De oorsprong en betekenis van de naam Anya

De naam Anya is van Russische oorsprong, hoewel de betekenis in het Hebreeuws "drager van vriendelijkheid" of "zij die medelevend is" zou zijn. Lees meer!
De oorsprong en betekenis van de naam Anya
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 23 april, 2024

Als je een meisje verwacht en een korte naam vol schoonheid wilt, raden we je aan de oorsprong en betekenis van Anya te onderzoeken. Hier vind je misschien wel de optie die je al zo lang zoekt en ontdek je eindelijk hoe je het nieuwste kleine meisje in je huis gaat noemen.

Aan de andere kant, als je al iemand kent met deze naam, mis dan niet deze informatie over waar haar naam vandaan komt.

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Anya?

Anya is een van de varianten van de naam Ana. In dit verband komt het van de Hebreeuwse naam Hannah, die symbool staat voor het meisje dat de ‘draagster van goedheid’ is, ‘zij die medelevend is’ en die beschikt over ‘door God verleende genade’.

De oorsprong ervan verbergt een zeer traditionele betekenis. Het zinspeelt namelijk op de bijbelse figuur van Anna, de moeder van de Maagd Maria. Hoewel, het zou ook te danken kunnen zijn aan de moeder van Samuel in het Oude Testament. Daarom is het een representatieve naam voor sterke, dappere vrouwen die vol licht zijn.

Een van de meest opvallende dingen aan deze optie is echter dat de variant ervan uit het Russisch komt. In dit opzicht zou het het verkleinwoord zijn van de grafische variant van Annya. Om deze reden, als je wortels hebt in dat gebied en je verwacht een dochter, is er geen betere optie!

De oorsprong en betekenis van de naam Anya
Anya zou een verkleinwoord zijn van Annya, een naam van Russische oorsprong. Een andere versie geeft aan dat het komt van de Hebreeuwse naam Hanna.

Anya als heilige

Zoals je je kunt voorstellen is de onomastiek van Anya hetzelfde als die van Ana, vanwege dezelfde oorsprong. Noteer daarom de datum 26 juli om deze bijzondere persoon op haar dag te feliciteren. Deze dag is gewijd aan de heilige Anne, de moeder van de Maagd Maria.

Maar ook door de geschiedenis heen zijn er verschillende mensen naar haar vernoemd die geheiligd of zalig verklaard zijn. Daarom zijn er ook enkele belangrijke data die de moeite waard zijn om in gedachten te houden. Vooral als je kleintje op een van deze dagen geboren is en je wilt dat een van hen haar beschermengel wordt:

  • 7 juni: De zalige Ana de San Bartolomé.
  • 14 oktober: de zalige Ana María Aranda Riera.
  • 15 juli: de zalige Ana María Javouhey.
  • 6 mei: de zalige Ana Rosa Garrotno.
  • 5 oktober: de zalige Ana Schäffer.

Personages en beroemdheden met deze naam

Anya Taylor-Joy in the Queen's Gambit.
Anya Taylor-Joy is een van de populairste actrices van dit moment. Ze is de hoofdpersoon van de bekende serie The Queen’s Gambit.

Sommige strip- of fictieve personages zijn genoemd naar de zoetheid die deze kostbare optie afgeeft. Dit is bijvoorbeeld het geval met Anya Forger, een anime-personage dat wordt uitgebeeld door een meisje met kort roze haar.

In dit opzicht is het niet vreemd dat de schoonheid van deze naam als inspiratie heeft gediend voor de ouders van de volgende beroemdheden die tegenwoordig wereldwijd worden erkend:

  • Anya Taylor-Joy: Britse actrice en model met wereldwijde bekendheid omdat ze de hoofdpersoon is van een van de populairste huidige series, Lady Gambit.
  • Anya Wilde: Schrijfster van romans. Romans vol humor, avontuur en ingrijpende romantiek.
  • Anya Seton: Is een gevierd auteur van historische romances. Ze wordt erkend om haar literaire kwaliteit en historische nauwkeurigheid.

De oorsprong en betekenis van Anya verfraaien een naam die de tijd overstijgt

We hopen dat je alle geheimen hebt ontdekt van dit fantastische Russische verkleinwoord dat door ouders uit verschillende delen van de wereld is gekozen voor hun kleine meisje. Zo ja, en je bent verliefd geworden op elk detail dat in we hebben beschreven, dan hopen we dat je hem voor je baby zult kiezen.

Ongetwijfeld zul je, als je kleintje opgroeit en je vraagt naar de oorsprong van haar naam, kunnen glimlachen als je het haar uitlegt en haar laat zien hoe bijzonder ze is omdat ze hem altijd bij zich draagt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.