Ik hou van je sinds je eerste hartslag

Als je moeder bent dan weet je waar we het hier over hebben, over die liefde zo puur en onverklaarbaar, het mooiste wat er is.
Ik hou van je sinds je eerste hartslag
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Ik hou van je en zal altijd van je blijven houden. Ik hou  van je,  al  sinds je eerste hartslag me over je bestaan vertelde. Vanaf dat moment wist ik dat je mijn favoriete mens in de hele wereld zou zijn, mijn held in deze warrige wereld. Ik besefte toen niet goed dat ik nooit meer alleen zou zijn.

Op een bepaald moment in haar leven droomt, of fantaseert op zijn minst, elke vrouw wel eens over moeder worden. Het is de enige ‘graad’ waar ze je eerst het diploma geven. Pas daarna bestudeer je het onderwerp thuis in je eigen universiteit.

Niemand anders zal de sterkte en kracht van mijn liefde voor jou kennen. Jij bent tenslotte de enige die weet hoe mijn hart van binnen klinkt.
-Anoniem-

Bijna allemaal hebben we gedroomd van dat moment waarop een deel van ons wezen zijn verblijfplaats, onze buik, verlaat en wij hem in onze armen kunnen nemen. Maar meer dan dat, je wilt met heel je hart de onmiskenbare tekenen van de magie van een kind binnen in je voelen.

Wanneer je eindelijk zijn kleine eerste hartslag hoort bij de eerste echo‘s word je overspoeld door een onbeschrijfelijk gevoel. Er groeit een leven in je. Na verloop van tijd beginnen een paar kleine beentjes en een armpjes te bewegen, waardoor je eraan wordt herinnerd dat geluk vele vormen kan aannemen. In dit geval is deze vreugde een kind.

Ik hou van je sinds je eerste hartslag

Ik hou van je sinds je eerste hartslag

De liefde die je voelt na de inspanning van de bevalling is indrukwekkend en onvoorstelbaar. De toewijding die je ervaart zodra je je baby voor de eerste keer ziet en in je armen houdt, is even onverklaarbaar als ongeëvenaard. Je bent in de zevende hemel.

Ik kan echter met volledige overtuiging zeggen dat ik van je heb gehouden sinds ik die perfecte synchronisatie in de baarmoeder heb gevoeld. Onze harten speelden samen harmonieuze muziek op het ritme van de toekomst. Je kende mij al als geen ander. Je voelde me. En ik leerde interpreteren wat je in mijn buik deed gedurende die negen maanden.

Ik herinner me je eerste bewegingen. In het begin gaven ze mij het gevoel vlinders in mijn buik te hebben, vol liefde en emotie. Toen kwamen je handjes en je ellebogen. Je hebt de mooiste glimlach op mijn gezicht geschilderd. Soms was ik ook bezorgd. Sinds je eerste hartslag droomde ik ervan je in mijn armen te hebben, de hemel op aarde…

Eindelijk…

En eindelijk gebeurde dat langverwachte wonder. Onze eerste grote afspraak, “a blind date”. Hier was geen marge waarin fouten mochten worden gemaakt. Ik mocht niet falen. Ik wist namelijk dat ik de ware liefde van mijn leven zou ontmoeten. Het is een onvergelijkbare liefde, anders dan andere: diep, puur, onvoorwaardelijk en bovenal, grenzeloos en eeuwig.

Wat een geweldige leermeester is een kind; gewoon door te bestaan, leert hij ons over liefde.
-Anoniem-

Mijn hart explodeerde van geluk. Ik was trots vanaf het moment dat een positieve test me je aanwezigheid liet zien. Ik heb me nog nooit zo blij en gelukkig gevoeld als toen je voor het eerst ‘mama’ zei met een aarzelend stemmetje,  zo lief, zo teer.

Het woord veranderde van betekenis toen het werd uitgesproken door jou mondje. Het kreeg een andere betekenis, een andere dimensie. Ik voelde me gezegend door alle engelen. En voor mij betekent het moederschap vanaf het eerste moment een wandeling over een prachtig pad van gewaarwordingen, gevoelens en dromen.

Ik hield al van je toen ik je gezichtje nog niet kon aanraken

Ik hield al van je vanaf je eerste hartslag toen ik je gezichtje nog niet kon aanraken

Ik hou al zo lang van je. Langer dan je je kunt voorstellen. Ik hield al van je voordat ik me je gezichtje kon voorstellen. Voordat ik wist of ik wachtte op het prinsje of het prinsesje van mijn paleis. Mijn lichaam, samen met ons huis, veranderde en werd klaar gemaakt voor jouw komst.

In mijn buik was jij mijn vertrouweling en beste vriend, degene die ongetwijfeld kan bevestigen dat hij mij kent als geen ander. Elke dag, elke nacht praatte ik met je, streelde ik je en zong ik voor je. Ik wist dat je me voelde, en die waarheid ontroerde me toen ik je vasthield. Ik voelde onze unieke en speciale band.

Natuurlijk was niet alles perfect tijdens dat idyllische, geweldige wachten. Soms werd ik overvallen door angst. Zoveel twijfels en gevoelens van rusteloosheid. Soms leek de wereld uit elkaar te vallen. Er waren symptomen … Ik moest moeilijkheden onder ogen zien om glorie te bereiken.

Ik vocht tegen onbedwingbare trek, misselijkheid, braken, duizeligheid, slapeloosheid, ongemak met de spijsvertering en rugpijn. Dat was de prijs die ik koos om voor liefde te betalen. Ik worstelde om het mooie leven te financieren dat we hebben. En het was het waard. Dat wist ik toen ik je neusje voor het eerst kuste en toen je voor het eerst naar mij keek.

Toen jij in mijn leven kwam

Vanaf die dag dat jij in mijn leven kwam, besefte ik dat ik nooit meer alleen zou zijn. Ik heb toen beloofd om voor je te zorgen en je te beschermen met mijn leven. Vanaf je eerste hartslag heb ik gezworen dat je niets zou overkomen en dat het je aan niets zou ontbreken.

Ik beloofde je te leren de wereld te zien door de ogen van je hart. En hoewel ik niet kan voorkomen dat je soms zult vallen, beloof ik om dichtbij te blijven. Met een uitgestrekte hand om je te helpen opstaan. Je krijgt mijn liefde en respect. Ik hou van jou en daarom heb ik vleugels voor je geweven, zodat je zo hoog kunt vliegen als je wilt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.