De oorsprong en betekenis van de naam Samantha

Zoek je een krachtige naam voor je kleine meisje die nooit uit de mode zal raken? Dan zou je de naam Samantha moeten overwegen.
De oorsprong en betekenis van de naam Samantha
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 02 oktober, 2022

Als je houdt van namen die nooit uit de mode raken, dan zal deze informatie je zeker interesseren. We nodigen je uit om meer te weten te komen over de oorsprong en betekenis van de naam Samantha, een mooie optie om te overwegen bij de keuze van de naam van je kleine meisje.

Deze naam heeft momenten van populariteit en gebrek daaraan doorgemaakt, maar komt altijd weer terug op de lijst van meest gekozen namen. Bovendien is hij zo mooi en mysterieus dat zelfs vandaag nog veel mensen hem voor hun dochters kiezen.

Leer alles over deze naam die vaak als een beetje hekserig wordt beschouwd!

Wat betekent deze naam en wat is de oorsprong van Samantha?

Deskundigen geloven dat de etymologie van de naam Samantha van Hebreeuwse oorsprong is en dat hij afgeleid zou kunnen zijn van het mannelijke Samuel of Shemu, wat ‘God’ betekent. Letterlijk zou het zijn ‘in de naam van God’.

De vrouwelijke versie zou gevormd kunnen zijn door aan de mannelijke naam Samuel het achtervoegsel antha toe te voegen, dat afkomstig is van het Griekse anthos en ‘bloem’ betekent. Bovendien zijn er gegevens over de naam Samantha, teruggaand tot in de 17e eeuw in Engeland, hoewel hij pas later echt populair werd, in de tijd van de Engelse Amerikaanse koloniën in Noord-Amerika.

Een meisje blaast de kaarsjes uit op haar taart

Samantha, in andere talen

De naam Samantha is universeel en bestaat in een groot aantal talen en dialecten over de hele wereld:

 • Frans, Italiaans, Duits, Nederlands en Spaans: Samantha.
 • Spaans, Bulgaars, Russisch en Servisch: Samanta.
 • Traditioneel Chinees 薩曼莎: Sàmànshā.
 • Hindi सामन्था: Sāmanthā.
 • Hongaars: Szamanta.
 • Japans サマンサ: Samansa.

Daarnaast zijn er enkele afkortingen van de naam die een zeer vertederende klank hebben, zoals Sam, Sami, Sammy, Samy, Maty en Matty.

Beroemdheden en personages met de naam Samantha

De meeste beroemde vrouwen met de naam Samantha komen oorspronkelijk uit Engelstalige landen. Sommigen zijn echt en anderen zijn namen van personages uit series of films:

 • Samantha Arsenault: Olympisch zwemkampioene in Sydney 2000. Zij is van Amerikaanse afkomst.
 • Samantha Baker: Karakter in de komedie Sixteen Candles. Ze werd gespeeld door Molly Ringwald.
 • Samantha “Sam” Carter: Karakter gespeeld door Amanda Tapping in de Stargate saga.
 • Samantha Harris: Amerikaanse actrice. Ze is een van de presentatoren van de tv-show Dancing with the Stars.
 • Samantha Jones: Karakter gespeeld door Kim Cattral in de succesvolle tv-serie Sex and the City.
 • Samantha Jane Morton: Engelse regisseur en actrice. Ze werkte mee aan producties als Jane Eyre, Emma en Under the Skin.
 • Samantha “Sam” Micelli: Karakter uit de tv-serie Who’s the Boss? gespeeld door Alyssa Milano.
 • Samantha Stosur: In Australië geboren tennisspeelster. Ze werd nummer één van de wereld in het dubbelspel.
 • Samantha Tracy Lord: Naam van de hoofdrolspeelster van de muzikale komedie High Society, een onvergetelijke rol van de mooie Grace Kelly.
Samantha Jones uit Sex and the City
Samantha Jones is een populair personage uit de serie Sex and the City. Zij werd gespeeld door de Britse actrice Kim Victoria Cattral.

De naam Samantha, een mondige vrouwennaam

Samantha is een naam die gekoppeld is aan personages uit die hun tijd vooruit zijn. Dit was bijvoorbeeld de naam die gegeven werd aan de hoofdpersoon van de romanserie uit 1877, Samantha at the Centennial, van Marietta Holley. Deze schrijfster wordt beschouwd als een van de beste schrijvers van de 19e eeuw in de Verenigde Staten, op gelijke voet met Mark Twain, maar kreeg minder belang vanwege haar vrouwzijn. Holley portretteerde Samantha als een intelligente vrouw die de strijd trotseerde in die tijd van ongelijkheid.

Een ander personage met de naam Samantha was de hoofdpersoon van Bewitched., een succesvolle ABC-serie die acht seizoenen liep, van 1964 tot 1972. Gemaakt midden in het tijdperk van erkenning van burgerrechten en bewustwording van discriminatie, toonde Bewitched een voorbeeld van tolerantie en respect tussen twee wezens uit verschillende werelden. De populariteit van de sage leverde Samantha een plaats op in de lijst van de 100 populairste namen in de Verenigde Staten en is daar van 1976 tot heden gebleven.

Wil je meer meisjesnamen ontdekken?

Zonder twijfel is de oorsprong en betekenis van de naam Samantha erg interessant. Daarom wil je hem misschien toevoegen aan je lijst met favorieten! Je hebt echter ook andere meisjesnamen te ontdekken die ook veel geschiedenis en persoonlijkheid hebben, zoals Emily, Arya, of Carmen. Bovendien kun je op onze site meer zoekopdrachten doen naar lijsten met namen uit verschillende landen, zoals Iraans, Engels of Catalaans.

Zoek je liever op letter? Dat kan ook. We hebben honderden opties voor jou! Wellicht ook interessant voor jou

120 Noorse namen voor meisjes
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
120 Noorse namen voor meisjes

Noorse namen voor meisjes zijn helemaal in! We nodigen je uit om de meest complete lijst te bekijken, zodat je er een mooie uit kunt kiezen.