Essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen

Fruit, groenten, granen en peulvruchten zijn essentiële voedingsstoffen bij de behandeling van kanker bij kinderen. Lees verder voor meer informatie.
Essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen

Laatste update: 06 april, 2024

Voeding is een fundamentele schakel die de groei en ontwikkeling van zuigelingen, kinderen en adolescenten bevordert, ook die met kanker. Een adequate inname van deze stoffen helpt om een goede voedingstoestand te behouden, wat ongetwijfeld een integraal onderdeel is van de behandeling van deze ziekte. Daarom is het een prioriteit om de essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen in de voeding op te nemen.

Wat zijn deze essentiële voedingsstoffen? In dit artikel geven we je de algemene richtlijnen om de inname ervan aan te passen aan deze speciale gezondheidsomstandigheden.

Het belang van voeding bij de behandeling van kanker bij kinderen

Voeding maakt deel uit van de ontwikkeling van elk kind tijdens de hele groeifase. Daarnaast maakt het in geval van ziekte deel uit van de integrale behandeling om de gezondheid te herstellen. Zoals vermeld in het tijdschrift Pediatric Blood & Cancer  (Engelse link) is goede voedingszorg noodzakelijk om de bijwerkingen van chemotherapie het hoofd te kunnen bieden.

Gebrek aan eetlust, aandoeningen aan mond of maag, braken, diarree en constipatie verergeren de ziekte. Het is zelfs goed gedocumenteerd (Engelse link) dat ondervoeding een veel voorkomende complicatie is van pediatrische neoplasie en de behandeling ervan. Om een optimale voedingstoestand te behouden, is het dus cruciaal om je te richten op de aanvoer van stoffen die de gezondheidssituatie van het kind compenseren. Deze voedingsstoffen worden aangevoerd via de voeding.

Ontdek de essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen

Een diëtist is de aangewezen professional om de individuele behoeften van elk kind te helpen begrijpen en begeleiding te bieden met betrekking tot hun voedingsplan. Hier zijn echter enkele algemene richtlijnen voor voedingsstoffen waarmee je rekening moet houden tijdens de behandeling van kanker bij kinderen.

Eiwitten

Essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen
Eiwitten bevatten alle 20 aminozuren die het lichaam nodig heeft om zijn functies te vervullen. Ze worden daarom beschouwd als een referentie-eiwit.

De voedingsstoffen die cellen in staat stellen om te groeien, beschadigd weefsel te repareren of bloedcellen te bouwen, naast andere functies, zijn eiwitten. Als er een gebrek aan eetlust is, gebruikt het lichaam zijn eigen spieren om ze binnen te krijgen en wordt de gezondheidstoestand verder aangetast. De beste eiwitten vind je in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Deze bevatten bijna alle essentiële aminozuren voor een goede werking van het lichaam.

Eiwit wordt beschouwd als een referentie- of compleet eiwit. Mager rood en wit vlees en zuivel bevatten dan ook eiwitten van goede kwaliteit. In het geval van groenten moeten peulvruchten worden gecombineerd met granen om hun biologische waarde te verhogen. Bijvoorbeeld linzen of kikkererwten met rijst. Daarnaast zijn soja en noten ook goede bronnen.

Koolhydraten

Kinderen hebben altijd meer calorieën per kilogram gewicht nodig dan volwassenen omdat ze in het groeiproces zitten. In dit opzicht zijn koolhydraten de voedingsstoffen die ze moeten leveren. Vooral pediatrische oncologiepatiënten hebben meer energie nodig dan normaal, dus is het cruciaal om tussen de 20 en 90% meer calorieën binnen te krijgen.

Fruit en ontbijtgranen zijn goede bronnen van koolhydraten. Sommige zijn direct opneembaar, zoals sucrose, fructose en glucose uit fruit. Andere, zoals zetmeel uit granen, laten iets langer op zich wachten.

Daarnaast zijn vezels een koolhydraat waar oncologiepatiënten ook baat bij hebben en ze zitten in zemelen, fruit en groenten. Oplosbare vezels reguleren de spijsvertering en zitten in granen en peulvruchten.

