7 Fouten die we maken bij het omdoen van een luier

De luier voor de eerste keer verschonen kan een stressvol moment zijn voor nieuwe moeders. Vermijd deze 7 fouten en je zult zien dat het allemaal best wel meevalt.
7 Fouten die we maken bij het omdoen van een luier

Laatste update: 04 januari, 2019

Als je een baby hebt spendeer je waarschijnlijk een aanzienlijk deel van je dag aan het verschonen van luiers. Maar doe je het op de juiste manier? In dit artikel zullen we het hebben over de fouten die ouders het meest maken wanneer ze een luier omdoen.

Het verschonen van een luier lijkt een basistaak voor de meeste vaders en moeders. Hoewel sommige ouders dit met hun ogen dicht kunnen doen, zijn er anderen die wat meer oefening nodig hebben.

Veel mensen hebben een gevoel van afkeer als het gaat om het verschonen van een luier. Dit geldt vooral voor mensen die snel van slag raken en mensen die bang zijn voor het omgaan met kleine baby’s.

Ondanks wat mensen denken is afkeer geen teken van slecht ouderschap. Het wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan informatie en oefening.

Dat is waarom veel ouders moeite hebben met het verschonen van luiers op de juiste manier.

7 Veel voorkomende fouten wanneer je een luier omdoet

Zoals veel groentjes maken sommige ouders snel bepaalde fouten wanneer ze de luier van hun kind verschonen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

1. Niet alles klaar hebben liggen

Zodra de baby op de commode ligt moet je alle benodigde spullen klaar hebben liggen voor het verschonen van zijn vieze luier. Hier zijn een aantal spullen die je bij de hand moet hebben:

  • een schone luier
  • natte doekjes
  • speciale crèmes
  • poeders als je deze gebruikt

Ouders moeten voorbereid zijn zodat ze hun baby niet alleen hoeven te laten. Hoewel ze nog erg klein zijn kunnen baby’s bewegen en dat kan leiden tot een gevaarlijke val.

2. De luier te strak of te los vastmaken

Een luier kan het beste stevig vastgemaakt worden aan het lichaam van de baby. Maar dit betekent niet dat je de circulatie van het kind moet beperken. Probeer de luier wat losser te doen wanneer je ziet dat je hem te strak vastgemaakt hebt.

7 Fouten die we maken bij het omdoen van een luier zoals bijvoorbeeld het niet goed schoonmaken van de geslachtsdelen van de baby

Het andere uiterste is de luier niet strak genoeg doen. Als het niet strak genoeg omgedaan wordt zal de luier op de grond eindigen. Zorg dat de luier goed past om problemen te vermijden.

3. Je baby incorrect schoonmaken

Naast het grondig schoonmaken van je baby’s geslachtsdelen moeten we ook zorgen dat we dit op de juiste manier doen – van voren naar achteren. Dit helpt bij het voorkomen van infecties.

4. Te veel tijd nemen

Het is belangrijk een luier snel te verschonen nadat hij vervuild is. Dit is tegenwoordig niet zo’n probleem meer met urine, omdat luiers erg absorberend zijn. Als het gaat om stoelgang kan het echter wel schadelijk zijn als je de luier te lang niet verschoond.

Het is ook niet slim om je baby een lange periode geen luier om te doen. De baby kan verkouden worden of een ongelukje hebben op het bed of andere meubels.

Zodra de baby op de commode ligt moet je alle benodigde spullen klaar hebben liggen voor het verschonen van zijn vieze luier.

5. Geen schone kleren hebben

Schone kleren zijn geen optie; het is een noodzaak. Hoewel baby’s een luier om hebben kunnen hun kleren makkelijk vervuild worden.

Het is belangrijk om altijd schone kleren bij de hand te hebben. Onthoud ook om altijd een paar extra kleren in je tas te doen als je naar buiten gaat.

6. Te veel crème

Vochtinbrengende crèmes zijn nuttig bij het beschermen van de kwetsbare huid van baby’s. Echter moeten we niet te ver gaan. Iedereen die zonnebrand of een ander type lotion heeft gebruikt weet hoe vervelend het is als je te veel aangebracht hebt.

Door te veel crème aan te brengen creëer je een gevoel van vochtigheid dat oncomfortabel kan zijn voor de baby. Daarnaast kan het ook voor vlekken zorgen op de kleren van het kind.

7 Fouten die we maken bij het omdoen van een luier zoals bijvoorbeeld de luier te los om te doen

7. Te veel luiers voor pasgeborenen kopen

Je kan vaak pakketjes met benodigdheden vinden die speciaal samengesteld zijn voor de eerste dagen van het leven van een pasgeborene. Ze bevatten natte doekjes, babyflesjes en crèmes.

Ouders moeten zich deze periode niet laten meeslepen. Luiers voor pasgeborenen kunnen namelijk maar voor korte tijd gebruikt worden.

Pasgeborenen groeien snel, dus je kan beter luiers kopen naarmate ze groeien. Het spreekt uiteraard vanzelf dat je altijd reserve luiers moet hebben.

Deze fouten bij het verschonen van luiers komen vaak voor bij nieuwe ouders. Voel je niet slecht als dit bij jou het geval is. Niemand is perfect en oefening baart kunst. Elke dag die voorbij gaat zal prachtige ervaringen met zich meebrengen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.