Trucs om koliek te verlichten bij pasgeboren baby's

Het langdurige huilen en harde geschreeuw van je baby kan je zeker frustreren als je hem niet kunt kalmeren. Daarom willen we je een aantal ideeën geven over hoe je koliek bij een pasgeboren baby kunt verlichten.
Trucs om koliek te verlichten bij pasgeboren baby's

Laatste update: 19 februari, 2019

De krampen en maagklachten van een pasgeboren baby zijn enkele van de belangrijkste zorgen van ouders. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en op de juiste manier te handelen om koliek bij een pasgeboren baby te verlichten.

Tijdens de eerste drie maanden van het leven worden baby’s aan veel maagproblemen blootgesteld. Desondanks weet de wetenschap nog steeds niet waar het precies door veroorzaakt wordt.

Om je te helpen de symptomen van krampen bij een pasgeboren baby te herkennen en ze te verlichten, laten we je hieronder enkele methoden zien.

Wat betekent koliek?

Specialisten in de kindergeneeskunde verwijzen naar koliek als langdurig huilen bij zuigelingen van jonger dan drie maanden zonder duidelijke oorzaak. Het is gekoppeld aan een mogelijke onrijpheid in hun spijsverteringsstelsel die buikpijn veroorzaakt. Aan de andere kant kan het te wijten zijn aan allergieën of voedselintoleranties.

Onderzoek naar koliek is nog steeds erg onzeker. Onderzoekers kunnen in slechts 5% van de gevallen een oorzaak vinden. Ondanks deze onzekerheid zijn er mogelijke oorzaken, zoals:

 • Maaggassen.
 • Intolerantie voor melkeiwitten.
 • Psychologische redenen, zoals de overdracht van angst van ouder op kind. Bovendien zou het gewoon een kenmerk van het kind kunnen zijn.

Zichtbare symptomen van koliek bij pasgeboren baby’s

De symptomen van klachten in het maag-darmstelsel die verband houden met koliek zijn:

 • Lange perioden van hard huilen. Het begint meestal aan het einde van de dag en komt minstens drie keer per week voor.
 • Baby’s gaan hun lichaam meestal op rare manieren bewegen. Ze ballen stevig hun vuisten en hun gezicht wordt rood. Hun buikgebied voelt hard aan en hun benen buigen richting hun romp.

Trucs om koliek te verlichten bij pasgeboren baby’s

Baby met koliek

De volgende tips zijn gericht op het verlichten van mogelijke koliek bij kinderen door maag en darm problemen. De enige manier om dit zeker te weten, is echter om het aan je arts te vragen.

We raden je aan om je kinderarts te vragen naar de echte reden voor het huilen.

Over borstvoeding

Als je je baby borstvoeding geeft, dan is het een goed idee om voedingsmiddelen te vermijden zoals:

 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Spruitjes
 • Kool

Ze worden geassocieerd met maagontstekingen die gas veroorzaken. Eet ook minder kruiden en specerijen.

Koliek is gekoppeld aan een mogelijke onrijpheid in hun spijsverteringsstelsel die buikpijn veroorzaakt.

Aan de andere kant, als je je baby een fles geeft, houd er dan rekening mee dat je goed moet letten op de porties poeder en water. Volg dus precies wat je kinderarts je vertelt.

Ze weten hoeveel geschikt is voor de leeftijd en behoeften van je kind. Ze raden je ook aan om niet zomaar te wisselen van het merk van de melk zonder eerst je arts te raadplegen.

Er zijn enkele stappen die je kunt nemen. Je kunt merken vinden die anti-reflux zijn en die aërofagie bestrijden. Zoals je ziet, zijn er veel bronnen die je kunt gebruiken om informatie te vinden om je kind te helpen.

Aanvullende maatregelen

Moeder geeft baby massage om koliek te verlichten

Er zijn andere dingen die je zou kunnen doen om je baby te helpen. Een paar manieren om ongemak door koliek bij pasgeboren baby’s te verlichten zijn onder andere:

 • Laat je baby na het eten altijd boeren. Zorg er dan voor dat je hem het nodige aantal keer laat boeren.
 • Masseer zijn maag voorzichtig met de wijzers van de klok mee. Je kunt ook babyolie gebruiken. Als je eerst je handen wrijft, dan zullen ze warm zijn als je je baby masseert. Hierdoor kan hij zich kalm en gelukkig voelen.
 • Probeer hem een bad te geven met warm water. Dit kan je baby namelijk helpen om zich comfortabeler te voelen. Op zijn beurt kan het water kalmerende effecten hebben. Warm water helpt kinderen en volwassenen namelijk te kalmeren.
 • Plaats je baby in een verticale positie met behulp van een speciale stoel. Je kunt je baby ook in je armen houden. Deze positie helpt baby’s gas te verdrijven en de zuurgraad te verminderen.

Ten slotte willen we je waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van farmacologische medicijnen. Het is niet bewezen dat ze effectief zijn en ze kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het beter om altijd eerst je arts te raadplegen voordat je met medicatie begint. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zeevenhooven J., Brown PD., L’Hoir MP., Weerth C., et al., Infant colic: mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2018. 15 (8): 479-496.
 • Gelfand AA., Infant colic. Semin Pediatr Neurol, 2016. 23 (1): 79-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.