Vetten

Vetten in de voeding leveren brandstof voor het lichaam. Meervoudig onverzadigde vetten, zoals die in zaadoliën, en enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals die voornamelijk voorkomen in olijfolie, worden aanbevolen.

Ook essentiële vetzuren, zoals omega 3 en omega 6, moeten worden opgenomen in de voeding. Ze helpen bij de cel-synthese en hormoonproductie. Ze zitten onder andere in maïs-, zonnebloem-, koolzaad-, soja- en katoenzaadolie.

Avocado’s, noten (hazelnoten, walnoten, pistachenoten en amandelen) en vette vis bevatten ook omega 3 meervoudig onverzadigde vetten. Bovendien bevatten vetten vetoplosbare vitaminen.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn de micronutriënten die het metabolisme van eiwitten, koolhydraten en vetten reguleren. Alle mensen moeten voldoen aan de dieetvereisten, maar bij oncologiepatiënten kunnen medicijnen calcium en vitamine D uitputten.

Een kind drinkt melk en eet een banaan
In de voeding is zuivel de beste bron van opneembaar calcium. Als een kind een vitamine- en mineralensupplement nodig heeft, moet de behandelend arts dat aangeven.

Tips om gebrek aan eetlust tegen te gaan

Gebrek aan eetlust bij kinderen met kanker belemmert de aanvoer van voedingsstoffen naar het lichaam. Daarom volgen hier enkele tips:

 • Bied voedsel aan in kleine porties en meerdere keren per dag (minstens 5 keer). Calorieën moeten worden verhoogd, maar niet het volume van het gerecht. Daarom kun je onder andere olijfolie, boter, noten of melkpoeder toevoegen.
 • Maak gebruik van de maaltijden waar je meer trek in hebt om extra calorieën en voedingsstoffen aan de bereidingen toe te voegen.
 • Vervang voedingsmiddelen met sterke smaken en geuren door andere die dezelfde voedingsstoffen leveren.
 • Bied voedsel op kamertemperatuur aan.
 • Vermijd zuur voedsel bij ongemak in de mond.
 • Serveer drankjes na de maaltijd. Bied bij mondlaesies of droogheid slokjes aan bij de maaltijd om te helpen bij het slikken.

Tips om overmatige eetlust te beteugelen

Tijdens de behandeling van kanker kunnen kinderen steroïden krijgen. Deze medicijnen kunnen de eetlust opwekken en vaak worden er calorieën geconsumeerd zonder voedingsstoffen. Om dit te voorkomen kun je de volgende aanbevelingen opvolgen:

 • Elimineer frisdranken en snoep, want die leveren geen voedingsstoffen, maar wel calorieën.
 • Serveer gezonde snacks, zoals volkorenrepen, milkshakes of fruit in de vorm van een natuurlijke compote.
 • Fruit en groenten die een bron van vezels zijn moeten aan het begin van de maaltijd worden geserveerd, net als volle granen. Dit zal helpen om het hongergevoel weg te nemen.
 • Stel vaste tijden vast voor elke maaltijd.
 • Stimuleer activiteiten die je kind afleiden van het denken aan eten.

Pas dieetstrategieën toe

De verhoogde behoefte aan calorieën en voedingsstoffen bij pediatrische neoplasie moet worden aangepakt met gepersonaliseerde dieetstrategieën. Dit zal helpen om sneller te herstellen, de behandeling te verdragen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Per dag moeten minimaal 2 porties eiwitrijk voedsel, 5 porties groenten en fruit, 6 porties granen en 1 portie peulvruchten worden opgenomen. Dit zijn de essentiële voedingsstoffen voor de behandeling van kanker bij kinderen. Er moet ook voldoende water worden gedronken, omdat dit helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, constipatie te voorkomen en de lichaamstemperatuur te reguleren.

Het voedingsplan en de voedingssupplementen die nodig kunnen zijn, moeten worden voorgeschreven door de huisarts en beheerd door de voedingsdeskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.