Dingen die niemand je vertelt over de baby

Als je baby pas geboren is, kun je verrast worden door een aantal dingen. Hij lijkt niet zo perfect als dat jij je had voorgesteld, zijn hoofd en zijn gezicht zijn niet zoals op de plaatjes in de tijdschriften. Hij maakt rare bewegingen en trilt af en toe. Daarbij vraagt hij ook nog de hele dag om eten. Informeer je hierover door dit artikel te lezen.
Dingen die niemand je vertelt over de baby
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Een baby is het mooiste wat je als ouder kan overkomen. Vanaf zijn geboorte is er niets dat je hart meer met geluk kan vullen dan je baby. Er zijn echter wel wat dingen die niemand je van tevoren vertelt. Deze zijn wel belangrijk om te weten zodat je beter begrijpt wat er gebeurt. Je hoeft je dan niet ongeruster te maken dan nodig is.

Het hoofd van een baby is niet perfect

Voor zijn geboorte maak jij je waarschijnlijk al een voorstelling van je baby. Het is een perfect beeld van heel zijn lichaam en zijn mooie, rose en ronde hoofdje.

In werkelijkheid is het hoofd van een pasgeborene echter een beetje vreemd en kegelvormig. Dat komt omdat hij tijdens de bevalling een paar uur vast heeft gezeten in jouw bekken terwijl hij door het vaginale kanaal ging.

Door de fontanellen in zijn schedel kan hij de vorm van zijn hoofd aanpassen om door het geboortekanaal te kunnen. Breuken of hersenletsels worden daardoor tijdens een vaginale geboorte voorkomen. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken, want beetje bij beetje gaat alles weer op zijn plaats zitten.

Ook het gezicht is niet perfect bij de geboorte

Het is heel goed mogelijk dat het gezicht van je baby totaal niet lijkt op de perfecte baby’s die je de afgelopen 9 maanden op de plaatjes in tijdschriften hebt gezien.

Waarschijnlijk zijn de neus en de neusvleugels een beetje platgedrukt en de ogen opgezwollen door het onderhuidse vocht. Als er bij de geboorte een forceps of zuignap is gebruikt zijn er misschien zelfs wel kleine bloeduitstortingen in het gezicht en op de hoofdhuid.

Heb een beetje geduld, want je baby zal heus de mooie engel worden waar jij je zolang een voorstelling van hebt gemaakt. Twijfel daar maar niet aan!

Ouders met hun baby

Hij lijkt erg nerveus

Na maanden opgevouwen te hebben gezeten in het vruchtwater van jouw warme baarmoeder, heeft de pasgeborene nu ineens een wereld van ruimte om zijn ledematen zonder enige belemmering te bewegen.

Hij heeft echter nog niet ontdekt hoe hij in deze nieuwe wereld controle over zijn lichaam kan hebben. Daarom is het mogelijk dat hij zijn ledematen op een ongecontroleerde manier beweegt, maar dat is niet omdat hij nerveus is, hij beweegt en probeert alleen.

Zijn zenuwstelsel is in ontwikkeling

Baby’s worden geboren met de Moro-reflex of de schrikreflex. Dit treedt in werking als de baby het gevoel heeft dat hij valt of wanneer hij schrikt. Hij zal dan snel zijn armen heen en weer bewegen, de handen spreiden en het hoofd naar achteren gooien. Deze reflex verdwijnt na drie maanden.

Bovendien stuurt een zenuwstelsel, dat nog in ontwikkeling is, meer elektronische impulsen naar de spieren dan dat in feite nodig is. Daardoor kan het zijn dat de kin of de benen van de baby gaan trillen. Dat is echter geen reden om je zorgen te maken.

Houdt het trillen aan of treedt het met een zekere regelmaat op, dan moet je wel zo snel mogelijk naar de kinderarts gaan.

De baby heeft altijd honger

In de eerste weken kun je het gevoel hebben dat je de hele dag in de weer bent met het voeden van de baby. Van nature vraagt hij regelmatig om eten. Zo brengt hij jouw melkproductie op gang en kan hij later zijn toenemende honger stillen.

Bovendien is het goed om te weten dat een baby die borstvoeding krijgt vaker om eten zal vragen, omdat deze nou eenmaal sneller verteert dan flesvoeding.

De voetjes van een baby

Baby’s hebben ook vaak honger omdat ze moeten groeien. Zij moeten hun gewicht in zes maanden verdubbelen en daarvoor is een grote hoeveelheid aan calorieën nodig. Hij zal nog meer honger hebben wanneer hij in een groeiperiode zit. De eerste doet zich voor tussen de vier en zes weken.

Het is erg belangrijk dat je de signalen van honger herkent. Je kunt je baby dan voeden voordat hij al teveel honger heeft en met een te grote gulzigheid gaat eten. Het moment van voeden moet immers rustig en relaxed zijn, een moment van emotionele verbondenheid.

We hebben je een aantal dingen over baby’s laten zien die niemand je vertelt, maar die wel goed zijn om te weten. Je hoeft je dan niet ongerust te maken als je ermee geconfronteerd wordt. Moeder of vader zijn van een baby is het mooiste wat er is ter wereld. Ben je dat echter voor het eerst, dan kun je door dit soort dingen worden verrast.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.