Hoe kun je de melkproductie verhogen?

Als het kind meer melk nodig heeft dan de moeder produceert, moet de moeder hem vaker of efficiënter voeden zodat de productie toeneemt.
Hoe kun je de melkproductie verhogen?

Laatste update: 28 januari, 2021

De hoeveelheid moedermelk die vrouwen produceren, hangt af van hoe vaak de baby drinkt en hoe effectief hij is terwijl hij dit doet. Wanneer de baby borstvoeding krijgt, veroorzaakt deze actie twee hormonen: oxytocine en prolactine. Maar wat kun je doen om de melkproductie te verhogen?

Het eerste dat je moet weten, is dat prolactine het hormoon is dat verantwoordelijk is voor de melkproductie. Daarnaast, hoe meer de baby drinkt, hoe meer melk de borsten van de moeder zullen produceren.

Het tweede hormoon, oxytocine, veroorzaakt spiersamentrekkingen in de borsten die ervoor zorgen dat melk door de melkkanalen stroomt en uit de tepel komt wanneer de baby borstvoeding krijgt. Dit wordt een toeschietreflex genoemd.

In sommige gevallen kan de moeder onvoldoende moedermelk produceren om de onverzadigbare eetlust van de baby te stillen. Er zijn echter verschillende manieren om de melkproductie te verhogen.

Hoe kun je de melkproductie verhogen?

Er zijn enkele tips waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen en onderhouden van een gezonde voorraad moedermelk. Hiermee kun je een sterke en gezonde toevoer opbouwen of deze op natuurlijke wijze verhogen.

1. Help de baby goed aan te happen

De melkproductie door de moeder kan helemaal goed en in voldoende hoeveelheid zijn, maar het kan zijn dat de baby niet goed aanhapt. Als gevolg hiervan kan hij de hoeveelheid melk die hij nodig heeft niet zuigen.

In dit geval is de belangrijkste factor voor verbetering het helpen van de baby om correct aan te happen bij het voeden. Een verloskundige kan je bijvoorbeeld begeleiden om de baby op de beste manier te plaatsen zodat hij onder de beste omstandigheden kan drinken.

Meer moedermelk produceren door de baby te leren goed aan te happen

2. Gebruik borstcompressie

Borstcompressie is een techniek die wordt gebruikt om de baby te helpen meer moedermelk te drinken tijdens de borstvoeding. Het is ook een manier om meer melk uit de borst te halen wanneer een borstkolf wordt gebruikt.

Het bestaat uit het vasthouden van de borst met één hand die je tegen de borstwand plaatst. Dan moet je het stevig met je vingers aandrukken, maar zonder pijn te veroorzaken. Wanneer de baby begint te zuigen, laat dan de borst los zodat de melk er doorheen stroomt.

3. Maak wijzigingen in je levensstijl

Je beseft het misschien niet, maar sommige van je dagelijkse gewoonten kunnen van invloed zijn op je melkproductie. Dingen die de aanvoer van moedermelk kunnen verstoren zijn bijvoorbeeld:

  • roken
  • het nemen van anticonceptiepillen
  • stress
  • vermoeidheid

Aarzel dus niet om op natuurlijke wijze de melkproductie te verhogen door een aantal wijzigingen aan te brengen in je dagelijkse routine!

Er is geen manier om een ​​perfecte moeder te zijn, maar er zijn miljoenen manieren om een ​​goede moeder te zijn.
-Jill Churchill-

4. Respecteer de tijden voor de maaltijd en gebruik geen flesvoeding

Je lichaam produceert meer moedermelk wanneer je de baby borstvoeding geeft. Als je voedingen overslaat of de baby een flesje geeft in plaats van borstvoeding geeft dit je lichaam niet te kennen dat je de melkproductie wilt verhogen. De toevoer neemt juist af, tenzij je kolft.

5. Borstvoeding met beide borsten

Tijdens de eerste weken zal borstvoeding aan beide zijden bij iedere voeding helpen om een ​​groter aanbod moedermelk te accumuleren. Je moet er gewoon voor zorgen dat je de borst waarmee je begint elke keer wisselt als je je baby voedt, omdat de eerste borst meestal meer stimulatie krijgt.

Als je altijd aan dezelfde kant begint, zal die borst meer melk produceren en groter worden dan de andere. Na de eerste paar weken, wanneer je je op je gemak voelt met de hoeveelheid moedermelk die je produceert, kun je aan beide kanten of aan één kant borstvoeding geven tijdens een voeding.

6. Eet goed

Hoewel het mogelijk is om een ​​volledige voorraad moedermelk voor je baby te hebben terwijl je een slecht voedingspatroon aanhoudt, is het zeker een goed idee om te proberen een ​​beetje beter te eten tijdens het geven van borstvoeding.

Borstvoeding en de productie van moedermelk vergen veel energie. Ontwikkel en onderhoud een gezonde aanvoer van melk en voed je lichaam met een gebalanceerd en gezond dieet.

Je kunt zelfs wat voedsel toevoegen aan je dagelijkse voeding die de melkproductie helpt te verhogen, zoals haver, groenten en amandelen. Dit helpt je op natuurlijke wijze om die extra calorieën binnen te krijgen die je zo nodig hebt.

7. Drink water

Moedermelk bestaat voor 88% uit water, dus als je na elke voeding geen water drinkt, raakt je lichaam snel uitgedroogd.

Onthoud tenslotte dat om meer moedermelk te produceren, het erg belangrijk is dat je gezonde gewoonten hebt. Met het bovenstaande advies slagen de meeste moeders die borstvoeding geven erin de melkproductie te verhogen om hun baby’s te voeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.