Babynamen geïnspireerd door fictieve verhalen

Op zoek naar een optie die vol magie zit? Mis dan de volgende babynamen niet die geïnspireerd zijn op fictieve verhalen. Je zult ze prachtig vinden!
Babynamen geïnspireerd door fictieve verhalen
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Babynamen die geïnspireerd zijn op fictieve verhalen zijn de origineelste opties en zijn perfect voor wie van lezen, films en kunst in het algemeen houdt. Als je een speciaal tintje wilt geven aan de baby die op komst is, mis dan de volgende lijst niet.

Deze namen houden de essentie vast van de personages die de hoofdrol hebben gespeeld in de fantastische werelden en dromen van ouders. Daarom denken we dat ze de perfecte keuze zijn voor een van de meest bijzondere momenten van je leven. Let dus op!

Namen voor baby’s geïnspireerd op fictieve verhalen

“Fantasie speelt een rol in de articulatie van zowel het individuele als het collectieve... “
JoanW.Scott (2006)-. (Spaanse link)

Namen voor jongens geïnspireerd door fictieve verhalen

Axel

Dit is een van de drie hoofdpersonen van deze Jules Verne roman, samen met zijn oom, professor Lidenbrock, en een gids genaamd, Hans. De drie beginnen aan een onverschrokken avontuur met een grote verrassing aan het eind. ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’ werd gepubliceerd in 1864 en is een van de populairste klassieke romans bij kinderen en tieners. Axel is een naam van Hebreeuwse oorsprong die ‘heer van de vrede’ betekent.

Bastian

Dit is een naam van Griekse oorsprong die ‘vereerde’ betekent. Hij komt voor als hoofdpersoon in ‘The Neverending Story’ en is waarschijnlijk een variant van de traditionele naam Sebastian.

Caspian

Deze naam is van onbekende oorsprong en betekenis, wat niet vreemd is, want het is een jongensnaam die in de fantasyliteratuur voorkomt. Hij is een van de personages van de fictieve verhalen die je vindt in ‘De Kronieken van Narnia’ en hij is ook een prins.

Charlie

Dit is de hoofdpersoon van de roman ‘Charlie and the Chocolate Factory’, geschreven door de Engelse auteur Roald Dahl in 1964 en verfilmd in 1971 en opnieuw in 2005. Het is een naam van Germaanse oorsprong die ‘sterke en mannelijke man’ betekent.

Dick

Dit is een van de hoofdpersonen van de boekensaga ‘The Famous Five’, samen met Anne, Julian, Georgina en de hond Timothy. Deze boeken werden tussen 1940 en 1960 geschreven door de Engelse schrijfster Enid Blyton en zijn ook een van de must-reads voor kinderen die we altijd aanraden. Dick’s naam is de spreektaalvorm van Richard. Richard is een naam van Germaanse oorsprong die ‘machtig in rijkdom’ betekent.

Frodo

Deze naam is even fantastisch als de hoofdpersoon van ‘The Lord of the Rings’, maar tegenwoordig kiezen veel ouders hem voor hun kind. Wij vinden het mooi omdat het eenvoudig is en niet deftig.

Geronimo

Als je van de Geronimo Stilton boekenverzameling houdt, dan vind je deze naam voor je kind misschien ook wel mooi. Deze boeken zijn speciaal ontworpen voor kinderen tussen zes en 12 jaar en werden gemaakt door de Italiaanse schrijfster Elisabetta Dami.

Ze vertellen de avonturen van een muizenjournalist die in de zuiverste Sherlock Holmes stijl bij talloze zaken betrokken raakt. Geronimo, of Jerome, is een naam van Griekse oorsprong waarvan de betekenis is ‘hij die een heilige naam heeft’.

Hansel

Hansel is de hoofdpersoon van het populaire sprookje ‘Hans en Grietje’, bewerkt door de gebroeders Grimm en gepubliceerd in 1812. Het is ook een naam van Germaanse oorsprong die ‘degene die door God beschermd wordt’ betekent.

Harry

Deze naam is ook van Germaanse oorsprong en betekent ‘de heer van het huis’. Het is een variant van Henry en hoort bij de beroemdste tovenaar aller tijden die we vinden in de literaire sage ‘Harry Potter’.

