10 factoren die de botgezondheid van kinderen beïnvloeden

De gezondheid van botten bij kinderen is een cruciaal aspect van hun welzijn en ontwikkeling. Dit is wat je erover moet weten.
10 factoren die de botgezondheid van kinderen beïnvloeden
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 20 oktober, 2023

Een gezond bottenstelsel bij kinderen is essentieel voor een goede groei en ontwikkeling. In feite kunnen meerdere factoren deze levensfase beïnvloeden. In dit artikel geven we een overzicht van de 10 meest voorkomende factoren die van invloed zijn op de botgezondheid van kinderen, waaronder lichaamsbeweging, voeding, genetische aanleg, ziekte en andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Onderzoek naar de belangrijkste factoren die de botgezondheid bij kinderen beïnvloeden

Botten spelen een cruciale rol in de lichaamsstructuur door ondersteuning, bescherming en mobiliteit te bieden. Er zijn echter verschillende factoren die de gezondheid van de botten van kinderen kunnen beïnvloeden en het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn om preventieve maatregelen te nemen en sterke, gezonde botten te bevorderen vanaf jonge leeftijd.

1. Lichaamsbeweging

Regelmatige en voldoende lichaamsbeweging is essentieel voor de botontwikkeling bij kinderen. Het tijdschrift Pediatrische Bewegingswetenschap (Engelse link) legt uit dat lichaamsbeweging de vorming van nieuwe botten bevordert en de botdichtheid versterkt. Kinderen moeten deelnemen aan activiteiten zoals rennen, springen, sporten en buiten spelen om een gezond skelet te bevorderen.

2. Genetische aanleg

Genetica speelt een belangrijke rol bij de botgezondheid van kinderen. Sommige kinderen kunnen een genetische aanleg hebben voor een lagere botdichtheid of voor het ontwikkelen van bepaalde botziekten. Het is belangrijk om rekening te houden met de familiegeschiedenis en de juiste medische evaluaties uit te voeren om mogelijke risico’s te identificeren.

3. Chronische ziekten

Sommige chronische ziekten, zoals coeliakie, inflammatoire darmziekten en jeugdartritis, kunnen invloed hebben op kinderen en hun botten. Deze aandoeningen verstoren de opname van voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond skelet of veroorzaken een ontstekingsproces dat de botvorming kan beïnvloeden.

4. Hormonale tekorten

Hormonale tekorten, zoals hypothyreoïdie of een tekort aan groeihormoon, kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de botten bij kinderen. Deze aandoeningen verstoren de normale groei en ontwikkeling van de botten.

Factoren die de botgezondheid bij kinderen beïnvloeden

5. Dieet en de botgezondheid bij kinderen

Een evenwichtig en voedzaam dieet speelt een cruciale rol in de botgezondheid bij kinderen. Een adequate inname van calcium, vitamine D, proteïne en andere essentiële voedingsstoffen is cruciaal voor de ontwikkeling en het onderhoud van de botten.

Calciumrijke voedingsmiddelen zijn zuivel, vis, bladgroenten en verrijkte producten. Vitamine D wordt gevonden door blootstelling aan de zon en in voedingsmiddelen zoals vette vis en eigeel. Het is belangrijk om te weten dat volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics(Engelse link), routinematige calciumsupplementen niet worden aanbevolen voor kinderen.

6. Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden of bepaalde kankerbehandelingen, kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de botten bij kinderen. Deze medicijnen veranderen de opname van voedingsstoffen of hebben een directe invloed op de botvorming.

7. Blootstelling aan tabak en alcohol

Roken en alcohol drinken op jonge leeftijd brengt de botontwikkeling en -gezondheid in gevaar. Een onderzoek (Engelse link) van The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism suggereert dat kinderen van rokende ouders een verminderde botgezondheid hebben op volwassen leeftijd.

8. Sedentaire activiteiten beïnvloedt de botgezondheid bij kinderen

Een sedentaire levensstijl en buitensporig veel tijd doorbrengen met sedentaire activiteiten, zoals televisie kijken of elektronische apparaten gebruiken, kunnen de botgezondheid van kinderen negatief beïnvloeden. Langdurige tijd die aan deze activiteiten wordt besteed, kan de hoeveelheid tijd die aan lichaamsbeweging wordt besteed verminderen en de botontwikkeling beïnvloeden.

