's Nachts doorslapen, wanneer doet mijn kind dat?

Dit is een vraagstuk waar je je wellicht mee bezig houdt gedurende de eerste paar maanden in het leven van je baby. Blijf rustig en heb geduld. In dit artikel geven we je een aantal details die je zou moeten weten over het slaapgedrag van baby's.
's Nachts doorslapen, wanneer doet mijn kind dat?

Laatste update: 27 december, 2022

Gelukkiger dan met je baby in je armen word je niet. Maar een nieuwe vraag herrijst. Wanneer zal mijn baby ‘s nachts doorslapen? 

Dit is vaak de hamvraag voor ouders met een eerste kindje. Zij ervaren de eerste paar maanden in het leven van hun baby als een periode waarin je slaap meerdere keren per nacht wordt onderbroken.

Blijf rustig! Het is heel normaal dat kinderen de eerste zes maanden van hun leven iedere nacht een aantal keer wakker worden. Na een half jaar zullen veel baby’s in de nacht beginnen door te slapen. Maar het is voor ieder kind verschillend en afhankelijk van zijn ontwikkeling.

Hoe baby’s slapen

Om uit te vinden wanneer je baby ‘s nachts door zal slapen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Vanaf de geboorte slapen baby’s in twee fasen. Dit betekent dat ze vaak wakker worden. Wanneer beide fasen voorbij zijn, wordt je baby wakker om te eten en tijd met je door te brengen. Dit geeft hen een veilig gevoel.

Na een maand of zes begint de slaap van baby’s te veranderen. Ze zullen net als volwassenen een vijf-fasen-slaap ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, zal je baby wellicht ‘s nachts doorslapen. Hoewel kindjes langer zullen gaan slapen, kunnen ze nog steeds ‘s nachts wakker worden. Nu zullen ze echter in staat zijn vanuit zichzelf weer in slaap te vallen.

Er zijn maar weinig baby’s die de eerste drie maanden zes tot acht uur achter elkaar kunnen slapen. Soms duurt het zelfs 12 maanden voordat dit gebeurt. Maar rond de leeftijd van negen maanden slaapt zo’n 70% van de baby’s zonder een nachtelijke voeding door tot de volgende ochtend. 

Sommige kinderen hebben tijd nodig om te leren hoe ze een nacht kunnen door slapen. De ervaring leert dat een op de vijf kinderen van twee jaar oud ‘s nachts nog steeds wakker wordt en moet huilen. Dit laat wel zien dat ieder kind anders is en dat de persoonlijkheid van de kinderen hierop van invloed kan zijn.

Je baby zal ‘s nachts doorslapen, maar kijk uit voor mythen

Wanneer je met anderen praat over jullie nachtelijke strijd en je bespreekt wanneer je baby ‘s nachts zal doorslapen, hoor je wellicht dat grotere kinderen en kinderen die vaste voeding krijgen gemakkelijker in slaap vallen. Volg dit advies niet op. De belangrijkste factor is de leeftijd, niet hoe groot ze zijn of wat ze eten.

Flesje melk voor de baby

Je zal zelfs misschien horen dat wanneer je je baby ‘s avonds cornflakes geeft ze beter zullen slapen. Dit is echter niet waar. Sterker nog, dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Het geven van vaste voeding aan je baby, wanneer ze nog niet oud genoeg zijn, kan voor problemen van de spijsvertering zorgen.

Het spijsverteringsstelsel van een pasgeboren baby is er nog niet klaar voor om ander voedsel dan borst- of flesvoeding te verteren. Zeker gedurende de eerste zes maanden van hun leven. Dit is waarom specialisten borstvoeding aanraden, voor het eerste half jaar.

Wat kan ik doen om de nacht door te komen?

Wanneer je iedere nacht een aantal keer op moet staan, is het logisch dat je je overdag niet zo fit voelt. Gedurende de eerste weken kan het ideaal zijn om samen met je baby overdag een dutje te doen. Gebruik de dutjes van je baby niet alleen om het huishouden bij te werken.

Liggend borstvoeding geven biedt je de mogelijkheid om wat uit te rusten. Een andere slimme zet is het vragen van hulp van de mensen om je heen. Je kan vrienden en familie vragen om boodschappen te doen. Wellicht kunnen ze ook mee helpen in het huishouden of vinden ze het prima om even wat op te ruimen.

's Nachts doorslapen met t hele gezin

Veel moeders hebben de voorkeur om hun baby ‘s nachts dichtbij zich te hebben. Ze slapen beter wanneer hun kindje in de buurt is. Ze voelen zich dan ook minder vermoeid. Samen slapen met je baby is dan een goede optie. Wanneer de baby bij jullie in de kamer ligt, kun je de behoeften van je baby bevredigen met minder slaaponderbrekingen.

Andere specialisten geloven dat je als ouder je kind moet aanleren om alleen te slapen. Ook zal je moeten proberen hen, zonder tussenkomst van jezelf, weer alleen in slaap te laten vallen. Sommige zeggen zelfs dat je je baby een tijdje moet laten huilen voordat je erop reageert. Echter volgen de meeste ouders hierin hun instinct en troosten ze hun baby.

Klaarblijkelijk is er geen enkele methode die ‘s nachts doorslapen kan garanderen. Doe wat het beste is voor jou en je kindje. Heb geduld, want met het verstrijken van de tijd zal je baby vanzelf doorslapen. De slapeloze nachten zullen dan niets meer zijn dan een herinnering aan de periode waarin je alles deed voor het kindje waar je met je hele hart van houdt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.