Mijn baby wil constant borstvoeding hebben: wat moet ik doen?

In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen waarom je baby constant borstvoeding wil hebben. Blijf lezen!
Mijn baby wil constant borstvoeding hebben: wat moet ik doen?
Angela Herrero Marin

Geschreven en geverifieerd door de farmaceutisch technicus Angela Herrero Marin.

Laatste update: 25 december, 2022

Vaak horen we van net bevallen moeders dat hun baby constant borstvoeding wil hebben. Maar wat is normaal? Wanneer moeten we ons zorgen maken?

Relax tijdens de eerste paar maanden van het leven van een baby. Vooral in de eerste weken, is dit te verwachten.

Soms kun je ten onrechte denken dat je baby de borst zoekt omdat hij niet genoeg voedt en niet tevreden is. Dit, in combinatie met ongevraagd advies dat je vaak te horen krijgt, kan je doen twijfelen aan het vermogen van je lichaam om de melk te produceren die je baby nodig heeft.

Waarom wil mijn baby constant borstvoeding?

De maag van een pasgeborene is erg klein. Dit, gevoegd bij het gemak waarmee moedermelk wordt verteerd, maakt dat je baby constant borstvoeding wil.

Bovendien is de moederborst niet alleen voedsel, maar ook beschutting, veiligheid, steun en warmte – het is mama. En dit is het enige dat de kleintjes kennen. Het is dus de plek waar ze de meeste tijd willen doorbrengen.

Het is ook belangrijk om de groeispurts te kennen die baby’s doormaken, de beroemde borstvoedingscrises. Hierbij brengen zuigelingen praktisch de hele dag aan de borst door, zodat de moeder meer melk kan produceren.

Dat is iets volkomen normaals en hoort bij hun ontwikkeling. Maar als we deze groeispurten niet kennen, kunnen we denken dat ons kind niet genoeg te eten krijgt.

Hieronder analyseren we andere zaken die kunnen verklaren waarom je kind constant borstvoeding wil hebben.

Je kind weigert flesvoeding en wil constant borstvoeding

Mijn baby wil constant borstvoeding hebben

Het komt vaak voor dat baby’s die borstvoeding krijgen flesvoeding afwijzen. Behalve dat het anders smaakt, wijzen ze meestal ook het gebruik van een fles af, omdat het zuigmechanisme totaal anders is dan het zuigen aan de borst.

Soms moet de moeder echter weg van haar baby of moet ze om een andere reden flesvoeding geven. Veel kinderen profiteren van de uren dat hun moeders afwezig zijn om te slapen en als ze weer thuiskomen, willen ze borstvoeding hebben om de verloren tijd in te halen.

Je baby ervaart ontspanning bij het krijgen van borstvoeding

Zoals we al eerder zeiden, is de moederborst veel meer dan voedsel.

Veel baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de gewoonte om aan de borst in slaap te vallen. Dit omdat de handeling van het zuigen en het bij mama zijn hen ontspant.

Als een baby aan de borst slaapt, ontstaat er niet-voedzaam zuigen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Vandaar het belang om de baby zelf de borst los te laten en deze niet af te nemen, zelfs als de baby slaapt.

We horen vaak de typische zin “je baby gebruikt je als een fopspeen”, hoewel het eigenlijk de fopspeen is die is uitgevonden om de functie van de borst na te bootsen.

Bovendien bevat moedermelk hormonen en aminozuren, zoals melatonine en tryptofaan, die de baby in slaap doen vallen.

Je baby wil bij mama zijn

Na negen maanden in de moederschoot is het helemaal te verwachten dat baby’s tijdens de eerste momenten na de geboorte alleen maar bij hun moeder willen zijn. En voor kleintjes staat de borst voor moeder.

Soms kunnen de vader van de baby of andere familieleden zich door de baby afgewezen voelen en denken dat ze geen band met de kleine zullen kunnen krijgen. Het is echter belangrijk om uit al deze informatie te begrijpen wat het voor een pasgeboren baby betekent om niet bij zijn moeder te zijn.

Geleidelijk aan, als de baby groeit, zullen ze ook oog hebben voor anderen en met meer mensen dan hun moeder willen omgaan. Maar het is belangrijk te weten dat een kind de eerste maanden alleen zijn moeder nodig heeft.

Wat kan ik doen als mijn baby constant borstvoeding wil?

Een moeder draagt haar baby

Als je weer aan het werk gaat, je baby minder dan zes maanden oud is, en niets met flesjes te maken wil hebben, kun je proberen melk aan te bieden in een borrelglaasje. Kleintjes zijn vanaf hun eerste levensdag in staat om te drinken.

Als ze echter al begonnen zijn met aanvullende voeding, kunnen verzorgers ze andere voeding aanbieden in de tijd dat mama van huis is.

Als wat je dwars zit alleen al het feit is dat je baby erg veeleisend is, moet je gewoon geduld hebben. Zoals we gezien hebben, zijn er stadia waarin de kleintjes de neiging hebben veeleisender te zijn. Het is dus heel belangrijk om ze te kennen, te begrijpen, te begeleiden en te respecteren.

Beetje bij beetje zul je zien hoe ze in staat zullen zijn om de borstvoeding uit zichzelf te verdelen. Het is gewoon een kwestie van tijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.