Hoe kies je een goed boek voor je kinderen om te lezen?

Sommige kinderen houden niet van lezen omdat ze geen boeken hebben gevonden die bij hen passen. Hun leeftijd, hun smaak en de context waarin ze lezen zijn enkele aspecten om rekening mee te houden. Hier vertellen we je hoe je een goed boek voor je kind kiest.
Hoe kies je een goed boek voor je kinderen om te lezen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 09 november, 2022

Lezen opent de deur naar kennis en fantasie en stelt ons in staat de wereld beter te begrijpen. Het voert ons naar andere werkelijkheden. De voordelen voor kinderen en volwassenen zijn legio. Het komt echter vaak voor dat veel kinderen lezen zien als een verplichting die ze liever vermijden. En dit gebeurt grotendeels omdat ze niet hebben geleerd hoe ze een goed boek moeten kiezen.

In veel gezinnen zijn er voortdurend conflicten omdat kinderen weigeren te voldoen aan het verzoek van hun ouders om regelmatig te lezen. Hoe kun je dit voorkomen? Door een flexibele houding te hebben die kinderen aanmoedigt om in hun eigen tempo te lezen in plaats van ze te dwingen.

Het voorbeeld geven als ouders is ook erg belangrijk. Maar bovenal is het essentieel dat kinderen toegang hebben tot boeken die hen motiveren. Daarom geven we je enkele nuttige aanbevelingen voor het kiezen van een goed boek voor je kleintjes.

Als je niet van lezen houdt, heb je niet het juiste boek gevonden.
– JK Rowling-

Hoe kies je een goed boek voor je kinderen om te lezen?

Hoe kies je een goed boek voor je kinderen om te lezen

Definieer hun smaak

Om een goed boek voor je kind te kiezen, moet je allereerst nadenken over hun smaak en voorkeuren. Sommige kinderen vinden het leuk om denkbeeldige werelden in fantasieboeken te bezoeken. Anderen beleven spannende avonturen in fictieromans.

Maar er zijn ook kinderen voor wie nieuwsgierigheid belangrijker is dan verbeeldingskracht. En deze kinderen zullen zich misschien verbazen over het lezen van een boek over dinosaurussen of de planeten van het universum.

Wat voor jou misschien saai lijkt, is wat je kind juist het meest aanmoedigt om te lezen. Zorg er dus voor dat je zijn of haar interesses onderzoekt.

Bied opties aan

In het begin is het misschien niet eenvoudig om de smaak van je kind te definiëren. Sterker nog, ze zijn er misschien ook niet helemaal duidelijk over. Daarom is het zeer positief om hen toegang te bieden tot een breed scala aan alternatieven.

Een bezoek aan de bibliotheek kan het ideale moment zijn om boeken van verschillende genres en formaten te verkennen en erin te duiken om de meest geschikte te vinden. Voordat je een boek koopt, kun je ook de synopsis lezen om een idee te krijgen van het materiaal dat binnenin wacht.

Als je thuis een e-book hebt, kun je zelfs gratis fragmenten uit veel van de boeken downloaden om ze te lezen en te kijken of ze naar de zin van je kind zijn voordat je ze koopt.

Klassieke en bekende boeken

Als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen de klassiekers een goede keuze zijn. The Neverending Story, Charlotte’s Web, Gulliver’s Reizen en andere soortgelijke verhalen hebben verschillende generaties kinderen geboeid en kunnen ook de aandacht van jouw kind trekken.

Bovendien kun je proberen te onthouden wat je favoriete boeken waren in jouw kindertijd en deze aan je kleintjes aanbieden. Het simpele feit dat je weet hoeveel je van ze hield en hoeveel uur je tussen hun pagina’s hebt doorgebracht, kan nieuwsgierigheid naar die boeken opwekken.

Lezen als sociale activiteit

Het is waar dat lezen meestal een individuele activiteit is, een moment van rust en ontkoppeling om alleen van te genieten. Maar is er iets meer de moeite waard dan je passie voor een bepaald verhaal met anderen te delen? Is er iets leukers dan het bespreken van de details, de voortgang van het verhaal, of je indrukken van hoe het verhaal dat zo gefascineerd is, zal eindigen?

Om kinderen te laten genieten van dit sociale aspect, kun je ze aanmelden voor een kinderboekenclub, in persoon of online. Deze regelmatige ontmoeting met andere kinderen die lezen zal je kind motiveren om thuis te lezen. Het zorgt er ook voor dat het deel uitmaakt van een gemeenschap met dezelfde interesses.

Een vader en dochter die op de vloer liggen en een boek lezen

Zelfs schoolvrienden of neven en nichten van dezelfde leeftijd kunnen de beste leesmaatjes worden. Het is een interessant initiatief om deze kleintjes te vragen wat hun literaire voorkeuren zijn. Of om hun favoriete boeken lenen en er dan over te praten.

Deze uitwisseling van boeken tussen kinderen zal ook helpen om andere waarden te promoten. Denk bijvoorbeeld aan verantwoordelijkheid of de waarde van delen.

Kies een goed boek om lezen bij de jongste kinderen aan te moedigen

Welk boek je ook kiest om je kinderen aan te moedigen om te lezen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor hun leeftijd. De grootte van het lettertype, de hoeveelheid tekst of de aanwezigheid van illustraties zijn factoren die veranderen naarmate de leeftijd van de kinderen voor wie het boek bedoeld is, stijgt.

Als je echter de juiste opties kiest, kun je de gewoonte van lezen al in het eerste jaar van je kind aanmoedigen.

“Hoe meer je leest, hoe meer dingen je te weten komt. Hoe meer je leert, hoe meer plaatsen je zult bezoeken.”
– Dr. Seuss-

Met ouders door een prentenboek bladeren of naar een voorgelezen verhaal luisteren voordat het naar bed gaat, zijn eenvoudige handelingen die de positieve houding van een kind ten opzichte van lezen helpen opbouwen. Naarmate het kind ouder wordt, zal het eerder geneigd zijn om zelf te lezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.