6 waardevolle lessen uit Harry Potter

"We hebben allemaal zowel licht als donker in ons. Waar het om gaat, is het deel waar we voor kiezen. Dat is wie we werkelijk zijn." De woorden van Sirius Black, uit de Harry Potter-saga.
6 waardevolle lessen uit Harry Potter
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Degenen onder ons die zijn opgegroeid met de boeken uit de Harry Potter-serie, weten dat de verhalen veel verder gaan dan alleen magie. Door de waarden van hard werken, vriendschap, liefde en moed, leert Harry Potter kostbaarheden lessen aan lezers.

Lees verder en ontdek 6 levenslessen voor kinderen (en volwassenen) die we met je willen delen uit deze legendarische boekenreeks.

Wat zijn de beste lessen die kinderen kunnen leren uit de boeken van Harry Potter?

1. Je hebt de macht over je eigen lot, zoals Harry Potter

In Harry Potter en de Steen der Wijzen, leert de hoofdpersoon ons een waardevolle les zodra hij aankomt op de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. De eerstejaarsstudenten moeten elk een magische sorteerhoed opzetten om aan een van de vier afdelingen van Zweinstein te worden toegewezen.

Als het tijd is voor Harry’s beurt, wijst de sorteerhoed hem toe aan het huis van Zwadderich. Onze geliefde hoofdpersoon verwerpt deze opdracht echter, omdat hij heel goed weet dat hij bij het huis van Griffoendor wil horen.

En dus leert hij ons dat we de macht hebben om onze eigen beslissingen te nemen, en dat wij degenen moeten zijn die over onze eigen toekomst beslissen.

Uit onze keuzes blijkt wie we werkelijk zijn. Veel meer dan uit onze talenten.”
– Albus Perkamentus –

Harry Potter en de sorteerhoed
© Heyday Films, 1492 Afbeeldingen

2. Het maakt niet uit waar je vandaan komt als het gaat om het bereiken van je dromen

Harry Potter’s beste vriendin, Hermelien Griffel, is de meest briljante studente op Zweinstein. Ze heeft echter het gevoel dat anderen haar discrimineren vanwege haar afkomst.

Ze is de dochter van twee Dreuzels – met andere woorden, niet-magische mensen. Deze realiteit is echter geenszins een belemmering voor haar. Ondanks haar afkomst blijft ze hard werken om alles te bereiken wat ze wil bereiken.

“Het maakt niet uit als wat iemand wordt geboren. Het gaat erom wat voor persoon hij of zij uiteindelijk wordt. ”
– Albus Perkamentus –

3. Moedig zijn betekent in staat zijn om je angsten onder ogen te zien

In Harry Potter is moed een van de grootste deugden. In de hele boekenreeks kunnen we veel moedige personages zien, en dit is niet alleen in het huis van Griffoendor. Er is echter één personage in het bijzonder dat uitzonderlijke moed toont, en dit is Harry zelf.

Vanaf het allereerste begin van de serie krijgt Harry te maken met allerlei vreselijke situaties en ontmoedigende beesten, zoals Dementors. En als het tijd is om zijn grootste angst onder ogen te zien, Heer Voldemort, aarzelt Harry niet.

4. Wat anderen denken, definieert jou niet

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban ontmoeten we Sirius Zwarts, Harry’s peetvader en beste vriend van zijn overleden ouders. Ondanks de negatieve meningen en leugens die anderen over hem hebben verspreid, laat Sirius eindelijk Harry en alle anderen zien wie hij werkelijk is.

In alle boeken in deze serie is de mening van anderen over Harry echter altijd een probleem. Harry voelt vaak de haat van zijn vijanden en de onverschilligheid van degenen die hem constant met minachting en wantrouwen aankijken. Onze held blijft toch vooruitgaan ondanks de moeilijkheden die hij in zijn leven ervaart.

Harry Potter en Sirius Zwarts
© Heyday Films

5. Beoordeel een boek niet op zijn kaft

Door het personage van Severus Sneep, toverdrankmeester, leren we de les dat schijn misleidend kan zijn. Bovendien zit er altijd een verhaal achter de acties van elke persoon. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om mensen te leren kennen voordat je een oordeel velt.

Bovendien leert het karakter van Sneep ons nog een waardevolle les. Dat wil zeggen, ook al is het niet altijd gemakkelijk om te weten hoe te vergeven en lief te hebben, maakt het ons ongetwijfeld betere mensen.

6. Liefde en vriendschap zijn de sterkste krachten in de Harry Potter serie

Elk Harry Potter-boek zit boordevol magie en geweldige tovenaars, maar dat is niet al waar het om gaat. Auteur J.K. Rowling laat ons zien dat liefde en vriendschap echt belangrijk en krachtig zijn in het leven. Dit waren de twee elementen die de overhand hadden en de hoofdpersoon van deze onvergetelijke serie hebben gered.

Concluderend, wat de Harry Potter-verhalen ons leren, is dat de wil om iemands problemen het hoofd te bieden veel te maken heeft met degenen om ons heen. Als we ons omringen met trouwe en ondersteunende vrienden, maken ze ons nog sterker.

“Ik zeg jullie allemaal nogmaals: in het licht van de terugkeer van Heer Voldemort zijn we slechts zo sterk als we verenigd zijn, zo zwak als we verdeeld zijn.”
– Albus Perkamentus –

Dus nu je de Harry Potter serie beter bekeken hebt, waarom zou je deze boeken dan niet aan je kinderen geven? Of maak er een punt van om samen naar de films te kijken. En neem natuurlijk de tijd om al deze waardevolle lessen als gezin te bespreken. Wellicht ook interessant voor jou

Kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken

Hoewel men vrij vaak wacht op de filmversie, kunnen kinderfilms die gebaseerd zijn op boeken vaak de liefde voor het lezen van een kleintje stimule...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.