Kai

Is het mannelijke personage van het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’, geschreven door de Deen Hans Christian Andersen in 1844, en door veel deskundigen beschouwd als zijn beste werk. In 2013 werd het door Walt Disney bewerkt in de film ‘Frozen’. Kai is een mooie korte naam voor kinderen, van Hawaïaanse oorsprong, die ‘zee’ betekent.

Merlyn

Uit ‘Het boek van Merlyn’. De tovenaar Merlyn was de belangrijkste adviseur van koning Arthur in ‘The Book of Merlyn’, een van de romans die samen de ‘Camelot’ collectie vormen, geschreven door de Britse auteur T. H. White tussen 1938 en 1940. De romans werden door Walt Disney vrij bewerkt in zijn film ‘The Sword in the Stone’. Merlyn is een naam van Welshe oorsprong waarvan de beteken ‘vesting van de zee’ is.

Oliver

Oliver is een weesjongen, de hoofdpersoon van de roman ‘Oliver Twist’, geschreven door de Engelse auteur Charles Dickens en oorspronkelijk in afleveringen gepubliceerd in een tijdschrift tussen 1837 en 1839. De roman is in talrijke talen vertaald en ook verschillende malen bewerkt voor film, televisie en muziektheater. Oliver is een naam van Engelse oorsprong, afgeleid van het Franse Olivier en betekent ‘olijfboom’.

Robin

Robin van Robin Hood, wat een Frans verkleinwoord is van Robert (Robert). Het betekent: ‘Hij wiens roem straalt’.

Tom

Dit is de hoofdpersoon van de jeugdroman ‘The Adventures of Tom Sawyer’, geschreven door de Amerikaanse schrijver Mark Twain en gepubliceerd tussen 1876 en 1878. Het boek is ook naar de bioscoop en het kleine scherm gebracht, in stripvorm. Tom (of Thomas) is een naam van Aramese oorsprong die ‘tweeling’ betekent. Je kunt ook de Spaanse versie kiezen, Tomás.

Tyrion

Deze naam waarvan we oorsprong noch betekenis kunnen vinden hoort bij een van de hoofdpersonen van ‘A Song of Ice and Fire’, hoewel hij misschien bekender is door de televisieversie ‘Game of Thrones’.

Odysseus

Odysseus is een held uit de Griekse mythologie en hoofdpersoon van de romans de ‘Ilias’ en de ‘Odyssee’, die beide aan Homerus worden toegeschreven en beschouwd worden als de oorsprong van avonturenromans. Het is een naam van Griekse oorsprong die ‘moed’ betekent.

Namen voor meisjes geïnspireerd door fictieve verhalen

Vind de mooiste namen in fictieve verhalen

Aurora

Dit is de naam van de hoofdpersoon van het sprookje ‘Doornroosje’, geschreven in 1697 door de Franse Charles Perrault, en bewerkt in 1959 door Walt Disney.

Alice

Deze naam is van Griekse oorsprong en betekent ‘waarheid’. Het is ook de naam van de hoofdpersoon van ‘Alice in Wonderland’, een fantastisch verhaal dat generaties kinderen heeft begeleid.

Aravis

Dit is een meisjesnaam die bedacht werd voor een van de personages uit ‘The Chronicles of Narnia’. We vinden het mooi omdat het origineel klinkt en ook delicatesse en persoonlijkheid perfect combineert.

Arwen

Dit is de naam van het half-elfmeisje die voorkomt in de eerste roman van de trilogie ‘The Lord of the Rings’, geschreven door de Brit J.R.R. Tolkien en verwerkt tot een serie films die in 2001 uitkwam.

Belle

Dit is de naam van de jonge dochter van een weduwe-koopman, in het verhaal ‘Beauty and the Beast’, een traditioneel Frans sprookje dat Walt Disney bewerkte. Belle (of Bella) wordt beschouwd als een variant van de Latijnse namen Isabella en Anabella, en betekent ‘schoonheid’.

Coraline

Dit is de hoofdpersoon van de fantasieroman ‘Coraline’, geschreven door Neil Gaiman en in 2009 naar het filmdoek gebracht, dat veel succes oogstte bij critici en publiek. Coraline is een naam van Franse oorsprong die ‘koraal’ betekent.

Dorothy

Dit is de jonge hoofdpersoon van de roman‘The Wonderful Wizard of Oz’, geschreven door Lyman Frank Baum in 1900 en tot film gemaakt onder de titel ‘The Wizard of Oz’. Het is momenteel een van de meest gepubliceerde boeken in zowel de Verenigde Staten als Europa. Het is een naam van Griekse oorsprong die ‘geschenk van God’ betekent.

