Hoe zorg je voor de navelstomp van je pasgeboren baby?

Als je echt geen idee hebt hoe je voor de navel van je pasgeboren baby moet zorgen, dan ben je niet de enige. Gelukkig weten we zeker dat het artikel van vandaag zal helpen om al je twijfels weg te nemen.
Hoe zorg je voor de navelstomp van je pasgeboren baby?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

In het artikel van vandaag vertellen we je hoe je de navelstomp van je pasgeboren baby moet verzorgen.

Als ze eenmaal geboren zijn, dan hebben baby’s niet langer de link nodig die ze tijdens hun negen maanden in de baarmoeder in leven hield. Een klein deel van de navelstreng blijft echter meerdere dagen vastzitten.

Zorgen voor de navelstomp van je pasgeboren baby

Terwijl baby’s zich in de baarmoeder van hun moeder bevinden, zorgen de bloedvaten in de navelstreng voor de opname van micro-organismen en voedingsstoffen. Vanaf het moment dat een baby wordt geboren, knipt medisch personeel het koord tussen moeder en kind door.

De kleine stomp die achterblijft op de navel van de baby is verzegeld met een klem die niet verwijderd mag worden. Integendeel, de stomp valt er in ongeveer 8 tot 15 dagen vanzelf af. Wanneer dit gebeurt, dan zal er nog een week voorbij gaan voordat het gebied volledig geneest.

Veel nieuwe moeders weten niet zeker hoe ze voor de navelstomp van hun pasgeboren baby moeten zorgen. En het zou je kunnen verbazen om te weten dat er niet slechts één juist antwoord is.

Sommigen adviseren het gebied met alcohol schoon te maken, terwijl anderen zeggen dit met een antiseptisch middel te doen. Tegelijkertijd beweren sommigen dat je het gebied met rust moet laten. Volgens deze theorie zal het gebied zonder tussenkomst vanzelf genezen.

Is het goed om producten zoals ontsmettingsmiddelen te gebruiken?

De navelstomp van een baby wordt nagekeken

Navelstrengen hebben de mogelijkheid om bacteriën te verspreiden. Om deze reden adviseren artsen al tientallen jaren het gebruik van ontsmettingsmiddelen om infecties te voorkomen.

Een groot aantal professionals beweert echter dat ontsmettingsmiddelen niet de beste manier zijn. In plaats daarvan raden ze aan om het gebied schoon en droog te houden. Het gebruik van extra producten kan het er afvallen van de stomp vertragen en dat heeft helemaal geen voordelen.

Hoe moeten ouders dan voor de navelstomp zorgen? Een goede optie is om toch ontsmettingsmiddelen te gebruiken, maar zonder te overdrijven. De meesten bevelen aan om 70% isopropylalcohol en chloorhexidine te gebruiken, een transparant vloeibaar ontsmettingsmiddel om infecties te voorkomen.

Houd er rekening mee dat, totdat de navelstomp er af valt, het gebied droog, beschermd en bedekt moet blijven.

Tijdens de eerste dagen van het leven van je baby heeft hij of zij geen bad nodig. Je kunt eenvoudig de rest van het lichaam van je baby met een vochtige doek schoonmaken, waarbij je het gebied rond de navel vermijdt.

Stap voor stap instructies voor het reinigen van de navelstomp

Een goed moment om voor de navelstomp van je kind te zorgen, is tijdens luierwisselingen. Dit doe je meerdere keren per dag. Kies dus een tijdstip van de dag (bijvoorbeeld ‘s ochtends of’ s avonds) om tijdens een luierwissel de navelstomp van je pasgeboren baby te reinigen.

Om deze taak te voltooien, heb je steriel gaas of verband nodig, 70% isopropylalcohol of chloorhexidine. Jodium en soortgelijke stoffen worden niet aanbevolen, omdat deze vlekken geven en ons niet toestaan de ontwikkeling van de wond te observeren.

Was je handen grondig met water en neutrale zeep voordat je het gaas om de stomp en de klem wikkelt. Als het gaas aan de stomp vastzit, trek er dan niet aan. Maak het gebied eerder vochtig met ontsmettingsmiddel en verwijder het dan.

Instructies voor de verzorging van de navelstomp van je pasgeboren baby

Het verzorgen van de navelstomp

Neem eerst gaas en bevochtig het met een ontsmettingsmiddel. Dep zachtjes over het hele gebied, inclusief de navel en de omliggende huid. Droog het vervolgens goed met een ander gaasje.

Het is erg belangrijk dat je geen katoen gebruikt, omdat er pluisjes achter kunnen blijven. Dit kan een infectie veroorzaken of het littekenproces vertragen.

Houd er rekening mee dat, totdat de navelstomp er af valt, het gebied droog, beschermd en bedekt moet blijven.

Plaats vervolgens nog een met alcohol doordrenkt gaasje en wikkel het om de stomp en plaats dan een verband op het gebied. Maak ten slotte het genitale gebied van je baby schoon.

Zorg ervoor dat je de stomp niet bedekt wanneer je zijn of haar luier aan doet. Op die manier krijgt het gebied wat luchtcirculatie. Als het zomer is en de temperaturen hoog zijn, dan kun je je baby alleen een luier aandoen en verder niks om het proces te versnellen.

Als je besluit om je baby aan te kleden, zorg er dan voor dat je items van katoen kiest om het gebied te bedekken. Probeer ervoor te zorgen dat het gebied nergens tegenaan wrijft wanneer je baby borstvoeding krijgt of slaapt. Herhaal dit proces twee tot vier keer per dag.

Mogelijke complicaties

Als je deze instructies volgt dan zou je geen problemen moeten hebben. Je moet echter je kinderarts raadplegen als de navel:

  • Overvloedig bloedt
  • Stinkt
  • De basis van de stomp lekt
  • Als je een kleine zachte bult waarneemt

Als de navelstomp niet binnen drie weken na de geboorte van je baby is afgevallen, dan moet je met je kinderarts overleggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Díaz Gutiérrez, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v57n1/revision1.pdf
  • Doménech, E., González, N., & Rodríguez-Alarcón, J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Madrid: Asociación Española de Pediatría. https://www.seneo.es/Portals/0/Articulos/2.pdf
  • Noguera Ortiz, N. Y., & Rodríguez Rodríguez, M. R. (2008). Aprendiendo a cuidar al recién nacido: un cuidado congruente con la cultura. Avances en Enfermería; Vol. 26, núm. 1; 103-111 23460261 01214500http://www.bdigital.unal.edu.co/17273/
  • Peinado-Jaén R. (2014). Cuidados del Cordón Umbilical: Revisión de la evidencia. (2014).
  • Sánchez Luna M, Pallás Alonso CR, Botet Mussons F, Echá-niz Urcelay I, Castro Conde JR, Narbona E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. An. Pediatría. 2009;71:349–361

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.