De eerste knipbeurt van je baby: alles wat je moet weten

Veel ouders vragen zichzelf af wanneer ze hun kind zijn haar voor het eerst moeten knippen. Hier zijn wat tips om de keuze wat makkelijker te maken.
De eerste knipbeurt van je baby: alles wat je moet weten

Laatste update: 11 december, 2018

De eerste knipbeurt van je baby is geen medische procedure en in tegenstelling tot wat veel mensen denken zal het knippen van een kind zijn haar het haar niet sneller doen groeien.

Het is aan de ouders om te kiezen wanner ze hun baby’s haar voor het eerst gaan knippen.

Baby’s worden meestal geboren met een beetje haar. Sommige hebben echter een hoofd vol haar, terwijl anderen worden geboren met slechts een paar fijne plukjes.

Dit verschil is genetisch bepaald. Echter is het hebben van dik haar als baby geen garantie tegen kaalheid later in het leven.

Net als hun huid en nagels is het haar van een pasgeboren baby delicaat. Het heeft de neiging om uit te vallen in de eerste paar dagen, met name op de achterkant van het hoofd, waar de baby op rust.

Wat is de juiste tijd voor je eerste knipbeurt van je baby?

Er is geen bepaalde juiste tijd om je baby’s haar te knippen. Deze beslissing zal afhangen van de wens van de ouders en gezond verstand.

Een belangrijk gegeven om in gedachten te houden is dat baby’s hun temperatuur reguleren via hun hoofd. Zorg er daarom voor dat je je baby niet blootstelt aan de kou na de eerste knipbeurt.

Iets anders dat heel belangrijk is om te overwegen is de hoeveelheid veranderingen die je baby meemaakt na de geboorte.

Zodra ze gewend zijn aan het leven buiten de baarmoeder, worden ze blootgesteld aan honderden nieuwe stimuli.

Om deze reden raden sommige specialisten aan om één tot twee maanden te wachten voor de eerste knipbeurt van je baby.

Een goede reden om je baby’s eerste knipbeurt voor een tijdje uit te stellen, is dat kinderen van de leeftijd van 3 maanden en ouder netleren om hun eigen hoofd rechtop te houden.

Wat is de juiste tijd voor je eerste knipbeurt van je baby

Hoe je baby’s haar te knippen

Sommige ouders geven er de voorkeur aan om hun baby’s haar zelf te knippen, thuis. Anderen laten het liever over aan een specialist bij een kapper voor kinderen.

Als je echter gewoon wat puntjes weg wilt halen, is een stompe schaar en een vaste hand alles wat je nodig hebt.

Een andere manier om je baby’s haar te knippen is om een elektrische tondeuse te gebruiken. Deze laat je de instelling zetten op de lengte die je nodig hebt.

Wanneer je de tondeuse gebruikt, zorg er dan wel voor dat je het rustig aan doet. Voorkom het uitoefenen van druk op het hoofd van je baby.

De beste tijd voor de eerste knipbeurt van je baby is wanneer het kind comfortabel kan zitten.

Goede momenten voor een knipbeurt zijn bijvoorbeeld wanneer je kind net heeft gegeten, of wanneer hij vrolijk aan het spelen is met speelgoed. Het is niet nodig om het haar nat te maken alvorens je het knipt. De plukjes zijn namelijk erg fijn.

Er is geen juiste tijd om je baby’s haar te knippen. Deze beslissing zal afhangen van de wens van de ouders en gezond verstand.

Aanbevelingen voor de eerste knipbeurt van je baby

  • Veiligheid komt eerst. Alhoewel het knippen van een baby zijn haar niet bepaald risicovol is, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Je zult bijvoorbeeld zijn hoofd stevig vast moeten houden om onverwachte bewegingen te voorkomen. Een andere volwassene in de buurt hebben is misschien noodzakelijk de eerste keer.
  • Wees er zeker van dat de schaar of tondeuse uit het bereik van je kind is. Dit is met name belangrijk als hij of zij al rondbeweegt zonder jouw hulp.
  • Wacht voor het juiste moment. Het geluid van de tondeuse of de bewegingen van de schaar kunnen je baby van streek maken. Om deze reden is het een stuk makkelijker om je kind zijn haar te knippen als hij relaxt is. Als hij huilt, wacht dan met de knipbeurt en doe het op een andere dag.
  • Plaats een handdoek rondom je kind zijn schouders om het haar dat valt op te vangen. Je kunt je baby ook een bad geven na de knipbeurt. Dit zal elk discomfort van los haar voorkomen.
  • Vermijd scheermesjes. Scheermesjes zouden onder geen enkele omstandigheid gebruikt moeten worden bij het knippen van je baby’s haar. Een scheermes is namelijk te ruw voor een gevoelige huid en het kan in hun tere hoofdhuid snijden.
Aanbevelingen voor de eerste knipbeurt van je baby

Berg en knipbeurten

Berg is een korstig laagje dat kan ontstaan op de hoofdhuid van een baby tijdens de eerste paar maanden van zijn leven.  

Niemand weet wat berg veroorzaakt, maar wat duidelijk is, is dat het compleet onschuldig is. Het kan lijken op roos, maar het is over het algemeen wat geliger van kleur.

Hoewel dit niet je baby’s eerste knipbeurt zou moeten beïnvloeden, kan het laagje berg soms blijven plakken aan de huid.

Om deze reden is het een goed idee om een specialist te raadplegen alvorens je probeert om je kind zijn haar te knippen.

Een manier om van berg af te komen is door voorzichtig over zijn hoofdhuid te wrijven met een zachtharige borstel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.