Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap, hoe doe je dat?

Als je je baby tijdens de zwangerschap stimuleert met gezonde praktijken, bevordert dat zijn volledige ontwikkeling en helpt het om communicatie op gang te brengen.
Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap, hoe doe je dat?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 29 november, 2022

Wist je dat kinderen het vermogen hebben om hun zintuigen te gebruiken vanaf het moment dat ze in de baarmoeder zitten? Daarom is het heel belangrijk dat je weet hoe je je baby tijdens de zwangerschap kunt stimuleren om hun volledige ontwikkeling te bevorderen.

Prenatale stimulatie helpt de groei van het centrale zenuwstelsel en de hersenen en helpt ook om de communicatie met de ouders op gang te brengen. Onderzoek over dit fascinerende onderwerp onthult voortdurend nieuwe dingen. Maar moeders weten al sinds de oudheid dat baby’s op een actieve manier reageren op externe prikkels.

Stimulatietechnieken gunstig voor jou en je baby

Ontdek wat voor soort stimulatie je kunt beoefenen afhankelijk van de tijd van de zwangerschap en begin een relatie met je kleintje te onderhouden vanaf het moment dat je weet van hun bestaan. Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap, laten we leren hoe het moet!

Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap door aanraking

Vanaf de zevende week heeft de baby al zintuigen. Eerst in het mondgebied, en daarna breiden ze zich geleidelijk uit naar de genitaliën en de voetzolen. Tegen de twintigste week is al hun huid gevormd en reageren ze op prikkels. In dit verband zal het voor je kind aangenaam zijn als je het volgende doet:

  • Raak je buik aan en wrijf er vervolgens over.
  • Als je een schop voelt, duw dan op hun voet om contact te maken.
  • Douche met het water op een comfortabele temperatuur en laat het over de huid van je buik lopen, zodat de baby hetzelfde gevoel van welzijn heeft als jij.
  • Masseer je buik terwijl je crèmes of oliën inwrijft om je huid te hydrateren.
Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap
Strelingen en massages op je buik zijn uitstekende manieren om met je baby te communiceren. Je kleintje heeft al zintuigen vanaf de zevende week van de zwangerschap.

Je baby stimuleren tijdens de zwangerschap door middel van geluid

Vanaf de 28e week kan je baby al horen en reageert hij op externe geluidsprikkels. Deskundigen geloven zelfs dat baby’s nog eerder de stem van hun moeder herkennen en haar hartslag horen. Enkele oefeningen om het gehoor te stimuleren zijn de volgende:

  • Praat op een rustige toon tegen je baby, zowel mama als papa, zodat ze jullie beider stemmen herkennen.
  • Vertel de baby wat je aan het doen bent.
  • Luister naar rustige en ontspannende muziek, zoals klassieke muziek of bepaalde kinderliedjes.
  • Lees gedichten (Engelse link) en verhalen hardop voor aan je kind.

Stimuleer het zicht van je baby

De vorming van de zichtorganen gaat langzaam, en pas in de zesde maand van de zwangerschap opent je baby zijn oogleden. In de achtste maand reageren ze op de prikkel van licht. Je kunt het volgende doen om het zicht van je baby te helpen ontwikkelen:

  • Breng een zacht licht dicht bij je buik om hun ogen te stimuleren.
  • Kijk naar films of tv-programma’s met leuke kleuren en geluiden.

De smaakzin

Tussen week 6 en 12 ontwikkelt de smaak. Baby’s reageren verschillend op door de moeder ingenomen voedsel en gedragen zich anders, afhankelijk van de smaak. Om je baby te helpen zich prettig te voelen en zijn smaakzin te beginnen ontwikkelen, volgen hier enkele tips:

  • Kies je maaltijden zorgvuldig. Probeer geen gekruide producten te eten.
  • Vermijd stoffen die smaken veranderen of stimulerend werken, zoals alcohol en sigaretten.
  • Eet gevarieerd en gezond. Verhoog vooral ook de hoeveelheid fruit en groenten.

De reukzin

De reukzin is geen zintuig dat in de baarmoeder gestimuleerd kan worden. We weten echter dat baby’s hun moeder herkennen aan haar geur en dat dit hen kalmeert.

Een zwangere vrouw doet aan meditatie
Het is belangrijk om baby’s tijdens de zwangerschap te stimuleren met gevoelens van vreugde, rust en geluk. Prenatale gymlessen of yoga kunnen daarbij goed helpen.

Prenatale stimulatie en emoties

Behalve de zintuigen is er nog een ander soort stimulatie die met emoties te maken heeft en de emotionele ontwikkeling van de baby beïnvloedt. Epigenetica bestudeert (Engelse link) de invloed van externe factoren op de vorming van DNA. Met andere woorden, het is niet alleen genetische informatie die iemands karakter en gezondheid bepaalt, maar ook gevoelens, geschiedenis, welzijn en de omgeving.

Daarom hebben bijvoorbeeld identieke tweelingen verschillende persoonlijkheden of verschillende gezondheidsproblemen.

“Het is de externe omgeving (gewoonten, houdingen, voedsel, lucht, water, gedachten, emoties) die het interne cellulaire milieu beïnvloedt, het metabole netwerk dat een epigenetisch netwerk genereert volgens welke de zogenaamde genen worden geactiveerd of tot zwijgen worden gebracht.”
– Bruce Lipton -.

Breng welzijn over op je baby

Als je zwanger bent en de situatie bezorgt je angst, zoek dan een of andere activiteit die je ontspant, zoals prenatale yoga (Engelse link) of gymlessen. Dit soort oefeningen zal je namelijk helpen om comfortabeler te slapen, stress te verminderen en je lichamelijke conditie voor de bevalling te verbeteren. Bovendien is het overbrengen van je gevoel van welzijn en comfort ook een manier om je baby tijdens de zwangerschap te stimuleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.