Verzorging van een verstuikte pols bij kinderen

Vallen komt vaak voor bij kinderen. In het artikel van vandaag geven we tips waarmee je rekening moet houden bij de verzorging van een verstuikte pols bij kinderen.
Verzorging van een verstuikte pols bij kinderen

Laatste update: 09 mei, 2024

De kindertijd is een zeer fysiek actieve levensfase, waarin kinderen vaak kneuzingen of blessures oplopen. Hun lichaam is erg flexibel, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen aan bewegingen. Dit zorgt echter ook voor minder stabiliteit in de gewrichten, wat betekent dat een eenvoudige verstuiking kan leiden tot overbelasting. Hier vertellen we je hoe je een verstuikte pols bij kinderen kunt verzorgen en de pijn kunt helpen verminderen.

Lichamelijke activiteit is een van de meest noodzakelijke gezonde gewoonten om bij onze kinderen aan te moedigen. Sporten op jonge leeftijd moet worden uitgevoerd met alle veiligheidsmaatregelen om eventuele blessures te voorkomen, net als spelletjes en hobby’s. Dit is een leeftijd waarop kinderen weinig besef hebben van gevaar, dus ze meten hun acties niet bewust. Dit kan leiden tot valpartijen of trauma’s met verder letsel tot gevolg.

Wat is een verstuikte pols?

De pols is een set kleine gewrichten die de onderarm met de hand verbindt. Op deze manier maakt het flexibiliteit en mobiliteit mogelijk. Daarom maakt het samen met de rest van de arm een grote verscheidenheid aan grove en fijne gebaren mogelijk. Aan de ene kant heeft het de uiteinden van twee lange botten van de onderarm, de ellepijp en het spaakbeen. Aan de andere kant zijn er de gewrichten van 4 van de 8 kleine botjes die we de handwortelbeentjes noemen.

Een verstuikte pols is een blessure die optreedt door overmatige verlenging of scheuring van de gewrichtsbanden die de pols ondersteunen. Dit veroorzaakt pijn. Ligamenten zijn sterke weefselbanden die de botten samenbinden en ondersteunen.

Een jongen met een verstuikte pols bij de dokter
De kenmerkende symptomen van een verstuikte pols bij kinderen zijn pijn, zwelling en plaatselijke gevoeligheid. Als gevolg ervaart men ook een verminderde mobiliteit.

Oorzaken en symptomen

Een polsverstuiking kan worden veroorzaakt door direct trauma aan het gebied. Repetitieve bewegingen in een bepaald gebaar kunnen ook zo’n verrekking veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is echter een directe val op de hand, met gestrekte arm.

Bij ernstigere verstuikingen gaat het beeld gepaard met warmte, roodheid en soms een bloeduitstorting rond de pols. Bij de aanwezigheid hiervan moet je een arts raadplegen om mogelijke breuken, scheuren of andere aandoeningen uit te sluiten.

Leer hoe je een kind met een verstuikte pols moet verzorgen

Zodra het trauma optreedt of letsel wordt vermoed (Spaanse link), moet je onmiddellijk een kinderarts raadplegen. De arts zal de nodige aanvullende onderzoeken aanvragen omdat, zoals we al hebben gezegd, de symptomen van de verstuiking ook kunnen wijzen op andere aandoeningen.

Zodra de diagnose is gesteld, zal de arts aangeven welke behandeling moet worden gevolgd. In milde tot matige gevallen kan deze bestaan uit het immobiliseren van het gewricht, samen met ontstekingsremmende medicijnen. Ook fysiotherapiesessies zijn belangrijk om de symptomen te verbeteren en verdere complicaties te verminderen.

In ernstigere gevallen van verstuiking wordt een operatie overwogen om de gewonde gewrichtsband te herstellen. Na de operatie wordt een fysiotherapeutische behandeling uitgevoerd om de kracht en stabiliteit van de pols te herstellen. Dat wil zeggen, om de volledige functionaliteit te herstellen. Aan de andere kant, als het een milde tot matige verstuiking (Spaanse link) is, kan er thuis wat worden gedaan om de pijn en andere symptomen te verminderen.

