen niet eten of zuigen op de inhoud van de tubes.

Hoe kies je de juiste tandpasta voor je gezin

De juiste tandpasta voor elk lid van je gezin hangt af van hun specifieke behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om niet alleen naar het uiterlijk van de verpakking te kijken, maar ook naar de ingrediënten in het product.

Als je kind nog jong is, moet je proberen een tandpasta te kiezen met voldoende fluoride om ze tegen gaatjes te beschermen. Let er echter wel op dat je het goed doseert om fluorose te voorkomen.

Als je kind ouder is en het vermogen om te spugen onder de knie heeft, kun je op zoek gaan naar een alternatief dat nuttig is voor het hele gezin. Als je twijfelt over welke tandpasta voor jouw gezin het handigst is, aarzel dan niet om je vertrouwde tandarts te raadplegen. Die kan je adviseren over de meest geschikte opties voor jou en je kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvarez Chauca, J. K. (2022). Razones para la elección de la pasta dental y actitudes sobre higiene oral de los padres de familia o cuidadores de los infantes de una institución educativa en Lima.
  • Basch, C. H., & Kernan, W. D. (2016). Ingredients in children’s fluoridated toothpaste: A literature review. Global journal of health science9(3), 1.
  • Carrillo Chaves, K. (2010). Pastas dentales y enjuagues para niños disponibles en el mercado costarricense:¿ Cómo hacer una buena escogencia?.
  • Córdova López, O. (2017). CONCENTRACIÓN DE PPM DE FLÚOR EN PASTAS DENTALES PARA NIÑOS COMERCIALIZADAS EN LIMA PERÚ AÑO 2017.
  • de Camargo, M. G. A., Palencia, L., Santaella, J., & Suárez, L. (2020). El uso de fluoruros en niños menores de 5 años. Evidencia. Revisión bibliográfica. Revista de Odontopediatría Latinoamericana10(1), 82-92.
  • el dictamen del Comité Económico, V. (2013). REGLAMENTO (CE) No 1223/2009 DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 30 de noviembre de 2009 sobre los productos cosméticos.
  • González Martínez, F., Carmona Arango, L., & Díaz Caballero, A. (2010). Percepción de ingesta de flúor a través del cepillado dental en niños colombianos. Revista Cubana de Estomatología47(3), 266-275.
  • Martu, M. A., Stoleriu, S., Pasarin, L., Tudorancea, D., Sioustis, I. A., Taraboanta, I., … & Solomon, S. M. (2021). TOOTHPASTES COMPOSITION AND THEIR ROLE IN ORAL CAVITY HYGIENE. Romanian Journal of Medical and Dental Education10(3).
  • Stovell, A. G., Newton, B. M., & Lynch, R. J. (2013). Important considerations in the development of toothpaste formulations for children. International dental journal63, 57-63.
  • Toumba, K. J., Twetman, S., Splieth, C., Parnell, C., Van Loveren, C., & Lygidakis, N. Α. (2019). Guidelines on the use of fluoride for caries prevention in children: an updated EAPD policy document. European Archives of Paediatric Dentistry20, 507-516.
  • Walsh, T., Worthington, H. V., Glenny, A. M., Appelbe, P., Marinho, V. C., & Shi, X. (2010). Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane database of systematic reviews, (1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.