Week 16 van de zwangerschap

Week 16 wordt gekenmerkt door veel veranderingen bij de baby, vooral in het zenuwstelsel. Het is een unieke fase!
Week 16 van de zwangerschap

Laatste update: 11 augustus, 2021

Zit je al in week 16 van de zwangerschap? Het is een perfect moment om even na te denken over hoe het met je baby en je lichaam gaat! In de volgende paragrafen zul je ontdekken hoe goed de zenuw-, spier-, nier- en huidsystemen van je baby zich moeten ontwikkelen, wat indrukwekkend is vanwege hun kleine formaat.

We zullen je ook iets vertellen over wat je tijdens deze fase kunt voelen. Het gaat hier met name om fysiek en emotioneel ongemak, iets dat veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Maar maak je geen zorgen, het idee is om van het proces te genieten. Als je er iets meer over wilt weten, blijf dan dit artikel lezen.

Ontwikkeling van de baby in week 16 van de zwangerschap

Week 16 is een tijd van grote veranderingen.
Het is een tijd vol veranderingen!

De groeisnelheid van baby’s gaat van kracht tot kracht! Beetje bij beetje naderen ze de vorm van een mens dankzij de ontwikkeling van al hun weefsels en organen. Om je een idee te geven, als we baby’s in dit stadium van de kruin tot aan de billen zouden meten, zouden ze een gemiddelde grootte hebben van 12 centimeter. Wat het gewicht betreft, zouden ze ongeveer 80 gram wegen.

Natuurlijk hebben deze waarden de neiging om veel te veranderen. Ze zijn voor een groot deel afhankelijk van de genetische kenmerken van beide ouders, de specifieke omstandigheden tijdens de zwangerschap en het betreffende land. Maar over het algemeen is je baby ongeveer zo groot als een avocado.

Naarmate de dagen verstrijken, groeit hun zenuwstelsel. Dit is erg belangrijk, omdat het hen in staat stelt al hun spieren te bewegen (spontaan of reflexief), iets wat zeer noodzakelijk is om hun lichaam voor te bereiden op basishandelingen zoals ademen of slikken. Hun huid is bedekt met een dunne laag, lanugo genaamd. Die laag fungeert als een thermische isolator.

Hun nieren, organen die gespecialiseerd zijn in het filteren van het bloed en het verwijderen van gifstoffen, ontwikkelen zich in een versneld tempo. Hetzelfde gebeurt met het maag-darmkanaal. In de toekomst zullen deze organen direct invloed hebben op de hoeveelheid vruchtwater dat in je aanwezig is.

De meest voorkomende symptomen tijdens deze week

Terwijl je baby zich in een versneld tempo ontwikkelt en langzaam begint te bewegen, kan het nog te vroeg zijn om dat te voelen. Wat je wel gaat opmerken is een klein knobbeltje in je onderbuik, wat natuurlijk overeenkomt met je baarmoeder. Beetje bij beetje zal het groeien !

Omdat je nu in het tweede trimester van de zwangerschap bent, zal het braken waarschijnlijk niet meer zo vaak voorkomen. Dit komt door hormonale veranderingen, en het is zeer welkom! Omdat er echter veel organen en bloedvaten rond de baarmoeder zijn, kun je andere dingen gaan ervaren.

Zwelling van de onderste ledematen, zolang het mild is, is normaal. Dat geldt ook voor rugpijn in de onderrug en zelfs rond de heupzenuw (vanaf de achterkant langs het been). Als je een van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een pijnstillende behandeling.

Frequente stemmingswisselingen, verhoogde drang om naar het toilet te gaan, slapeloosheid en stress zijn ook enkele mogelijke gevolgen. Je bent waarschijnlijk al redelijk bekend met dit alles en het kan een constante worden. Je mag echter nooit medische afspraken, communicatie met je dierbaren en vooral de gezondheid van je baby verwaarlozen.

Tips en aanbevelingen voor week 16 van de zwangerschap

In week 16 moet de manier waarop je waarschijnlijk voor jezelf hebt gezorgd sinds je ontdekte dat je zwanger bent, worden gehandhaafd. Dit is erg belangrijk in het kader van voeding en medische controles.

De manier waarop je eet moet zo evenwichtig mogelijk zijn. Tenzij je een ernstige aandoening hebt die gespecialiseerde aanbevelingen vereist — diabetes mellitus, hart- en vaatziekten of andere soortgelijke aandoeningen — moet je dieet een evenwichtige inname van koolhydraten, lipiden en eiwitten handhaven.

De consumptie van koffie, suiker, junkfood en in het algemeen ultrabewerkte industriële producten moeten zoveel mogelijk worden verminderd. Hetzelfde geldt voor alcoholische dranken en tabak, waarvan de effecten op de baby zeer uitgesproken en schadelijk kunnen zijn.

Heb je je reguliere doktersbezoek al gepland? Ongeacht of je zwangerschap wordt gecontroleerd door een verloskundige, de afspraken bij je gynaecoloog moeten op tijd zijn. De verloskundige zal de overeenkomstige onderzoeken aangeven die gedaan moeten worden, afhankelijk van je specifieke geval, die kunnen variëren afhankelijk van je vorige prenatale controle.

De meest voorkomende laboratoriumtesten zijn onder meer een volledige bloedtelling, bloedsuikerspiegels (glykemie), stollingsonderzoeken… Bovendien mag de typische echo niet ontbreken. Zelfs als het niet altijd tijdens deze week wordt uitgevoerd, zal het, afhankelijk van wat de dokter je vertelt, waarschijnlijk in dit stadium worden uitgevoerd.

Veel gestelde vragen

We hebben twee van de meest gestelde vragen geselecteerd die moeders in dit stadium vaak hebben.

1. Kan ik in dit stadium het geslacht van de baby weten?

In week 16 kan een echo gemaakt worden.
Een echo is noodzakelijk, maar het is nog te vroeg!

In de overgrote meerderheid van de gevallen is het nog niet mogelijk. De geslachtsdelen zijn namelijk nog niet volledig zichtbaar op een echo. Het is dus ingewikkeld om te weten hoe je het verschil tussen een jongen en een meisje kunt zien. Maar wanhoop niet, want je zult het kunnen zien tussen de 17e en 20e week, afhankelijk van jouw situatie. Een goed idee is om het gender reveal feestje voor te bereiden!

2. Is urinair ongemak normaal in week 16 van de zwangerschap?

Zelfs als we hebben gezegd dat de verhoogde frequentie waarmee u naar het toilet gaat normaal is, moet je zeer alert zijn op andere symptomen. Als je jeuk, een branderig gevoel of pijn voelt bij het plassen, is de kans groot dat je een urineweginfectie aan het ontwikkelen bent. En als je koorts hebt of veel lage rugpijn, dan is deze kans nog groter.

Het beste is om zo snel mogelijk naar je arts te gaan om het probleem te behandelen. Hoogstwaarschijnlijk krijg je na een paar basistesten een behandeling op basis van orale antibiotica.

Een week om nooit te vergeten

Zoals je misschien hebt gemerkt, is dit niet zomaar een week. Je baby groeit in een versneld tempo en je zult de effecten op je lichaam voelen. Het belangrijkste is om van het proces te genieten en te onthouden dat dit soort momenten nooit meer terugkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrascosa A. Crecimiento intrauterino: factores reguladores. Retraso de crecimiento intrauterino. An Pediatr 2003;58(Supl 2):55-73.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.