De nekreflex: belangrijk voor de ontwikkeling

De nekreflex: belangrijk voor de ontwikkeling

Laatste update: 08 augustus, 2018

De reflexen van een baby staan bekend als onwillekeurige en automatische reacties op verschillende stimuli. Een van de meest belangrijke reflexen is de nekreflex.

Wanneer je hier kennis van hebt, zal het je helpen om elke houding en reactie van je kind te begrijpen.

Een van de eerste aspecten waar een kinderarts op let na de geboorte, zijn de reflexen van een baby. De controle van een baby over zijn eigen lichaam hangt af van zijn vermogen om zich aan te passen aan de omgeving.

Deze automatische reacties worden onderverdeeld in twee verschillende types: de primaire- en de secondaire reflexen. De nekreflex is een van de meest belangrijke primaire reflexen die een baby moet hebben. 

Wat is de nekreflex? 

De nekreflex, beter bekend als de tonische nekreflex, kan worden waargenomen wanneer een relaxte baby zijn gezicht naar een kant draait, op het moment dat hij een arm uitstrekt. 

De andere arm blijft dan gebogen bij de elleboog, wat er vervolgens uit ziet als een verdedigingshouding. Kinderartsen noemen het ook wel de schermhouding.

Er kan worden geconcludeerd dat wanneer een baby deze reflex uitoefent, de gestrekte arm aan dezelfde kant zit als de kant die de baby op kijkt. De palm van deze hand zal open blijven. 

De palm van de hand van de andere arm, die gebogen is, zal een vuist vormen. Deze onwillekeurige reflex zou aan beide zijden van de baby waar te nemen moeten zijn.

De nekreflex bij baby's

Verschillende types van de nekreflex

Er zijn twee verschillende types te onderscheiden, wanneer het gaat over de nekreflex:

 • De asymmetrische reflex: deze reflex bestaat eruit, dat de baby naar een kant draait en als vanzelf zijn arm tegelijkertijd strekt. Dit is een teken dat de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie in orde is.
 • De symmetrische reflex: deze reflex verschijnt wanneer de baby zich ontwikkelt en verdwijnt ook weer tussen de achtste en de elfde maand. Deze dient als een voorloper op het kruipen. Het stelt het kind in staat om te leren gaan met de effecten van de zwaartekracht

De belangrijkste eigenschappen van de nekreflex

Hier volgt een opsomming van de algemene aspecten van deze automatische reactie:

 • Het wordt gezien als een zogenaamde ‘brug’-reflex. Met andere woorden, de baby wordt hier niet mee geboren. Het is een reflex die zich ontwikkelt naar mate de baby groeit.
 • Het komt voort uit het resultaat van andere reflexen en is van groot belang bij het kruipen en de visuele scherpte.
 • Deze bevordert de spierspanning van de baby aanzienlijk. Dit heeft op zijn beurt weer voordelen voor de hand-oog coördinatie.
 • Het wordt duidelijk wanneer het kind op handen en knieën wordt geplaatst en ze proberen te balanceren.
 • De reflex verdwijnt na ongeveer 6 maanden.

Wanneer het op de juiste manier integreren van deze reflex moeilijk is, kan dit resulteren in problemen met de grove en fijne motorische ontwikkeling. Ook kan dit problemen opleveren voor de werking van beide hersenhelften en de visie. 

Daarom is het belangrijk om hen dit op de juist manier te laten ervaren. Probeer hierbij het kruipen of het leren lopen niet te versnellen.

Voordelen van de nekreflex

Een van de belangrijkste voordelen van de nekreflex heeft te maken met de voorbereiding op het kruipen. Hieronder vind je hieronder nog andere voordelen:

 • Het draagt bij aan het onafhankelijk bewegen van ledematen. Dit is van belang bij het kruipen.
 • Het bevordert de spierspanning rondom de nek en de rug. 
 • Het stimuleert de relatie met de zwaartekracht. Het helpt hen om hun eigen lichaam te tillen wanneer ze op handen en knieën zitten.
 • Staat het realiseren van afzonderlijke bewegingen toe. 
 • Het bemoedigt de ontwikkeling van de focus en het zicht, evenals hun interactie.
 • Bevordert een goede zithouding, omdat het hen de vrijheid geeft hun hoofd te draaien.

Zoals gezegd is de nekreflex onmiskenbaar essentieel voor baby. Deze begint te verdwijnen tegen de tijd dat ze beginnen met lopen.

De nekreflex: slapende baby

Signalen dat de nekreflex nog steeds actief is 

Een van de belangrijkste functies van reflexen en de nekreflex in het bijzonder is het erkennen van specifieke patronen in de ontwikkeling. Deze staan in relatie tot de leeftijd van de baby. 

Wanneer de reflex nog steeds actief is, zal dit dienen als een symptoom van de onvolwassenheid van het zenuwstelsel. Uiteindelijk zal dit de ontwikkeling van gemeenschappelijke functies beïnvloeden.

De signalen dat de nekreflex nog altijd actief is, zijn:

 • Een slechte zithouding. Normaal gesproken liggen ze op een stoel.
 • Het kind kan gediagnosticeerd worden met concentratieproblematiek of een stoornis met betrekking tot hyperactiviteit. 
 • Algemene zwakte in armen en benen.
 • Een gebrek aan coördinatie tijdens het kruipen.
 • Te hoge spanning van de spieren. Dit resulteert in moeilijkheden met de visie, de focus en precisie.
 • Dyslexie of moeilijkheid bij het leren lezen of schrijven.

Het komt er op neer dat de nekreflex van groot belang is bij de ontwikkeling van een kind. 

Ondersteun hen met liefde en zorg, wanneer ze door alle stadia van hun ontwikkeling gaan. Verdiep je in elk aspect van hun groeiproces


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.