Roald Dahl: 4 boeken die we allemaal hebben gelezen

Het werk van Roald Dahl is al decennia een genot voor kinderen. In dit artikel bieden we een selectie van enkele van zijn beste boeken.
Roald Dahl: 4 boeken die we allemaal hebben gelezen

Laatste update: 15 juli, 2020

Roald Dahl is een van de bekendste auteurs van kinderboeken aller tijden. Hoewel hij ook voor volwassenen schreef, vallen zijn boeken voor kinderen echt op. Zijn verhalen bevatten leuke en fantasierijke avonturen waar kinderen al decennia lang blij mee zijn. Ook ouders vermaken zich met de metaforische boodschappen.

Als je je jeugd opnieuw wilt beleven of je wilt je kinderen kennis laten maken met deze fantastische auteur, raden we je aan te beginnen aan deze selectie van enkele van zijn beroemdste boeken. Je kinderen zullen ook zeker reageren op de personages en verhalen van Roald Dahl.

4 geweldige boeken van Roald Dahl

1. Matilda

Matilda is de hoofdpersoon van een van zijn populairste kinderboeken. Samen met Sjakie en de Chocoladefabriek zijn ze de perfecte toegangspoort tot het ontdekken van het werk van Roald Dahl.

In dit verhaal ontmoeten we Matilda, een jong meisje dat door haar ouders wordt genegeerd en dat van lezen en boeken houdt. Ze ontdekt met de hulp van haar leraar dat ze magische krachten heeft. Als gevolg van een confrontatie met de schooldirectie en haar ouders, leert ze deze krachten te ontwikkelen.

Dit is een leuk verhaal voor het hele gezin. Ondanks het feit dat het meer dan 30 jaar geleden is gepubliceerd, krijgt het nog steeds weer nieuwe fans.

2. Sjakie en de Chocoladefabriek

Dit is misschien wel het bekendste boek van Roald Dahl. Wie heeft er namelijk niet gedroomd om een gouden kaartje te vinden in een Wonka-chocoladereep en zijn magische fabriek te bezoeken?

In dit verhaal krijgen vijf gelukkige kinderen de kans om de binnenkant van de chocoladefabriek te zien, maar slechts één zal het waard zijn om te blijven.

Roald Dahl boeken door meisje gelezen

Sommige critici beschouwen het boek, dankzij zijn fantastische elementen, als een werk van sciencefiction. Echter, wat de auteur wilde communiceren, was het belang van goed gedrag bij kinderen. Bovendien wilde hij hun waarden leren en respectvol en verantwoordelijk te zijn.

Deze waarden moeten aan kleine kinderen worden uitgelegd. Anders zullen ze alleen de gekte van de binnenkant van de fabriek onthouden.

3. James en de Reuzenperzik van Roald Dahl

Hoewel dit niet een van de bekendste boeken van Roald Dahl is, is het toch een boeiend verhaal. Dit verhaal gaat namelijk over James, een wees die bij zijn twee tantes woont en die zijn leven onmogelijk maken.

Op een dag geeft een mysterieuze voorbijganger een pakje magische zaadjes die, wanneer ze in de grond worden geplant, uitgroeien tot een gigantische perzik. De centrale figuren in het verhaal – James en de perzik – beginnen vervolgens aan een ongelooflijke reis rond de wereld. Daarbij ontmoeten ze verschillende personages die het leven van James helpen verbeteren. 

Dit boek vertelt ons iets over de moeilijke jeugd van de auteur zelf. Daarnaast gaat het verhaal ook over kleine dieren waarmee jonge kinderen zich kunnen identificeren.

4. De Heksen

Met De Heksen geeft Roald Dahl een kleine dosis gegriezel, maar ook genoeg plezier en ironie waar iedereen van kan genieten.

Familie leest boeken

Het avontuur volgt een persoon die bij zijn oma woont. Jonge lezers zullen het leuk vinden om het geheim te ontdekken om aan de heksen te ontsnappen. 

Heksen, muizen, magie, drankjes en de prachtige relatie tussen een kleinzoon en een oma zijn slechts enkele dingen die dit boek te bieden heeft. Aanbevolen voor kinderen vanaf 10 jaar. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.