Baby's ontwikkelen een gevoel voor humor door hun ouders

Ons gevoel voor humor is iets dat we leren van onze ouders. Vanaf de eerste maanden van ons leven, leren we door alles van onze ouders te kopiëren. En door hun reacties op verschillende soorten situaties te observeren.
Baby's ontwikkelen een gevoel voor humor door hun ouders

Laatste update: 15 juli, 2018

Een gevoel voor humor begint bij 6 maanden, als baby’s zich bewust zijn van alle emotionele reacties van hun ouders, zelfs lachen.

Als een ouder van een baby van 6 maanden onverschilligheid toont als reactie op een gebeurtenis, zal het kind waarschijnlijk hetzelfde doen. Daar staat tegenover dat als ouders lachen om iets dat gebeurt, de baby opgewonden zal raken en hetzelfde gedrag herhalen.
Een onderzoek gepubliceerd door een team experts van de British Psychological Society (BPS) concludeerde dat een baby van 6 maanden nog niet in staat is om te bepalen of iets grappig is of niet. Daarom kijken ze naar de reactie van hun ouders en kopiëren de meest interessante.

De ontwikkeling van een gevoel voor humor

Voor dit onderzoek koos het team van experts, waaronder Gina Mireault van Johnson State College en John Sparrow van de Universiteit van New Hampshire, baby’s tussen 6 en 12 maanden oud.

Alle kinderen in het onderzoek namen deel met hun ouders; de onderzoekers lieten hen interessante en grappige scènes zien waar de ouders om moesten lachen.

De baby’s keken naar de komische scènes zonder reactie. Maar zodra ze hun ouders hoorden en zagen lachen, draaiden ze zich meteen om en keken naar hun gezichten.

Als ze begrepen dat hun ouders aan het lachen waren, begonnen de baby’s ook te lachen.

Baby met een gevoel voor humor

Op deze manier ontwikkelt hun gevoel voor humor, volgens de onderzoekers. Baby’s tussen 6 en 12 maanden oud bekeken de reacties van hun ouders. Dit heet ‘sociale referentie’.

De dokters ontdekten dat op de leeftijd van 6 maanden de reacties van baby’s afhangen van de reacties die de ouders tonen, vooral als ze lachen. Dit was niet het geval als de ouders uitdrukkingloos bleven.

Baby’s die ouder waren dan een jaar hadden al een eigen gevoel voor humor dat bepaalde wat ze grappig vonden en wat niet.

Deze kinderen gebruikten hun ouders niet meer als referentie. Zij bekeken de grappige scènes aandachtig en begonnen zelf te lachen.

De onderzoekers concludeerden dat een gevoel voor humor niet aangeboren was, maar aangeleerd. Dit betekent dat lachende baby’s niet zo geboren zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over baby’s met een slecht humeur.

In feite hebben ouders hier veel mee te maken, want zij zijn de referenties van hun kind als het om emoties uiten gaat.

Lachen is belangrijk voor de groei van je kind

Gevoel voor humor lijkt een onbelangrijk onderwerp voor veel mensen, maar dat is het niet. Integendeel, het is een heel interessante en serieuze manier om de ontwikkeling van baby’s te begrijpen. En in dit geval sociale referenties.

Volgens de schrijvers van het onderzoek worden ouders een bron van emotionele informatie voor baby’s. Ze zijn een buitengewoon hulpmiddel om de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen te begrijpen.

Lachende baby

Deze informatie brengt echter een aantal vragen met zich mee. Hoe komt het dan dat broers en zussen zo verschillend kunnen zijn? Hoe kan de één een goed gevoel voor humor hebben en de ander altijd zo serieus zijn?

Volgens experts is het antwoord dat een goed gevoel voor humor niet geërfd is maar aangeleerd. Karakter is echter aangeboren en dit beperkt onze vermogen om te ontwikkelen wat we hebben geleerd, afhankelijk van andere factoren zoals persoonlijkheid, eigenwaarde of karakter.

Dokters beweren dat er veel voordelen zijn aan een leven met een goed gevoel voor humor, zoals positieve situaties en mensen aantrekken. Het helpt kinderen ook om een inlevingsvermogen te ontwikkelen, waardoor ze beter om kunnen  gaan met andere kinderen.

Een goed gevoel voor humor en lachen helpen ook om het zelfvertrouwen van een kind te vergroten. En het bevordert intelligentie en helpt hen om negatieve situaties sneller te boven te komen.

Vergeet niet om altijd een goed gevoel voor humor te hebben rondom je kinderen. Zo kunnen ze het beste van je overnemen. Jij bent hun emotionele gids tijdens de eerste maanden van hun leven.  Wellicht ook interessant voor jou

De beste moppen voor jonge kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De beste moppen voor jonge kinderen

In dit artikel vind je een lijst met enkele van de beste moppen voor jonge kinderen. Een van de mooiste dingen in het leven is om een kind te horen...