Waarom we baby's niet moeten laten huilen lees je hier

De meningen zijn verdeeld als het gaat om je kind wel of niet laten huilen. Leer hier meer over de negatieve en positieve aspecten.
Waarom we baby's niet moeten laten huilen lees je hier
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 december, 2018

Volgens een Oosters gezegde is de taak van een kind om te huilen. Voor baby’s is huilen de voornaamste manier om hun wensen over te brengen. Hoe zal een hulpeloze baby zich voelen als hij aandacht nodig heeft, maar niemand het hem geeft? Waarom zouden we baby’s niet moeten laten huilen?

Huilen is de tweede ‘navelstreng’. Baby’s huilen vanwege veel redenen, maar vaak willen ze gewoon aandacht. Hoe zou jij je voelen als er nooit naar je geluisterd wordt als je ergens om vraagt? Dit is hoe een hulpeloze baby zich voelt als hij aandacht nodig heeft, maar het hem niet wordt gegeven.

Sommige ouders laten hun baby wel huilen, want als je gelijk naar de baby rent als hij huilt, dan verwen je hem en dit laat zien wie de baas is. Andere ouders vinden dat een baby niet te veel moet huilen, want dit zorgt voor onomkeerbare schade.

Er zijn echter veel redenen waarom een baby moet huilen, het is immers zijn manier om aandacht te trekken en te voldoen aan zijn emotionele of fysieke behoeftes. Bijvoorbeeld: hij heeft een schone luier nodig, hij heeft het warm, buikpijn of honger, of hij is moe.

Vanwege de verschillende meningen is het beter om naar de voors en tegens te kijken. Het zorgt voor negatieve gevolgen als je een baby voor lange tijd laat huilen, en positieve gevolgen als je gelijk naar je baby gaat. Waarom zouden we baby’s niet moeten laten huilen?

Negatieve gevolgen van laten huilen

Negatieve gevolgen van laten huilen

Onzekerheid

Als hun gehuil niet beantwoord wordt, stoppen ze misschien met huilen. Ze weten dat de persoon die voor hun zorgt niet gaat reageren. Ze huilen weer. Als er dan weer geen reactie is, voelen ze zich achtergelaten en onzeker.

Afstandelijkheid

Als deze situatie zich steeds voor doet voor een lange tijd, zal de baby zich in de steek gelaten voelen. Eerst zal hij boos zijn, en het vervolgens opgeven. De band zal langzaam slechter worden. Omdat hij geen liefde ontvangt, zal hij ook niet leren om liefde te geven.

Criminele handelingen

Het geweten zal niet op een normale manier groeien. Hij vertrouwt niemand en hij geeft om niemand. Het wordt een probleemkind en, in extreme situaties, ontwikkelt een psychopathische personaliteit waardoor hij geen spijt voelt bij criminele handelingen.

Het Shaken Baby Syndroom

Als een baby niet stopt met huilen, kan dit irritant worden. Sommige opvoeders worden wanhopig door deze situatie en beginnen het pasgeboren kind te schudden, wat kan zorgen voor het Shaken Baby Syndroom. Zelfs als dit maar even duurt, kan het resulteren in onomkeerbare neurologische schade.

Positieve gevolgen van je baby laten huilen

“Dit trauma kan zorgen voor bloedingen, hersenschade, verlies van gehoor, blind worden, hersenletsel, verlamming, beroertes en zelfs de dood.”
-Juan José Ramos Suaréz, kinderarts-

Positieve gevolgen

“Als ik elke keer naar het kind luister als hij huilt, verwen ik hem dan niet?”. Dit is iets wat je je soms af kan vragen. Het is mogelijk. Hierover zijn de meningen verdeeld. Elk kind is anders, hun ouders moeten erachter komen hoe zij de situatie het best kunnen benaderen.

Echter is uit recent onderzoek gebleken dat wanneer een pasgeboren kind honger heeft of oncomfortabel of boos is, hun lichaam stresshormonen aanmaakt, waardoor ze beginnen te huilen.

Het wordt gezegd dat wanneer de vader of moeder reageert en de baby geven wat ze nodig hebben, er connecties in de hersenen worden gemaakt waardoor ze rustig worden. Als zij de nodige aandacht hebben gekregen, maken ze minder cortisol aan. Cortisol staat bekend als het stresshormoon.

Baby’s die altijd gelijk de juiste aandacht kregen, vooral tijdens de eerste zes tot acht maanden van hun leven, huilen minder dan degenen waarvan hun opvoeders hen hebben laten huilen.

Suggesties

  • Zorg eerst dat je je eigen emoties onder controle hebt in plaats van ze af te reageren op de baby.
  • Probeer er daarna achter te komen waarom de baby huilt.
  • Je kan hem eten geven of gewoon in je armen nemen en lief tegen hem praten.
  • Aai hem over zijn rug of buik.
  • Doe iets om hem rustig te krijgen en te vermaken.

De eerste keer dat een baby huilt klinkt voor een moeder als muziek in de oren. Maar als een baby constant huilt, klinkend als het geluid van een sirene, kan het frustrerend worden.

Je baby geven wat het nodig heeft zal hem niet verwend maken, maar juist het tegenovergestelde. Het zal hem laten merken dat hij niet alleen is en dat hij een familie heeft dat hem veel liefde, glimlachjes en knuffels zal geven. Misschien zal hij dan zelfs even stil blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.