Éowin

Weer een verzonnen naam voor een meisje die voorkomt bij een personage uit ‘The Lord of the Rings’. We vinden het mooi omdat het klinkt als die namen van Scandinavische oorsprong en ons doet denken aan prinsessennamen.

Esmeralda

Dit is de naam van de hoofdpersoon van de roman ‘Onze Lieve Vrouwe van Parijs’, geschreven door Victor Hugo in 1831 en talloze malen aangepast aan het witte doek, waarbij de Walt Disney versie, ‘The Hunchback of Notre Dame’, het meest populair is bij kinderen. Het is een naam van Latijnse oorsprong die zinspeelt op de schoonheid van de steen met dezelfde naam.

Galadriel

Dit is een zeer aantrekkelijke meisjesnaam, maar we kunnen noch een oorsprong noch een betekenis vinden. Het is namelijk een totaal verzonnen naam. Ze komt voor als een van de hoofdpersonen van ‘The Lord of the Rings’.

Heidi

Ze is de hoofdpersoon van het kinderboek ‘Heidi’, geschreven in 1880 door de Zwitserse schrijfster Johanna Spyri. Het verhaal is ook talloze malen voor de bioscoop bewerkt, hoewel misschien wel de bekendste de Japanse serie met dezelfde naam is, die in de jaren 1970 uitkwam.

Het succes ervan was zo groot dat Heidi uiteindelijk een zeer populaire naam werd onder de meisjes van dat decennium. Heidi is het verkleinwoord van de naam Adelaide, van Duitse oorsprong, en betekent ‘van adellijke geboorte’.

Hermione

Dit is een meisjesnaam van Griekse oorsprong en komt dus uit de Griekse mythologie. Tegenwoordig kennen we haar dankzij de fictieve verhalen die we in de ‘Harry Potter’ serie vinden. Het is dan ook een naam die zijn charme of zijn magnetisme nog niet verloren heeft.

Georgina

Ook uit ‘The Famous Five’. Deze boeken werden tussen 1940 en 1960 geschreven door de Engelse schrijfster Enid Blyton. Georgina is de vrouwelijke versie van de naam George (in feite vraagt de hoofdpersoon van dit verhaal om met de mannelijke variant genoemd te worden). Het is ook een naam van Griekse oorsprong die ‘hij die het land bewerkt’ betekent.

Karen

Dit is de hoofdpersoon van het verhaal ‘De rode schoentjes’, een sprookje geschreven door de Deense dichter Christian Andersen in 1845. Het is een naam van Deense oorsprong die ‘rein’ betekent.

Mafalda

Dit is de wijze hoofdpersoon van het Argentijnse stripverhaal ‘Mafalda’, gemaakt door de humorist Quino, die ons helaas in september 2020 verliet. Mafalda’s avonturen werden gepubliceerd tussen 1964 en 1973, en werden in meer dan 35 talen vertaald. Het is een naam van Germaanse oorsprong die ‘vredestichter’ betekent.

Maya

Ze is de hoofdpersoon bij van het verhaal ‘De avonturen van Maya de Bij’, gepubliceerd in 1912 door de Duitse schrijver Waldemar Bonsels. Het verhaal van Maya werd wereldwijd gepopulariseerd dankzij de Japanse televisieserie, ‘Maya the Bee’. De oorsprong is Grieks en betekent ‘moeder of natte voedster’. Het betekent ook ‘illusie’ in het Sanskriet. In de boeddhistische traditie is dit de naam van Boeddha’s moeder.

Breng hulde aan fictieve verhalen door een van deze namen te kiezen

De wereld van fictie heeft de deuren wijd voor je opengezet met deze opties die vol magie zijn. Ongetwijfeld vertegenwoordigt elk van hen een verhaal en een zeer uitgesproken persoonlijkheid. We hopen dat deze namen je verliefd hebben gemaakt en je prachtige herinneringen hebben gebracht. Heb jij voor je kind een van deze op fictieve  verhalen geïnspireerde namen gekozen? Laat het ons weten in de commentaren. Wellicht ook interessant voor jou

Babynamen die te maken hebben met de regen en de hemel
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Babynamen die te maken hebben met de regen en de hemel

Als je op zoek bent naar babynamen die met regen en de hemel te maken hebben, geven we je een lijst met veel mogelijkheden om uit te kiezen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.