Is witte ruis goed voor iedereen?

Wist je dat witte ruis je kan helpen meer ontspannen te worden en een betere nachtrust te krijgen? Maar wat is witte ruis nu eigenlijk?
Is witte ruis goed voor iedereen?

Laatste update: 19 november, 2018

Leer meer over de gezondheidsvoordelen van witte ruis voor baby’s en volwassenen in dit artikel.

Wat is witte ruis?

Het woord ‘ruis’ heeft verschillende betekenissen zoals:

 • interferentie
 • een vervorming
 • een niet-gearticuleerde waarneming op auditief niveau 

Witte ruis wordt in het Engels ‘white noise’ genoemd. Het Engelse woord ‘noise’ is afkomstig van het Latijnse nausea, wat verwijst naar een gevoel van ongemak of ergernis.

Witte ruis is een geluidssignaal dat geen bepaald patroon heeft. Het is het resultaat van het combineren van alle hoorbare frequenties, variërend van 20 tot 20.000 Hertz.

Het wordt daarnaast gekenmerkt door zijn frequenties (laag, gemiddeld, hoog) die tegelijkertijd een gelijk amplitudeniveau hebben.

Hetzelfde gebeurt op optisch niveau met wit licht. Dit is de reden waarom witte ruis deze naam kreeg.

Wat is witte ruis

Witte ruis en gezondheid

Er zijn verschillende studies over de gezondheidseffecten van witte ruis, maar geen enkele daarvan is eenduidig en doorslaggevend. Er is meer onderzoek nodig om de effecten op het menselijk lichaam ervan te bepalen.

Van witte ruis zegt men dat het de gezondheid ten goede komt, omdat het meditatie en concentratie bevordert. Op dezelfde manier helpen deze geluiden om slapeloosheid te bestrijden doordat ze een staat van ontspanning bevorderen.

Onderzoeken bij dieren lijken aan te tonen dat dieren die werden blootgesteld aan andere geluiden minder dingen in hun geheugen opsloegen dan degenen die werden blootgesteld aan witte ruis.

De relatie tussen verschillende soorten ruis

Witte ruis integreert met andere geluiden: het elimineert ze niet. Omdat de hersenen tegelijkertijd naar duizenden frequenties luisteren, is het op dat moment niet mogelijk om een bepaalde frequentie te onderscheiden.

Het juiste gebruik van dit type ruis kan bepaalde geluiden die van de straat komen maskeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lawaai van het verkeer, buren of bouwwerkzaamheden op de openbare weg.

Doordat de witte ruis helpt je concentratie te verhogen, kan je op deze manier:

 • rusten
 • studeren
 • werken

Tinnitus is een auditief verschijnsel dat wordt gekenmerkt door het horen van geluiden die niet van buiten het oor komen. Er is dus geen aanwijsbare geluidsbron. Deze geluiden veroorzaken angst en slapeloosheid.

Met behulp van witte ruis kun je deze toestand aanzienlijk verminderden.

Witte ruis en baby’s

Er wordt vaak gesproken over de gunstige effecten die witte ruis kan hebben op baby’s. Sommige deskundigen zeggen dat het een ontspannend effect heeft op kleine kinderen in huis.

Het witte geluid integreert of absorbeert elk geluid dat het kind zou kunnen storen. In een paar minuten kunnen baby’s een staat van ontspanning en kalmte bereiken.

Doordat de baby meer ontspannen is, helpt dit type ruis op die manier kinderen langer te laten slapen. En dit helpt weer om de stress bij baby’s te verminderen.

Vermoeidheid als gevolg van activiteit en beweging gedurende de dag of overmatige stimulatie kan bij een pasgeborene leiden tot stress.

Witte ruis en baby's

Er is nog een andere stelling over de voordelen van witte ruis bij pasgeborenen. Het zou erg lijken op de geluidsomgeving in de baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Dit verklaart direct waarom het bij de baby gevoelens teweeg brengt zoals:

 • plezier
 • veiligheid
 • kalmte

Een ander voordeel van deze ruis bij baby’s is dat het een huilende baby kalmeert. Gevolg hiervan is dat ze niet te lang in een stressvolle situatie zitten.

Specialisten vinden het belangrijk dat kinderen niet wennen aan het slapen met witte ruis. Je mag het alleen af en toe gebruiken en dus niet elke nacht.

Witte ruis en volwassenen

Bij volwassenen lijkt witte ruis tijdens de REM-slaap als een stimulans voor de hersenen te werken. Het helpt ons een staat van ontspanning te bereiken die vervolgens een gunstige toestand voor de slaap creëert.

Vandaag de dag kun je veel apparaten vinden die dit type ruis uitzenden. Er zijn toepassingen voor mobiele apparaten met verschillende keuzes van deze ruis waaruit je kunt kiezen.

Op het moment zijn al deze innovaties gericht op het aanbieden van een oplossing om in slaap te vallen.

Deskundigen raden echter aan om zeer frequent contact met dit type ruis met een hoog volume te vermijden. Bij kinderen mag het geluidsniveau bovendien de 50 decibel niet overschrijden.

Om dus te concluderen of witte ruis goed is voor iedereen, daar is nog wat meer onderzoek voor nodig. Wat vindt jij?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Maqueda Blasco J., Ordaz Castillo E., Cortés Barragán R.A., Gamo González M.F., Bermejo García E., Silva Mato A., Asunsolo del Barco A. “Efectos extra-auditivos del ruido, salud, calidad de vida y rendimiento en el trabajo; actuación en vigilancia de la salud” Escuela Nacional de Medicina del Trabajo. Instituto de Salud Carlos III. Ministerio de Ciencia e Innovación. Madrid. 2010.
 • Pantley, E. (2016). The no-cry sleep solution for newborns: amazing sleep from day one. McGraw-Hill.
 • Spencer, John & J Moran, D & Lee, A & Talbert, David. (1990). White noise and sleep induction. Archives of disease in childhood. 65. 135-7. 10.1136/adc.65.1.135.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.