Waarom moet je je kind leren om te vergeven

Je kinderen leren om te vergeven is iets dat we in gedachten moeten hebben om verantwoordelijke volwassenen groot te brengen.
Waarom moet je je kind leren om te vergeven
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Je kind leren om te vergeven is een van de moeilijkste taken waar je als ouder mee te maken krijgt. Ontdek waarom het zo belangrijk is en wat je kunt doen om dit een onderdeel van het leerproces van je kleintje te laten zijn.

Vergeven en om vergeving vragen zijn de sleutels tot het vinden van geluk en innerlijke vrede. Ze zijn ook de perfecte combinatie om gezonde familierelaties, vriendschappen en zelfs langdurige zaken te bereiken.

Het belang om je kind te leren om te vergeven

Een kind dat om vergeving vraagt, herkent haar fouten en voelt zich er verantwoordelijkheid voor. Dit is waar het belang om je kind te leren om te vergeven vandaan komt.

Kinderen die vergeving begrijpen zullen verantwoordelijke volwassenen worden die altijd zullen werken om hun hoogste potentieel te bereiken.

Als gevolg daarvan ontwikkelen ze empathie en een sterke emotionele gezondheid. Dit zal ze helpen om de obstakels die ze elke dag tegenkomen te overwinnen.

De waarde van vergeving voor kinderen

Vergeving wordt als een van de belangrijkste waarden voor mensen beschouwd. Kleintjes over vergeving leren is iets onmisbaars dat beide partijen in een conflict kan helpen.

Het maakt de dader vrij van schuldgevoelens en bevrijdt het slachtoffer van wrokgevoelens.

Daarom is het belangrijk om te weten:

  • Hoe te vergeven. Erover eens zijn dat de dader niet hoeft te boeten voor de fout en dat het vergrijp vergeten moet worden.
  • Hoe om vergeving te vragen. Dit impliceert het herkennen van iemands eigen schuld en dat er schade is aangericht. Deze houding vereist nederigheid, omdat het betekent dat je toegeeft dat je fout was. Het vereist ook berouw, wat betekent dat je niet van plan bent om het gebeurde te herhalen.

Hoe kan ik mijn kinderen over vergeving leren?

Hoe kan ik mijn kinderen over vergeving leren

Vanaf het moment dat kinderen klein zijn, zijn kinderen zich erg bewust van de schade die woorden en acties kunnen veroorzaken. Naarmate ze ouder worden, verandert dit echter. Daarom is het belangrijk om begrippen op te nemen die de waarde van vergeving aantonen.

Neem kennis van deze tips en pas ze aan de unieke persoonlijkheid en leergewoonten van je kind aan.

Leer door zelf het voorbeeld te geven

De eerste lessen die een kind in het leven leert, komen van huis uit aan de hand van het voorbeeld van zijn ouders. Vermijd daarom om slecht over anderen te praten wanneer je kinderen in de buurt zijn.

Je moet bij je kinderen in de buurt ook woedeaanvallen vermijden. Als je echter schuldig bent, wees dan bescheiden en vraag om vergeving. Op deze manier leren ze namelijk dat iedereen fouten maakt en een kans op vergiffenis verdient.

Een kind dat om vergeving vraagt, herkent zijn fouten en voelt zich er verantwoordelijkheid voor.

Leer je kinderen om te vergeven

Om je kinderen te leren vergeven, moet je met ze praten. Help ze te begrijpen hoe het voelt om iemand te beledigen zonder dat te willen.

Leg ze uit dat iedereen fouten maakt, maar dat het vergeten van de overtredingen van anderen ze zal helpen om zich beter te voelen. En, natuurlijk, geef zelf het goede voorbeeld. Vergeef je kinderen gemakkelijk als ze fouten maken, zelfs als het opzettelijk is en toon ook andere mensen genade.

Bouw hun zelfvertrouwen op

Maak er je missie van om je kind een gezond zelfvertrouwen te geven door hem veel liefde te geven. Stel redelijke grenzen en regels in die het vermogen van je kind om nee te zeggen te ontwikkelen, wanneer dat nodig is.

Dezelfde grenzen en regels zullen je kleintjes ook helpen om onderscheid te maken tussen verschillende omstandigheden. Besteed aandacht aan je kind en vier positieve acties. Verander tegelijkertijd de fouten van je kind in waardevolle leerervaringen.

Door in elke fase van hun opvoeding tijd aan je kinderen te besteden, kunnen ze namelijk zonder verbittering, pijn of wrok leven. Dit zal ze dan helpen om een gelukkig leven te leiden, nu en in de toekomst.

Bovendien zullen je kinderen leren dat alle mensen een fysieke en emotionele ruimte hebben die gerespecteerd moet worden.

Praat met je kinderen over de gevaren van haat

Praat met je kinderen over de gevaren van haat

Maak gebruik van spelletjes, speelgoed en alledaagse situaties om je kleintjes te helpen begrijpen hoe negatief het is om niet te vergeven. Leer ze dat haat een langdurige relatie in de weg staat en dat dit alleen wordt gevoeld door de persoon die weigert om te vergeven.

Leer je kinderen op een liefdevolle manier negatieve gedachten uit hun hoofd te verdrijven.

Het is belangrijk om begrippen op te nemen die de waarde van vergeving aantonen.

Het uiten van gevoelens en emoties is essentieel

Moedig je kinderen aan om hun gevoelens en emoties op een kalme en positieve manier te uiten.

Vertel ze dat het goed is om te huilen. Geef je kind ook andere manieren van expressie, zoals tekenen, schrijven of om een weergave van zijn gevoelens te maken. Dit zal je kinderen leren om hun emoties op een gepaste manier te kanaliseren.

Je kinderen leren om te vergeven is dus noodzakelijk. Tegelijkertijd moet je je kind ook helpen om grenzen te stellen in giftige relaties. Op deze manier houden je kinderen namelijk afstand van woede, razernij, manipulatie, jaloezie, enz.

Gebruik dus alle hulpmiddelen binnen je bereik. Verhalen, films, spelletjes, enz. kunnen allemaal nuttig zijn om een emotioneel stabiele volwassene op te voeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.