Witte ruis voor baby's: wat je moet weten

Bij witte ruis voor baby's zijn alle frequenties op hetzelfde niveau en daarom wordt het gebruikt om kleintjes te helpen slapen. Meer informatie.
Witte ruis voor baby's: wat je moet weten

Laatste update: 19 november, 2021

Witte ruis voor baby’s, waarom gaan we het hierover hebben? Omdat bedtijd een van de meest gevreesde tijden blijkt te zijn, niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders.

Bovenop het feit dat we zelf moe zijn, worden we vaak geconfronteerd met een kind dat niet in slaap wil vallen. Hetzij omdat het moeite heeft zich te ontspannen, hetzij omdat het wil blijven spelen.

Daar komen, afhankelijk van de leeftijd van het kind, nog andere ongemakken bij zoals kolieken of verlatingsangst. Er zijn echter verschillende hulpmiddelen om de kleintjes te begeleiden bij het bereiken van die aangename slaap die een kwalitatieve rust mogelijk maakt.

Eén ervan is witte ruis voor baby’s, en we vertellen je wat het inhoudt in het volgende artikel.

Wat is witte ruis?

Witte ruis is een geluid waarin alle frequenties op hetzelfde niveau gehouden worden, zonder dat de ene meer opvalt dan de andere. Het dankt zijn naam aan de analogie met wit licht, dat alle ‘frequenties’ van het kleurengamma gestabiliseerd houdt.

Letterlijk is het een monotoon geluid en er zijn verschillende bekende voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ruis van de stofzuiger.
  • Het geluid van de haardroger.
  • De statische ruis die we horen als een televisie het signaal verliest.

Een van de belangrijkste voordelen van deze ruis is dat hij de rest van de geluiden in de omgeving neigt te onderdrukken. Daardoor is het gemakkelijker om in slaap te vallen of weer rustig te worden. Omdat het steeds hetzelfde is, laat het het zenuwstelsel ontspannen door eenvoudigweg de hoeveelheid prikkels die het kind ontvangt te verminderen.

Witte ruis voor baby's

Waarvoor dient witte ruis voor baby’s?

Witte ruis voor baby’s en kinderen gebruikt men om ze rustiger te maken, als een manier om de decibels te verlagen en te ontspannen. Zowel kinderen als volwassenen hebben er dus baat bij.

Het is ook een middel dat men veel gebruikt bij baby’s die veel last hebben van koliek (Engelse link). Deze frequenties helpen hen namelijk te kalmeren.

Tot slot hebben sommige studies (Engelse link) aangetoond dat witte ruis een nuttig element is om baby’s af te leiden bij het geven van een vaccin.

Aspecten om rekening mee te houden bij het gebruik van witte ruis voor baby’s

Hoewel de vele voordelen ervan benadrukt worden, zijn er ook enkele voorzorgsmaatregelen voor het gebruik ervan:

  • Vermijd dagelijks gebruik en maak dit hulpmiddel geen deel van de routine van je kind, zodat het kind niet afhankelijk wordt van de aanwezigheid van genoemde stimulus om in slaap te vallen.
  • Beperk het repertoire van geluiden niet op jonge leeftijd. De hersenen van kinderen zijn namelijk in volle ontwikkeling. Daarom hebben ze alle mogelijke zintuiglijke prikkels nodig om op de juiste manier te groeien.
  • Handhaaf het juiste volume. Dat is 50 decibel of minder. Ook moet de bron die het geluid uitzendt op een afstand van 2 meter van het kind staan.

Zoals met elk ander hulpmiddel of hulp van buitenaf voor de opvoeding, is het belangrijk de juiste aanwijzingen op te volgen om verkeerd gebruik te voorkomen. Witte ruis kan even goed of even slecht zijn, afhankelijk van hoe we het toepassen.

Goede rust bereik je met een goede slaaphygiëne

Een baby ligt heerlijk te slapen

Meer dan witte ruis is het bij het slapengaan het belangrijkst dat het kind zich rustig en veilig voelt. Als je ze alleen in een kamer achterlaat en ze uitgeput huilen, is dat niet gezond of respectvol voor hun ontwikkelingsproces.

Het is belangrijk op te merken dat witte ruis niet in de plaats komt van de noodzaak om een goede slaaproutine te handhaven. Dat wil zeggen:

  • Vroeg eten.
  • In bad gaan.
  • De kleren verwisselen die overdag gebruikt werden.
  • Hun pyjama aantrekken.
  • Een bepaalde tijd respecteren om naar bed te gaan.
  • Alle schermen ruim van tevoren uitzetten.

Evenmin is witte ruis een vervanging voor ouderlijke zorg of de noodzaak om huid-op-huid contact te houden om in slaap te vallen.

Goede rust bereik je met geduld en volharding bij het aanleren van gezonde gewoonten door de ouders.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Erickson, L. C., & Newman, R. S. (2017). Influences of background noise on infants and children. Current Directions in Psychological Science26(5), 451–457. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784839/
  • Karakoç, A., Türker, F. (2014). Effects of white noise and holding on pain perception in newborns. Pain Manag Nurs, 15(4), 864-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559599/
  • Hong, S. A., Kuziez, D., Das, N., Harris, D., & Brunworth, J. D. (2021). Hazardous sound outputs of white noise devices intended for infants. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology146, 110757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992973/
  • Othman, E., Yusoff, A. N., Mohamad, M., Abdul Manan, H., Giampietro, V., Abd Hamid, A. I., Dzulkifli, M. A., Osman, S. S., & Wan Burhanuddin, W. I. D. (2019). Low intensity white noise improves performance in auditory working memory task: An fMRI study. Heliyon5(9), e02444. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6819787/
  • Rausch, V. H., Bauch, E. M., & Bunzeck, N. (2014). White noise improves learning by modulating activity in dopaminergic midbrain regions and right superior temporal sulcus. Journal of Cognitive Neuroscience26(7), 1469–1480. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345178/
  • Riedy, S. M., Smith, M. G., Rocha, S., & Basner, M. (2021). Noise as a sleep aid: A systematic review. Sleep Medicine Reviews55, 101385. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33007706/
  • Sezici, E., Yigit, D. (2018). Comparison between swinging and playing of white noise among colicky babies: A paired randomised controlled trial. J Clin Nurs, 27(3-4), 593-600. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28618052/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.