Dikke vaginale afscheiding: reden tot alarm?

Dikke vaginale afscheiding is een normale verandering die bij de menstruatiecyclus hoort. Het kan echter ook een symptoom zijn van vaginale infectie.
Dikke vaginale afscheiding: reden tot alarm?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 24 maart, 2023

Het hebben van dikke vaginale afscheiding kan een vrouw enige zorgen baren. Deze verandering in consistentie kan te maken hebben met vaginale problemen, zoals infecties of complexe ziekten van de voortplantingsorganen.

Dit is echter niet altijd een alarmerend symptoom. Daarom is het belangrijk dit teken te beoordelen in de context van het klinische beeld, om tot de meest nauwkeurige diagnose van de aandoening te komen. We vertellen je er hieronder meer over.

Wat is vaginale afscheiding en wat is de functie ervan?

Vaginale afscheiding, ook wel baarmoederhalsslijm genoemd, is een afscheiding die in de endocervix of binnenzijde van de baarmoederhals wordt aangemaakt. Het bestaat voor 90% uit water, elektrolyten (calcium, natrium, en kalium), en organische bestanddelen zoals glucose, aminozuren, en eiwitten. Het bevat ook de dode cellen die van deze structuur worden afgestoten en enkele micro-organismen die de genitale flora vormen.

Dit natuurlijke vocht wordt voortdurend geproduceerd en gemiddeld loost een vrouw elke dag tussen 2 en 4 ml.

Behalve dat het bijdraagt tot de immuniteit en de reproductieve gezondheid van de vrouw, heeft vaginale afscheiding ook de volgende functies:

  • Smeert het vaginale gebied, om irritaties in het gebied te voorkomen.
  • Houdt het vaginale kanaal vrij van vuil en ziekteverwekkende micro-organismen.
  • Voorkomt infecties in het genitaal kanaal door het behoud van de vaginale microbiota (Spaanse link).
  • Reguleert de vaginale pH.
  • Bevordert of remt het transport van sperma door de vagina.

Nu verandert de vaginale afscheiding tijdens de menstruatiecyclus van eigenschappen. Daarom kunnen we merken dat het vloeibaarder of dikker wordt, overvloedig of schaars, doorzichtig of wittig, afhankelijk van de datum van de maand. Dit gebeurt als reactie op de hormonale werking die in elk stadium van de cyclus overheerst, of als gevolg van een infectie van het vaginale kanaal.

Dikke vaginale afscheiding
Dikke vaginale afscheiding kan onder normale omstandigheden voorkomen, of als gevolg van infecties of andere veranderingen in het cervicale baarmoederkanaal.

Oorzaken van dikke vaginale afscheiding

De oorzaken van dikke vaginale afscheiding zijn uiteenlopend. Over het algemeen is deze verandering in consistentie het gevolg van veranderingen in het peil van de geslachtshormonen in het bloed, die gedurende de menstruatiecyclus variëren.

Toch moeten we een infectie of andere pathologie van het genitaal kanaal niet op het eerste gezicht uitsluiten.

Hier vertellen we je er iets meer over, zodat je de verschillende soorten dikke afscheiding van elkaar kunt onderscheiden.

Menstruatiecyclus

Zoals we al verwachtten, varieert de kleur, textuur en het volume van de vaginale afscheiding naar gelang de fase van de menstruatiecyclus waarin de vrouw zich bevindt. Zeker is dat dit vooral reageert op de oestrogeengehaltes in het bloed, die de aanmaak van slijm in de baarmoederhalscellen stimuleren of afremmen.

Een paar dagen voor de eisprong geeft de eierstok de grootste hoeveelheid oestrogenen van de hele cyclus af en dus bereikt ook de productie van afscheiding haar hoogtepunt. Daarom merk je in deze tijd dat je vaginale afscheiding wit of lichtgeel van kleur wordt, met een dikke textuur.

Tijdens de ovulatie is je afscheiding overvloedig, dik en elastisch, met een consistentie die lijkt op eiwit. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal de afscheiding de laatste dagen van de cyclus vloeibaarder en schaarser zijn. Deze soort afscheiding staat bekend als leucorroe, en als het fysiologisch is, heeft het geen geur of andere symptomen en duurt het ook maar een paar dagen.

Een vrouw houdt haar menstruatie cyclus in de gaten
Afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus waarin een vrouw zich bevindt, kan de vaginale afscheiding een dikkere of vloeibaardere textuur aannemen.

Gistinfectie

Het is echter niet altijd normaal om dikke afscheiding te hebben. Soms kan het het gevolg zijn van een bacteriële of schimmelinfectie in het genitaal kanaal. In deze gevallen verandert de afscheiding van kleur (naar wit, geel, groen of grijs). Ook krijgt het een slechte geur, en kan gepaard gaan met ongemakkelijke symptomen, zoals irritatie, jeuk, of pijn bij geslachtsgemeenschap.

De tweede meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen tussen de 20 en 45 jaar is een vaginale schimmelinfectie (Spaanse link) veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Deze infectie kenmerkt zich door symptomen als dikke witte afscheiding, met een consistentie die lijkt op kwark. Bovendien veroorzaakt het vaginale jeuk, een branderig gevoel bij het plassen, en pijn bij het vrijen.

Als je vermoedt dat de dikke afscheiding het gevolg is van een gistinfectie, is het belangrijk een arts te bezoeken voor een evaluatie. De specialist zal de nodig geachte onderzoeken uitvoeren en de juiste behandeling aangeven.

Moet ik me zorgen maken als ik dikke vaginale afscheiding heb?

Het hebben van dikke vaginale afscheiding zou geen symptoom van bezorgdheid moeten zijn. Het is normaal dat vaginale afscheiding deze textuur krijgt tijdens de eisprong om zwangerschap te bevorderen.

In elk geval kun je aan de beoordeling van de textuur, kleur en geur van deze afscheiding zien of het normaal is of dat je op moet letten en naar binnen moet gaan voor een gynaecologisch onderzoek.

Vaginale afscheiding is een afscheiding die je een aanwijzing kan geven over de gezondheidstoestand van je intieme zone. Idealiter moet je de kenmerken ervan gedurende de hele menstruatiecyclus in de gaten houden. Door deze evaluatie kun je je bewust worden van je vruchtbare dagen en zwangerschap of een mogelijke infectie opsporen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.