Hoe maak je een baby aan het lachen?

Om een baby aan het lachen te maken, kunnen verschillende strategieën worden gebruikt: denk aan kietelen, stemveranderingen en gekke gezichten. Lees meer.
Hoe maak je een baby aan het lachen?

Laatste update: 03 november, 2021

Als je een baby in de familie hebt, of het nu een zoon of dochter, neefje of nichtje is, is het waarschijnlijk dat je wel eens geraakt bent door een video waarop ze hardop lachen. In het algemeen is het normaal dat als we iemand zien die lacht, we geneigd zijn zelf ook te lachen. Maar als het om een baby gaat, lijkt het effect te verdubbelen. Ken je de voordelen van een baby aan het lachen maken? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Lachen bij baby’s

Hoe maak je een baby aan het lachen

Bij baby’s is lachen niet hetzelfde als humor. Het is echter een uitdrukking van de ervaring van plezier.

Hoewel kleintjes al lachen vanaf het moment dat ze in de baarmoeder zitten, is het tijdens de eerste levensweken meer een reflex.

Met het verstrijken van de tijd wordt dat lachen complexer en kunnen baby’s meerdere keren per dag lachen, zelfs tijdens het zogen aan de borst van hun moeder. Dat komt omdat die ervaring hen een gevoel van groot welzijn en genot geeft.

Tussen de eerste en tweede levensmaanden wordt de lach een middel tot sociaal contact en het is belangrijk dat de referentiefiguren van het kind de lach begeleiden en erop reageren. Lachen is de nieuwe vorm van communicatie. Beetje bij beetje begrijpt de baby dat hij een andere strategie kan kiezen om de aandacht van volwassenen te trekken.

Later herkennen kinderen dat ze zich, door met een glimlach te reageren, kunnen inleven in andere mensen. Daardoor tonen ze ook waardering of komen ze dichter bij andere kinderen en maken nieuwe vrienden.

Concluderend gaat lachen van een eenvoudige bespiegeling over in een instrument van expressie en communicatie.

Hoe maak je een baby aan het lachen?

Door te lachen kunnen unieke momenten van emotionele verbondenheid ontstaan. Ongeacht of je zelf degene bent die lacht of degene die iemand hoort lachen, het gevoel van opluchting en plezier wordt net zo gevoeld.

Enkele aanbevelingen om een baby aan het lachen te maken zijn de volgende:

  • Kietelen: Aanraking heeft altijd de neiging baby’s aan het lachen te maken.
  • Liedjes of zachte geluiden: Ze vinden het ook heel aangenaam om liedjes te horen of naar zachte geluiden te luisteren.
  • Spelletjes: Een van de bekendste spelletjes hiervoor is het spelen van kiekeboe. Deze onderbreking van iets zien verdwijnen en weer verschijnen schijnt erg grappig te zijn voor baby’s. Ze doen het dan na met andere mensen.
  • Imitaties en stemspelletjes: Baby’s lachen vaak als ze andere mensen veranderingen met hun stem horen maken.
  • Spiegelen: Als een baby een spiegel pakt en er in kijkt, hebben ze lange tijd plezier. Bij dit spel neemt het kind de bewegingen en gebaren van ‘de ander’ waar die in de spiegel weerspiegeld worden.
  • Badtijd: Tijdens het baden kunnen baby’s met het water spelen. Door er tegen te slaan en het overal heen te spatten, barsten ze ongetwijfeld in lachen uit.
  • Vluchten in de lucht: Terwijl je op je rug ligt, kun je het kind op je benen tillen en hun gezicht van verbazing zien als ze van de grond opstijgen. Dit veroorzaakt grote hilariteit, vooral als ze verrast worden door een verandering van richting of hoogte.
  • Speelgoed: Door speelgoed, zoals een rammelaar of een element met gekleurde lichtjes, kunnen we ook de aandacht van een baby trekken en het leuk maken. Als ze ouder zijn, kunnen we kiezen voor het voorlezen van verhaaltjes uit verhalenboeken en verschillende stemmen gebruiken om de lach aan te wakkeren.

Lachen veroorzaakt plezier en hechting

Natuurlijk zijn niet alle lachjes hetzelfde, maar ze bereiken allemaal hetzelfde effect van plezier en hechting tussen baby’s en hun verzorgers.

Tenslotte zijn dit duidelijk niet de enige manieren om een baby aan het lachen te maken. Elk gezin kent zijn kind beter dan wie ook en weet wat hen amuseert en wat voor hen werkt.

Een baby lacht in de spiegel

Lachen is gezond

Buiten de tederheid die het lachen van een baby uitlokt, heeft deze daad veel voordelen voor hen. Lachen is gezond en dat is niet overdreven!

Als we lachen, voorzien we ons lichaam beter van zuurstof en verbeteren we de activiteit van onze longen en die van het hart. Op onze beurt maken we zeer krachtige neuronale boodschappers vrij, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Al deze zijn bekend als de ‘gelukshormonen’ en helpen stress en ongemak te verminderen.

Natuurlijk willen we hiermee geen ode brengen aan geluk en lachen. We moeten gewoon weten dat we door te lachen niet alleen een leuke tijd hebben, maar ook onze lichamelijke en emotionele gezondheid (Spaanse link) verbeteren.

In het verlengde hiervan wijzen we op het belang van het bevorderen van de juiste ontwikkeling van emotionele intelligentie vanaf de kindertijd. Als we kinderen leren hun eigen emoties en die van anderen te herkennen, zullen we generaties grootbrengen die in alle opzichten veel bekwamer zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • da Silva, Renata, & Calvo Tuleski, Silvana (2014). La actividad infantil y el desarrollo emocional en la infancia. Revista Intercontinental de Psicología y Educación, 16(2),9-30.[fecha de Consulta 29 de Septiembre de 2021]. ISSN: 0187-7690. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80231541002
  • García, E. A. L., Valle, J. F. T., & Bermúdez, C. A. R. (2011). Risa y salud: abordajes terapéuticos. MedUNAB, 14(1), 69-75.
  • Rafael Christian, Ramos, J., Susanibar, C., & Balarezo, G. (2019). Risoterapia: Un nuevo campo para los profesionales de la salud. Revista De La Sociedad Peruana De Medicina Interna, 17(2), 57-64. https://doi.org/10.36393/spmi.v17i2.238

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.