Wat te doen als je baby met eten gooit?

Baby's kunnen er een behoorlijke puinhoop van maken als ze eten, vooral als ze met hun eten spelen. Wat kun je dus doen als je baby met eten gooit?
Wat te doen als je baby met eten gooit?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Als ouders beginnen hun baby aanvullende voeding te geven, ontstaan er vaak situaties waarin de baby met het voedsel speelt en het op de grond of over de hele tafel gooit. Dit gebeurt bij vrijwel alle kinderen. In het begin zal er altijd een fase zijn waarin je kleine met het voedsel speelt en gooit. Maar als moeder vind je dat waarschijnlijk niet zo leuk en heb je het gevoel dat je kleintje je geduld op de proef stelt. Dus, wat kunnen ouders doen als hun baby met eten gooit?

Voordat je besluit actie te ondernemen ten aanzien van dit gedrag van je baby, moet je begrijpen wat er achter zit en bedenken wat ze met dit gedrag proberen te bereiken. Proberen ze iets over te brengen?

De hersenen van kinderen zijn geprogrammeerd om te leren. Het zijn kleine wetenschappers, die voortdurend allerlei experimenten doen. Als ze het eten beginnen te kneden dat je zo liefdevol voor ze klaargemaakt hebt, zijn ze aan het experimenteren! Ja, ze leren texturen kennen, temperaturen, weerstand tegen druk, dat wil zeggen of het voedsel verkruimelt of uit elkaar valt, of het vlekken maakt op het dienblad of het bord.

Als je kind voedsel van de bovenkant van zijn stoel naar de grond gooit, experimenteren ze met de zwaartekracht. Ze ontdekken dat dingen niet blijven zweven, dat ze vallen. Ook ontdekken ze onder andere hoe snel het voedsel valt, of het uitzet, of het breekt als het de vloer raakt, of het vlekken maakt op de vloer, of het nat wordt, welk geluid het maakt.

Wat te doen als je baby met eten gooit?

Soms gooit je baby met eten omdat ze aan het spelen zijn

Spelen met voedsel is in principe een heel complete bezigheid voor baby’s. Maar soms kunnen ze het gewoon doen omdat ze geen honger hebben. Misschien omdat ze een poosje tevoren borstvoeding of een flesje hebben gehad, of omdat ze door een fase gaan waarin ze weinig eetlust hebben. Als eten een secundaire activiteit is bij het spelen-leren, dan is dat waarschijnlijk omdat je kind geen honger heeft, of tenminste niet erg hongerig is.

Het is belangrijk te begrijpen dat dit gedrag op zichzelf geen teken van een probleem is. Het is volkomen normaal, gezien de ontwikkeling van zuigelingen. Het enige probleem is echt wanneer ouders zo slecht op dit gedrag reageren. Zonder het te beseffen voeden ze zich ermee, waardoor dit stadium steeds langer duurt. En tegelijk maken ze van de maaltijd een onaangename tijd voor het hele gezin.

Als je ervan overtuigd bent dat kinderen inderdaad leren door wat wij doen, dan weet je dat je het geduld en de gemoedsrust moet hebben om ze kind te laten zijn en te laten leren wat ze moeten leren.

Tips als je kind met eten gooit

Leg een plastic zak onder de stoel van je baby

Een grote open plastic zak onder de stoel of kinderstoel van je baby maakt het opruimwerk voor jou veel gemakkelijker. Als je niet wilt dat het eten verloren gaat of vies wordt als het op de grond valt, zal deze methode je veel helpen omdat het eten dan de vloer niet raakt.

Bied heel weinig eten aan

Je kunt je kind het eten toedienen en het beetje bij beetje op zijn bord leggen. Begin door ze maar een stukje of portie tegelijk te geven. Als ze ermee beginnen te gooien, kun je gaan beslissen of je ze nog een beetje meer geeft of het op een later tijdstip nog eens aanbiedt. Je kunt dit zelfs opvatten als een teken dat ze voorlopig vol zitten.

Leg het eten op het blad van hun kinderstoel in plaats van een bord te gebruiken

Zo vermijd je het risico dat je een bord vol eten binnen hun bereik laat dat hij als een frisbee kan rondgooien.

Een baby is aan het ontdekken met zijn eten

Vermijd elke vorm van geforceerd gedrag

Als je kind weigert zijn mond te openen, mag je hem in geen geval dwingen. Afgeleid of gedwongen voeden kan later tot veel problemen met eten leiden. Bovendien kan dit een heel traumatische ervaring zijn.

Stel grenzen als je baby met eten gooit

Als je een sterke reactie hebt op rommelig of verspild voedsel, hoe waardevol het ook is als leeractiviteit voor het kind, dan kun je het beste met vertrouwen grenzen stellen. Dit betekent zeker niet dat je je kind het leren en ontdekken gaat ontzeggen. Maar wel dat het gewoon met andere dingen of op andere manieren zal moeten leren.

In dit geval zou het goed zijn je bewust te zijn van de waarde van een zintuiglijke activiteit als deze en een manier te vinden om ze toe te staan soortgelijke ervaringen op te doen op een manier die voor jou aanvaardbaar is. Grenzen zijn aan elk gezin om te bepalen. Ze moeten zo gesteld worden dat elk gezinslid gemakkelijker met elkaar kan samenleven.

Dus, als je kind met eten gooit, moet je beslissen of het je genoeg stoort om de grens te stellen of dat je een manier kunt vinden om het zonder wrok toe te staan. Spelen met voedsel (Engelse link) is namelijk een waardevolle leeractiviteit.

Idealiter zou je het, althans op een gecontroleerde manier, als zodanig moeten kunnen zien en toelaten. Maar bedenk dat je ook grenzen kunt stellen en dat op een respectvolle manier kunt doen. Zonder je humeur te verliezen, zonder boos te worden, zonder de emoties en het ontwikkelingsstadium van je baby te ontkrachten. Vol vertrouwen, zelfverzekerd, kalm en liefdevol.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.