Wat kun je doen?

  • Begeleid je kind bij het rusten: stil blijven liggen is de moeilijkste taak voor kinderen in deze situaties. Het gewricht moet echter rusten om het natuurlijke herstelproces te bevorderen. Daarom is het belangrijk om het kind te begeleiden om de aangedane pols niet te gebruiken bij activiteiten van het dagelijks leven.
  • Koude toedienen: dit moet gedurende 10 tot 15 minuten op het polsgebied worden gedaan. Kou helpt ontstekingen en pijn te verminderen. Het kan in vaste vorm of in koude kompressen worden aangebracht. Plaats de kou niet in direct contact met de huid, maar gebruik een omhullende doek. Gedurende de eerste 2 dagen moet het om de 3 uur worden aangebracht. In de dagen daarna vermindert dit tot 4 keer per dag.
  • Leg de arm hoger: de arm van de aangedane kant moet hoog worden gehouden, boven het niveau van de schouder. Deze positie bevordert de afvoer van het vocht dat zich heeft opgehoopt in het ontstoken gebied, vooral in de eerste uren van het letsel, wanneer de stuwing groter is.
Een verband om de pols kan helpen bij pijn
Het verband kan worden aangelegd bij een kind met een verstuikte pols om de pijn te verlichten en de zwelling te verminderen. Daarnaast dient het ook als preventieve maatregel tijdens sportactiviteiten.

Hoe een verstuikte pols te voorkomen

Botten in de kindertijd bevatten meer water en minder mineralen dan die van een volwassene. Daarom is een gezond dieet de eerste factor om rekening mee te houden om pijn en polsverstuikingen bij kinderen te helpen voorkomen. Als je kind aan sport doet, helpt het gebruik van een polsband bovendien om het gebied te beschermen tegen trauma.

Bij sportactiviteiten waarbij de handen of polsen direct worden geraakt, is het belangrijk om een beschermende bandage te dragen voordat je begint met sporten. Het is ook essentieel om goed op te warmen voordat je gaat sporten.

Een neuromusculaire elastische bandage is een hulpmiddel dat de proprioceptie bevordert en zo een gevoel van grotere gewrichtsstabiliteit geeft. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat bij aanwezigheid van een van de bovenstaande symptomen de juiste medische hulp moet worden ingeroepen.

Daarnaast mag het kind geen medicatie krijgen zonder de bijbehorende professionele indicatie. Met een nauwkeurige diagnose en de aanbevelingen van de kinderarts zullen deze tips voor de verzorging van een verstuikte pols bij kinderen een grote hulp zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Til, Luis, and Rossend Ullot. “9. Lesiones deportivas en niños y adolescentes.” La actividad física mejora el aprendizaje y el rendimiento escolar: 123.
  • Olmedo, J. López. “Fracturas infantiles más frecuentes. Esguinces y epifisiolisis.” PediatríaIntegral 221 (2019): 222
  • Salvatierra Pincay, Olga Asunción. Los primeros auxilios en la atención de los accidentes escolares en niños y niñas de educación inicial II en la escuela Clementina Triviño de Unda de la zona 8 del distrito 09d05 de la parroquia Tarqui del cantón Guayaquil provincia del Guayas periodo lectivo 2017-2018. BS thesis. Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación, 2017.
  • Zárate Montero, Haydee Elizabeth. “Tratamiento fisioterapéutico en esguince crónico de tobillo.” (2017).
  • Cobos Cevallos, Cristhian Patricio, and Jennifer Carolina Guayta Torres. Implementación de un sistema háptico para rehabilitación activa de muñeca en el consultorio “Huellas fisioterapia”. BS thesis. Quito, 2020., 2020.
  • Fernández, Leticia Boyero. “PATOLOGÍA DE MANO Y MUÑECA.” DE CONSULTA RÁPIDA (2019): 666.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.