Het effect van kleuren op baby's

Het effect van kleuren op baby's is gerelateerd aan hun cognitieve ontwikkeling, leren en emoties. Blijf lezen om er meer over te weten te komen!
Het effect van kleuren op baby's
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 31 januari, 2023

Als een baby geboren wordt, begint een heel proces van leren en hersenontwikkeling dat gedurende de eerste levensjaren in een duizelingwekkend tempo zal doorgaan. En in dit proces spelen kleuren een fundamentele rol. Ze zijn een van de eerste elementen waarmee kleintjes het gezichtsvermogen zullen ervaren. Bovendien zullen kleuren grote bondgenoten worden om hen te helpen de omgeving om hen heen te kennen en te begrijpen. Om al deze redenen willen we het met je hebben over het effect van kleuren op baby’s.

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat de ruimtes en voorwerpen die bedoeld zijn voor baby’s meestal kleurrijk, helder en levendig zijn. En dit is geen toeval. De waarheid is dat kleuren de cognitieve ontwikkeling stimuleren, de stemming beïnvloeden, en een grote facilitator van leren zijn. Maar welke rol spelen ze? En hoe kunnen we ze op de juiste manier gebruiken? We onderzoeken de antwoorden hieronder.

Kleurwaarneming en de evolutie ervan

Tijdens de eerste levensmaanden ontwikkelt en verscherpt het gezichtsvermogen zich. Kleuren zijn van fundamenteel belang om baby’s daarbij te helpen. Laten we in gedachten houden dat gedurende de eerste drie levensmaanden zuigelingen wat ze zien wazig en alleen in zwart-wit waarnemen.

Ze nemen nog geen kleur waar, maar hebben een groot vermogen (Engelse link) om details en verschillen door belichting te herkennen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot de kleur rood vanwege de helderheid ervan.

Tot de leeftijd van zes maanden zijn het contrasten die de perceptuele ontwikkeling het meest ten goede komen. Deze veranderingen in tinten zullen de aandacht van de kleintjes trekken.

Leer over het effect van kleuren op baby’s

Naast het progressieve vermogen van de baby om kleuren op te vangen, te herkennen en te onderscheiden, vertellen we je wat enkele voordelen zijn voor hun ontwikkeling.

Het effect van kleuren op baby's
Als een baby één jaar oud is, is hij zich bewust van het bestaan van kleuren en leert hij ze later onderscheiden.

Neurale verbindingen en leren

Als baby hebben we een groot aantal neurale verbindingen, maar als we groeien, vindt er synaptisch snoeien plaats. Dat is een proces van verfijning waardoor we de nuttigste verbindingen kunnen behouden en versterken.

In dit proces helpen kleuren kinderen en laten ze hen geïnteresseerd zijn in wat ze in hun omgeving zien, zodat ze zich meer aangemoedigd voelen tot interactie met objecten.

Onderscheiding van objecten en woordenschat

Kleuren en de verschillen en contrasten daartussen zijn een hulpmiddel voor baby’s om te kunnen onderscheiden als hun gezichtsvermogen nog niet goed ontwikkeld is. Maar ook, later, als kinderen geneigd zijn ze met voorwerpen te associëren om ze gemakkelijk te kunnen herkennen . Bijvoorbeeld, de lucht is blauw, de zon is geel, en appels zijn rood. Deze verbanden helpen bij de identificatie van voorwerpen en bevorderen ook een toename van de woordenschat.

Het effect van kleuren op baby’s: memorisatie

Het effect van kleuren op baby’s houdt ook verband met hun geheugencapaciteit. Zuigelingen onthouden kleuren beter dan verbale aanwijzingen. Daarom kan het gebruik van kleurrijke beelden het leren en onthouden van inhoud vergemakkelijken.

Identiteitsvorming

Naast het intellectuele niveau vinden we ook een gunstig effect in termen van identiteitsvorming. Als het kind eenmaal in staat is kleuren te herkennen, ze te benoemen en hun associaties te begrijpen, kan het beginnen met het kiezen en ontwikkelen van zijn smaak en voorkeuren.

Het hebben van enkele favoriete tinten en deze selecteren in hun kleding, speelgoed of bezittingen helpt om hun gevoel van individualiteit te versterken en begint een deel van hun persoonlijkheid op te bouwen. Ook kun je de kleuren die ze het minst mooi vinden wegdoen, naast andere eenvoudige handelingen en beslissingen.

Humeur

Tegelijkertijd hebben kleuren een effect op de emotionele toestand van een kind en dit is iets dat positief of negatief kan zijn. Bepaalde tinten wekken rust en sereniteit op, terwijl andere juist stimuleren en aanzetten tot leren. Ook leiden sommige af en andere moedigen creativiteit aan.

Daarom is het belangrijk om goede keuzes en combinaties te maken in de omgeving van kinderen om de gewenste doelen te bereiken. Een kinderkamer of speelkamer moet bijvoorbeeld niet dezelfde tinten hebben als hun slaapkamer. De functies waarvoor ze gebruikt worden zijn namelijk heel verschillend.

A toddler sitting at a table with colorful fruits and vegetables.
Het combineren van voedingsmiddelen met een verscheidenheid aan kleuren en ze op een opvallende manier presenteren, kan de belangstelling van een baby voor het eten ervan aanwakkeren.

Eetgewoonten

Tot slot kunnen kleuren uitstekende bondgenoten zijn bij het aanleren van goede eetgewoonten. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat baby’s aarzelen om bepaald voedsel te proberen of te accepteren. Maar door ze op een aantrekkelijke manier te bereiden door hun natuurlijke kleuren te combineren en te benadrukken, kunnen ze veel aantrekkelijker worden voor de kleintjes.

Hoe stimuleer je baby’s met kleuren?

Met al het bovenstaande in gedachten concluderen we dat kleuren een groot potentieel hebben om de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van baby’s te bevorderen. Daarom moeten we ze verstandig gebruiken.

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het kind in zijn dagelijkse omgeving wordt blootgesteld aan verschillende tinten en hun contrasten. Het kopen van opvallende mobieltjes, het inrichten van speelruimtes in warme tinten, en het combineren van een verscheidenheid aan kleuren in het dagelijks leven zal helpen om je baby te stimuleren (Spaanse link). Dit zal zijn belangstelling wekken en een goede ontwikkeling bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.