De 7 meest voorkomende problemen bij pasgeborenen

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen waarmee baby's te maken kunnen krijgen.
De 7 meest voorkomende problemen bij pasgeborenen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 31 januari, 2019

Er zijn een aantal veelvoorkomende problemen waarmee baby’s te maken kunnen krijgen. Zeven daarvan zullen we in dit artikel  bespreken. Lees meer over de meest voorkomende problemen bij pasgeborenen.

Alle ouders hopen natuurlijk dat hun kinderen gezond ter wereld komen. Hoewel ze gewoonlijk zonder ziektes worden geboren, kunnen ze plotseling last krijgen van bepaalde complicaties.

Omdat ze nog zo klein zijn, kunnen complicaties hinderlijk en soms zelfs gevaarlijk zijn.

Er zijn veel complicaties die de gezondheid van een pasgeborene kunnen verstoren zonder dat ze tot ernstige ziekten leiden. Soms kunnen complicaties echter medische behandeling vereisen. In dat geval is het belangrijk om alle mogelijke symptomen serieus te nemen.

De 7 meest voorkomende problemen bij pasgeborenen

Geelzucht

Geelzucht is een veel voorkomende aandoening. Volgens schattingen komt het bij bijna 70% van de pasgeborenen voor. Het kan tot 10 dagen duren.

Geelzucht kan al 24 uur na de geboorte verschijnen. Meestal verschijnt het echter in de eerste 3 levensdagen. Het wordt veroorzaakt door hoge niveaus van bilirubine in het bloed. Het meest zichtbare symptoom is dat de huid geel wordt. Het vereist meestal geen behandeling en in de meeste gevallen verdwijnt het binnen 7 dagen.

Koorts

Dit kan een ernstig probleem zijn omdat hoge koorts gevaarlijke gevolgen kan hebben voor een pasgeborene. Een hoge koorts kan ook een symptoom zijn van een groter probleem.

Het is echter gebruikelijk voor pasgeborenen dat ze een verhoogde lichaamstemperatuur hebben. Dat komt door de verandering van hun leefomgeving.

Deze koorts verschijnt meestal binnen de eerste drie dagen na de geboorte. Het komt doordat de baby zich aanpast aan de temperatuur van de omgeving.

In dit geval blijft het kind eten en blijft het gezond. Het is belangrijk dat ze goed drinken om ze gehydrateerd te houden. Deze aandoening verdwijnt meestal vanzelf zonder medische hulp.

Een van de meest voorkomende problemen bij pasgeborenen is de verandering in het slaappatroon

Veranderingen in het slaappatroon

Het slaappatroon van pasgeborenen is vrij regelmatig. Het grootste deel van de dag hebben ze hun oogjes dicht. Ze vallen vaak gemakkelijk in slaap na het eten en hun rust is niet gemakkelijk te verstoren.

Het komt vaak voor dat ze wat moeite hebben om ‘s avonds in slaap te vallen. Ze zijn vaak wakker en actief op het moment dat hun ouders moe zijn en willen slapen.

Dit is heel normaal, want toen de pasgeboren baby nog in de baarmoeder van zijn moeder zat, bracht hij zijn tijd zo door.

Gedurende de dag was de moeder in beweging. Dat veroorzaakte een schommelende beweging van het vruchtwater, waardoor hij makkelijk in slaap viel. Wanneer de moeder echter rustig is, wordt de baby wakker.

Daarom hebben ze tijdens de eerste dagen van hun leven nog steeds hetzelfde tijdsschema.

In de regel duurt het minstens vier weken voordat pasgeborenen wennen aan het patroon van overdag wakker zijn en ‘s nachts slapen.

Overgeven

Dit kan nieuwbakken moeders doen schrikken, maar in feite is het normaal bij baby’s. Bijna alle baby’s spugen wat melk na het eten. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat wanneer ze melk drinken, er lucht mee naar binnen komt. Wanneer diezelfde lucht weer naar buiten komt, komt er vaak vanzelf melk mee.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je je baby na het voeden laat boeren. Maar overgeven wordt niet alleen veroorzaakt door lucht. Het kan ook een teken zijn van andere ongemakken of van buikkrampjes.

Moeilijkheden met plassen

Er is reden tot bezorgdheid als een baby in de 48 uur na de geboorte niet plast. We merken meestal wel dat de baby geplast heeft omdat hij dan gaat huilen vanwege de nattigheid.

Het is normaal dat een baby wel tot 10 keer per dag plast.

Als de baby in een heel klein straaltje plast of als hij na het plassen lekt, moeten we opletten. Dit kan namelijk een symptoom zijn van problemen met de blaas of de nieren.

Ontroostbaar huilen

Het is normaal dat baby’s veel huilen wanneer ze zich moeten aanpassen aan de nieuwe wereld. Het kleinste ongemak kan voldoende zijn om hen te laten huilen. Laten we niet vergeten dat huilen hun enige vorm van communicatie is.

Een pasgeborene zal huilen wanneer hij honger of slaap heeft. Hij zal ook door huilen aangeven dat hij graag een schone en vooral droge luier wil. Dit alles is normaal.

Als de baby echter heftig en onbeheersbaar huilt, is het mogelijk dat hij een infectie of problemen met plassen of poepen heeft. Overleg met je arts om zeker te zijn dat er niets ernstigs aan de hand is en ook om zelf wat geruster te zijn.

Een van de meest voorkomende problemen bij pasgeborenen is ontroostbaar huilen

Onregelmatige ontlasting

Nieuwbakken ouders maken zich zorgen over de kleur, samenstelling, regelmaat en al het andere dat te maken heeft met de ontlasting van hun pasgeboren baby. Het is normaal dat een baby in de eerste 3 dagen van zijn leven zwarte of groenige ontlasting heeft.

Het is ook normaal dat de ontlasting slijmerig is en frequent is. En dat kan wel oplopen tot 8 keer per dag. Let erop of je baby niet verstopt zit. Harde ontlasting en obstipatie kunnen pijn en verwondingen veroorzaken.

Aan de andere kant is het ook niet normaal dat ze constant diarree hebben als hun dieet uitsluitend gebaseerd is op borstvoeding.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • A quick guide to common childhood diseases. BC Centre for Disease Control. 2009. [Online].
  • E. Saliba, E. Lopez, L. Storme, P. Tourneux, G. Favrais. Fisiología del feto y del recién nacido. Adaptación a la vida extrauterina. EMC – Pediatría, 2018; 53 (2): 1-29. ISSN 1245-1789, https://doi.org/10.1016/S1245-1789(18)90862-0.
  • Pinto, I. Ictericia. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP. [En línea].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.