Overdag op de buik liggen: waarom wordt dit aangeraden?

Overdag op de buik liggen: waarom wordt dit aangeraden?
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is reeds jaren bekend dat het belangrijk is om je baby ‘s avonds voor het slapen op de rug  (in rugligging) te leggen. Dit is om wiegendood (SIDS) te voorkomen. Je baby tijdens de dag op de buik leggen  (in buikligging) heeft talloze voordelen.

We zullen drie overtuigende redenen bespreken waarom je dit zou moeten doen. Bovendien zullen we enkele praktische tips geven om het je kleintje zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Waarom je baby overdag op de buik leggen?

1. Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Door voldoende tijd op de buik door te brengen zal je baby een gevoel voor evenwicht ontwikkelen. Bovendien zullen zowel de visuele als de auditieve vaardigheden hierdoor verbeteren.

Dit zal ook de spieren van het hoofd, de nek, de schouders en de rug versterken. Die zijn allemaal noodzakelijk voor dagelijkse handelingen zoals zitten, zich oprichten en kruipen.

Tijdens de eerste levensmaanden moeten baby’s leren hoe ze hun lichaam moeten bewegen en hoe ze dit kunnen leren beheersen. Daarom zullen baby’s de nodige vaardigheden ontwikkelen om te kunnen zitten, kruipen en rollen.

Deze ontwikkeling zal op zich laten wachten indien het kind voortdurend in een zitje moet blijven. Ook andere zaken die de natuurlijke bewegingen beperken zullen dit vertragen.

Bovendien zal een baby die steeds op de rug ligt voortdurend het plafond en de dingen van opzij zien.

Je baby overdag op de buik leggen leidt ertoe dat het hoofdje vaker wordt opgericht. Hierdoor zal de baby naar veel meer zaken in de omgeving kunnen kijken.

Baby op de buik opgericht

2. Normale ontwikkeling van het hoofd

Door de voorlichtingscampagnes om wiegendood tegen te gaan is er een toename van het aantal kinderen met plagiocefalie waargenomen.

Wat betekent dit? Baby’s hebben nog niet volledig gevormde schedelbeenderen. Dit helpt om bepaalde inwendige verwondingen te voorkomen. Het nadeel is echter dat het hoofdje misvormd kan raken indien ze te lang in dezelfde houding blijven liggen.

Baby’s brengen gewoonlijk te veel tijd door slapend op hun rug of in een kinderstoel of in de box. Hierdoor komt het vaak voor dat het hoofdje begint af te vlakken.

Daarom is het cruciaal dat baby’s voldoende tijd op de buik doorbrengen wanneer ze wakker zijn en spelen.

3. Ontwikkeling van sociale vaardigheden

De derde reden om je baby overdag op de buik te leggen heeft te maken met sociale vaardigheden.

Op de buik liggen helpt immers om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Bovendien helpt het bij het oplossen van problemen, stimuleert dit het leervermogen en het vermogen om zich aan te passen.

Je baby overdag op de buik leggen leidt ertoe dat hij of zij alert blijft en de wereld op een betere manier waarneemt.

Zo blijft het kind voortdurend in een houding waarin prikkels ontvangen worden. Interactie met alles in de omgeving wordt gemakkelijker.

Baby’s die op hun buik liggen richten vaker hun hoofd op en zijn hierdoor veel nieuwsgieriger.

Manieren om je baby op de buik te leggen

Volg deze praktische tips als je niet goed weet hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby meer tijd op de buik doorbrengt of als je het gevoel hebt dat je baby hier niet zo van houdt.

Van 0 tot 2 maanden

Probeer je baby met het gezicht naar beneden op een deken te leggen. Als je ziet dat het onmogelijk is om het hoofdje op te richten kun je jouw hand onder de borst leggen en zijn of haar gewicht zachtjes optillen. Als het nog steeds niet lukt om het hoofdje op te richten dan kun je een opgerolde handdoek onder de borst leggen.

Een andere fantastische oplossing is om je baby op jouw borst te leggen. Zo zal de baby zich veiliger voelen en gemotiveerd zijn om het hoofdje op te richten om naar jou te kijken.

Hierdoor zal je kleintje in staat zijn om zijn of haar hoofd te leren beheersen. Bovendien zal het bovenlichaam hier sterker door worden.

Baby lachend op de buik

Van 3 tot 5 maanden

Doordat de nek en rug nu reeds sterker zijn geworden, is de baby in staat om zich met behulp van de onderarmen op te richten. 

Je kunt dankzij speelgoed en spiegels de bewegingen en de reikwijdte van je baby nog verder stimuleren.

Nu is de baby in staat tot interactie met dingen op oogniveau. De baby zal blootgesteld worden aan veel meer prikkels en leren daarop te reageren.

Naarmate je baby sterker wordt zal hij of zij zich met gestrekte armen beginnen op te hijsen. Op deze manier kan je baby dingen bereiken om mee te spelen. Bovendien is dit de ideale voorbereiding op rechtop zitten en kruipen.

Je baby overdag op de buik leggen zal ook leiden tot sterkere van de rug, nek, schouders en het hoofd.

Van 6 tot 9 maanden

Nu is je baby sterk genoeg om spelletjes zoals ‘vliegtuigje’ te spelen (het kind opheffen en slechts vasthouden bij zijn of haar middel). Ook kun je je baby op jouw gebogen benen laten steunen en op en neer bewegen.

Hierdoor zal het volledige lichaam sterker worden. Uiteraard zal dit ertoe leiden dat je baby gemakkelijker kruipt en meer leert te ontdekken.

Weet dat je deze en andere routines dagelijks met je baby moet doen. Dit is immers de beste manier om de ontwikkeling te stimuleren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.