9. Trauma en verwondingen

Verwondingen en botbreuken tijdens de kindertijd kunnen een blijvende impact hebben op de gezondheid van de botten. Het is essentieel om letsels te voorkomen en een veilige omgeving voor kinderen te creëren, vooral tijdens sport of lichamelijke activiteiten.

10. Omgevingsfactoren

Sommige omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan veel vervuiling of gebrek aan toegang tot groene ruimtes, kunnen de botgezondheid van kinderen beïnvloeden. Deze factoren zijn van invloed op de luchtkwaliteit en de beschikbaarheid van mogelijkheden voor lichaamsbeweging buitenshuis.

Veel voorkomende botaandoeningen bij kinderen

Bij kinderen zijn er verschillende botaandoeningen die hun gezondheid en ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Ze vereisen allemaal de juiste medische aandacht voor diagnose en behandeling. Enkele van de meest voorkomende zijn de volgende.

A child with a broken arm.

Botbreuken

Deze komen vaak voor door de mate van lichamelijke activiteit en het verhoogde risico op vallen en traumatische verwondingen. De meest aangetaste botten zijn meestal de armen en benen.

Rachitis

Rachitis is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door een tekort aan vitamine D, calcium of fosfor. Dit tekort heeft een negatieve invloed op de botmineralisatie, wat leidt tot verzwakte botten en misvormingen van het skelet. Het kan ook ontstaan door slechte voeding, te weinig blootstelling aan de zon of absorptieproblemen.

Osteogenesis imperfecta

Dit is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door broze botten en een aanleg voor breuken, zelfs onder lichte druk of trauma.

Ziekte van Blount

De ziekte van Blount is een groeistoornis van de tibia (onderbeenbot) die een beenmisvorming veroorzaakt die bekend staat als tibia vara. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een abnormale kromming van het scheenbeen, die het lopen kan beïnvloeden en problemen met de uitlijning van het been kan veroorzaken.

Ontwikkelingsdysplasie van de heup

Dit is een misvorming van het heupgewricht waarbij de kop van het dijbeen niet in het acetabulum (heupkom) past. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot een verstoring van de normale ontwikkeling van het gewricht en langdurige problemen veroorzaken.

Als er een vermoeden is van een botafwijking, is het belangrijk om een evaluatie te laten uitvoeren door een zorgverlener voor een nauwkeurige diagnose en een passend behandelplan.

Het belang van gezonde botten bij kinderen

Het is belangrijk om kinderen een evenwichtig dieet te geven, regelmatige lichaamsbeweging aan te moedigen en stappen te ondernemen om letsel te voorkomen.

Daarnaast zijn een goede medische evaluatie en follow-up essentieel om mogelijke problemen te identificeren en tijdig aan te pakken. Door te zorgen voor de botgezondheid van kinderen leg je de basis voor een gezond volwassen leven met sterke botten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beck, B. R. (2017). Exercise for bone in childhood-hitting the sweet spot. Pediatric Exercise Science, 29(4), 440-449. https://doi.org/10.1123/pes.2017-0023
  • Golden, N. H., Abrams, S. A., & Committee on Nutrition. (2014). Optimizing bone health in children and adolescents. Pediatrics, 134(4), e1229-e1243. https://doi.org/10.1542/peds.2014-2173
  • Juonala, M., Pitkänen, N., Tolonen, S., Laaksonen, M., Sievänen, H., Jokinen, E., Laitinen, T., Sabin, M. A., Hutri-Kähönen, N., Lehtimäki, T., Taittonen, L., Jula, A., Loo, B. M., Impivaara, O., Kähönen, M., Magnussen, C. G., Viikari, J. S. A., & Raitakari, O. T. (2019). Childhood exposure to passive smoking and bone health in adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 104(6), 2403-2411. https://doi.org/10.1210/jc.2018-02501

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.