Wat je nodig hebt om je baby uit het ziekenhuis mee naar huis te nemen

Let goed op wat je nodig hebt als je het ziekenhuis verlaat en je baby mee naar huis neemt. Het is zeer belangrijk!
Wat je nodig hebt om je baby uit het ziekenhuis mee naar huis te nemen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als een vrouw zwanger is, denkt ze vaak aan alles wat zij en de baby nodig hebben als ze in het ziekenhuis zijn. De meeste vrouwen pakken al dagen van tevoren hun spullen voor het mooie moment in. Maar wat heb je nodig om je baby uit het ziekenhuis mee naar huis te nemen? Net zoals het belangrijk is om te weten wat je baby nodig heeft in het ziekenhuis, moet je ook weten wat hij thuis nodig heeft.

Als een baby gezond wordt geboren, kunnen ze vaak op dezelfde dag of de dag na de geboorte met zijn ouders naar huis. Sommige laat-premature baby’s (geboren 34 tot 36 weken zwangerschap) kunnen ook gezond genoeg zijn om na 48 uur in het ziekenhuis naar huis te gaan.

Baby’s die via een keizersnede zijn geboren of baby’s (of hun moeder) met gezondheidscomplicaties, moeten mogelijk wat langer in het ziekenhuis blijven. Ook hebben baby’s die vóór 34 weken zwangerschap zijn geboren, langere ziekenhuiszorg nodig. Als je kleintje te vroeg wordt geboren, kun je je te zenuwachtig voelen om naar huis te gaan, maar je verloskundige zal je altijd advies geven voor je gemoedsrust.

Wat heb je nodig om je baby uit het ziekenhuis mee naar huis te nemen?

Veel nieuwe ouders volgen prenatale lessen vóór de geboorte van hun eerste baby. Deze lessen helpen bij de voorbereiding op de bevalling en geven informatie over basiszorg voor pasgeborenen.

Moeder met pasgeboren baby

Hoewel elke klas anders is, bevatten ze over het algemeen tips over voeding, veel voorkomende ziekten, dagelijkse zorg, borstvoeding en veiligheid van autostoeltjes. Voordat je baby wordt geboren, kun je beslissen wie je baby regelmatig en doorlopend medische zorg zal geven, maar voordat je het ziekenhuis verlaat, moet je een aantal dingen weten die je kind nodig heeft:

  • Een slaapkamer. Je moet alles bij de hand hebben om voor je baby te kunnen zorgen, zoals een commode, een wieg met een geschikt matras en een videobabyfoon.
  • Een kinderwagen. Dit moet geschikt, comfortabel en veilig zijn voor je baby.
  • Kleding voor een pasgeborene. Je hebt niet veel kleren nodig, want je baby zal snel groeien en van maat veranderen.
  • Luiers. Bedenk of je biologische, stoffen of normale luiers wilt.
  • Hygiëneproducten voor pasgeborenen. Je hebt lotion en shampoo nodig voor baby’s, een borstel voor hun haar en een zoutoplossing voor hun neus.
  • Een autostoeltje goedgekeurd voor pasgeborenen. Je kunt een autostoeltje kopen die verandert naarmate ze groter worden, zodat deze langer meegaat.
  • De babykaart die ze je in het ziekenhuis geven. In dit boekje zie je de gegevens van je baby vanaf de geboorte, zoals gewicht, lengte en eventuele afwijkingen.
  • Fopspenen. Als je van plan bent fopspenen te gebruiken voor je baby, kun je er het beste al een paar hebben!
  • Flesvoeding en al het andere voor de voedingen. Als je niet van plan bent om je baby borstvoeding te geven, heb je dingen nodig zoals flessen (het beste als het anti-koliek flessen zijn), flessensterilisator en flessenreiniger.

Waar moet je aan denken als je je baby mee naar huis neemt?

Het is normaal dat je je nerveus voelt wanneer je je baby voor het eerst mee naar huis neemt. Probeer daarom dit moment alleen voor jezelf en je gezin te houden, zodat je je kunt aanpassen aan alle veranderingen. En onthoud het volgende:

  • Pasgeboren baby’s kunnen gemakkelijk ziek worden. Probeer je kleintje uit de buurt te houden van iemand met verkoudheid of griepsymptomen, vooral in de wintermaanden.
  • Was je handen vaak om je kindje te beschermen. Vraag anderen om hetzelfde te doen.
Een nieuw gezin

Wanneer moet je je baby meenemen voor de eerste consultatie?

Een zorgverlener moet je baby binnen 72 uur na het verlaten van het ziekenhuis controleren of wanneer je denkt dat je baby zich niet lekker voelt.

Als je baby te vroeg is geboren, stel je samen met je zorgteam een ​​vervolgzorgplan op voordat je kleintje het ziekenhuis verlaat. Ze zullen er ook voor zorgen dat je de eerste tekenen of symptomen van een probleem herkent.

Bij het eerste bezoek zal de arts:

  • Je baby wegen, en de lengte en de omtrek van hun hoofd meten.
  • Controleren op tekenen van geelzucht.
  • Het soort voeding controleren.
  • Een lichamelijk gezondheidsexamen uitvoeren.
  • Vragen hoe jullie je allemaal aanpassen.

Dit kan gedaan worden door de wijkverpleegkundige, de kinderarts of de assistente bij het consultatiebureau.

Met dit alles in gedachten, kun je je voorbereiden, zodat je niets mist wanneer je je baby uit het ziekenhuis naar huis brengt. Deze overgang kan best eng zijn, maar het is gemakkelijker dan je misschien denkt! Het gaat erom dat alles in orde is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • P., Rubio., Correia, C,. (2019) Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Editorial: Grijalbo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.