11 trucs om de beste babyfoto's te maken

Wil je de belangrijke momenten van je kind vastleggen op foto's? Hier zijn enkele tips voor het maken van de beste babyfoto's.
11 trucs om de beste babyfoto's te maken
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Geschreven door Yesibeth Rincón

Laatste update: 27 mei, 2023

De mooie momenten van je baby vereeuwigen op foto’s, zoals hun eerste lachjes, eerste stapjes, of de eerste keer dat ze zelf eten, is niet altijd een gemakkelijke taak. Om ze mooi, lachend en zonder vreemde blikken op hun gezicht te krijgen, is geduld nodig en een reeks tips om de ideale pose vast te leggen. In dit artikel laten we je enkele trucs zien om de beste babyfoto’s te maken.

Of je nu een professionele camera gebruikt of je mobiele telefoon, het is belangrijk om te weten hoe je de best mogelijke foto’s maakt. Daarvoor moet je scherpstellen, het juiste licht en de juiste kadrering gebruiken, en achtergronden vermijden die visuele ruis veroorzaken en natuurlijk zijn. Blijf lezen en ontdek hoe het moet!

Leer de trucs om de beste babyfoto’s te maken

Leg de leukste, meest speelse, tederste en liefdevolste momenten met je baby vast. Zo kun je hun glimlach, hun uiterlijk of hun eerste stapjes voor altijd bewaren. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden als je aan het avontuur van het maken van de mooiste babyfoto’s begint.

1. Houd je camera altijd bij de hand

Om de onvergetelijke momenten van je baby vast te leggen, moet je altijd voorbereid zijn (Spaanse link). Houd je camera of telefoon dus altijd bij de hand. De nieuwste generatie mobiele apparaten hebben tegenwoordig camera’s met een zeer hoge resolutie en maken scherpe foto’s van hoge kwaliteit. Je hoeft dus waarschijnlijk geen toevlucht te nemen tot een traditionele camera, want je mobiele telefoon volstaat. Houd hem gewoon bij de hand voor als het tijd is om te klikken.

2. Wacht niet op de ideale pose

Elk babymoment is belangrijk voor je. Wacht dus niet op de ideale pose of op het moment dat ze direct in de camera kijken. Fotografeer ze in plaats daarvan wanneer ze niet op hun hoede zijn, zodat ze hun meest natuurlijke pose presenteren en zich op hun gemak voelen.

Trucs om de beste babyfoto's te maken
Soms is het het beste om de aandacht van de baby niet te trekken om spontane foto’s te maken. Zo kun je beelden vastleggen van hun natuurlijke poses, waarvan sommige heel leuk zijn!

3. Zorg voor een helper om de beste babyfoto’s te maken

Zorg dat er een helper in de buurt is om het kind af te leiden terwijl je foto’s maakt. Je kunt hun aandacht trekken met geluiden door met een rammelaar te schudden of te proberen ze aan het lachen te maken. Van jouw kant moet je altijd goed opletten om de beste beelden vast te leggen.

4. Leg hun emoties vast

Het vastleggen van de grote momenten van een baby is wat ouders het meest opwindt. Hun glimlach, een lach, een pruillipje, wanneer ze fronsen of een boos gezicht trekken, en zelfs wanneer ze huilen. Het is belangrijk om al deze ervaringen vast te leggen op foto’s om ze voor altijd te herinneren en te delen met de hele familie.

5. Kom dichtbij om een portret te maken

Probeer dichtbij te komen om een goed portret van je baby te krijgen. Als je camera geen zoomlens heeft of je hebt hem al maximaal ingezoomd, doe dan een aantal stappen naar je baby toe. Ook zijn er nu telefoons met een portretfunctie, die de achtergrond vervaagt en de focus houdt op datgene waarin je geïnteresseerd bent, in dit geval het gezicht van je baby.

6. Probeer artistieke foto’s te maken

Omdat je op zoek bent naar de beste foto’s van de baby, probeer eens wat artistieke foto’s te maken. Je kunt een opname maken van hun handjes als hij zijn eerste speeltje of flesje pakt, of het beeld van hun voetjes vastleggen. Je kunt ook een opname maken van de verstrengelde handjes van de baby naast die van papa en mama.

7. Betrek de familie erbij om de beste babyfoto’s te maken

Hoewel de hoofdpersoon van je fotoshoot de baby is, is het een mooi en teder gebaar om de familie erbij te betrekken. Als de baby een broertje of zusje heeft, maak dan foto’s van het oudere kind als ze hun broertje of zusje verzorgen of knuffelen. Of zelfs het vasthouden van de baby in je armen. Evenzo vormen foto’s met ouders of grootouders mooie herinneringen die het koesteren waard zijn.

8. Plaats jezelf op de hoogte van het kind

Een andere truc om de beste babyfoto’s te maken is om jezelf op de hoogte van je kind te plaatsen. Als ze op de grond zitten, kun je het beste op de grond gaan zitten om foto’s van ze te maken. Wees niet bang om verschillende kadreringen (Spaanse link) en perspectieven te proberen, zelfs als je moet knielen of zelfs liggen om het gewenste beeld te krijgen.

Een moeder maakt een foto van haar slapende baby
Je kunt je baby kleden in welke kleding je maar wilt om het moment weer te geven. Effen kleren met felle kleuren zijn het beste voor foto’s.

9. Kies de kleren die je kind gaat dragen

Om goede foto’s te krijgen, moet je weten hoe je de kleren kiest die het kind gaat dragen voor de sessie. Je kunt ze het beste kleden in heldere, vrolijke en effen kleuren. Vermijd strepen, ruitjes of kleine prints, want die hebben de neiging om op de foto in de war te raken.

10. Kies een goede achtergrond

Voordat je foto’s van je baby gaat maken, bekijk je de achtergrond. Zorg dat de achtergrond schoon en opgeruimd is, er geen stapels kleren of speelgoed zijn, of andere voorwerpen die visuele ruis veroorzaken. Zoek in dit verband naar een eenvoudige, effen, maar mooie achtergrond. Dit kan binnen of buiten het huis zijn, een tuin, of een muur die een mooie kleur of stof heeft.

11. Maak gebruik van natuurlijk licht

Een mooie foto wordt bereikt met goede verlichting. In die zin is het beste licht voor het fotograferen van baby’s natuurlijk licht, bij schemering of dageraad, omdat het op die tijden zachter is. Als je binnenshuis bent, gebruik dan een kamer met veel natuurlijk licht. Doe daarvoor de gordijnen open of doe de jaloezieën omhoog.

Een andere mogelijkheid is om buiten foto’s te maken. Vermijd in dat geval dat de zon voor de camera staat, zodat het beeld geen tegenlicht krijgt. Zet het kind ook niet met zijn of haar gezicht naar de zon, want dan sluiten ze hun ogen.

Ook het gebruik van flitslicht of fel zonlicht wordt afgeraden, omdat het ongemakkelijk en afleidend is voor kleintjes. Als er te veel zonlicht is, diffundeer het dan met een laken of een witte doek. Je kunt je baby in de schaduw zetten, maar zorg ervoor dat er geen sterke schaduwen op zijn gezichtje vallen.

Schat de mooiste momenten van je baby in

Als moeder zul je het geweldig vinden om elk belangrijk moment van je kind op foto vast te leggen. Foto’s vertellen een verhaal en documenteren momenten uit hun leven en de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Voor jou zal het een heel bijzonder geschenk zijn om het avontuur van het vastleggen van hun mooiste herinneringen te beleven en ze voor altijd te bewaren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.