Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen

Kinderen leren lezen kost veel tijd. Als je je kinderen echter op de juiste manier laat kennismaken met lezen, kunnen ze leren om van boeken lezen te houden.
Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen

Laatste update: 16 december, 2020

Al vanaf dat kinderen klein zijn, rond een jaar oud, kunnen ze beginnen met het leren kennen van de wereld van boeken en lezen. Kinderen laten kennismaken met lezen vergt veel toewijding en inspanning van de mensen om hen heen.

Het opbouwen van een goede relatie met boeken vanaf jonge leeftijd zal kinderen helpen om met plezier te lezen. Deze vreugde zullen ze zeker weten hun hele leven behouden.

Leren lezen is een geleidelijk proces waarbij veel factoren betrokken zijn, zowel van kinderen als de mensen om hen heen. Er zijn echter een paar tips en trucs om hierbij te helpen. Hun aandacht krijgen is de beste manier om kinderen kennis te laten maken met lezen.

Tips om kinderen te laten kennismaken met lezen

Laat je kinderen eenvoudige boeken lezen die passen bij hun leeftijd en interesses

Dit lijkt misschien makkelijk en voor de hand liggend, maar toch denken we hier niet altijd aan. Het is erg belangrijk om boeken te kiezen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kinderen. Het is ook belangrijk om boeken te kiezen die over dingen gaan waar ze geïnteresseerd in zijn.

Als je bijvoorbeeld een boek kiest voor een kind van twee of drie jaar oud, moet je kijken naar boeken die ze zullen begrijpen. Het boek moet vooral bestaan uit een hoop plaatjes en korte, eenvoudige zinnen.

Moeder en zoon lezen samen een boek

Als je op zoek bent naar babyboeken, kun je het beste kiezen voor boeken met rijmpjes en geluiden. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten boeken te vinden die speciaal voor baby’s gemaakt zijn.

Pas leuke toepasselijke activiteiten toe aan het lezen

Knutselen is één van de activiteiten die kinderen het leukst vinden. Maak daarom om ze te stimuleren samen iets na het lezen. Het tekenen van hun favoriete personage of het maken van poppen zijn hele goede opties. Op deze manier zullen ze geïnteresseerder zijn in het verhaal en de details beter begrijpen.

Meer ideeën om kinderen kennis te laten maken met lezen

Wees positief over lezen

Zoals we al in andere artikelen hebben gezegd, moet je positief zijn over de dingen die je in het bijzijn van kinderen doet. Op deze manier zullen kinderen zien dat volwassenen plezier hebben, dus zullen zij het ook willen doen.

Daarom is het belangrijk dat de tijd die je besteedt aan lezen ook echt interessant en leuk is. Je kunt namelijk moeilijk je kinderen forceren een activiteit leuk te vinden waarvan jij ook net alsof moet doen alsof je het leuk vindt.

Over forceren gesproken, het is belangrijk om in gedachten te houden dat er dagen zullen zijn dat kinderen willen lezen, maar ook dagen waarop ze dat niet willen. Onthoud dit, want als je kinderen dwingt om te lezen, zullen ze het niet leuk vinden.

Vader en dochter lezen samen een boek

Praat over het boek om kinderen te laten kennismaken met lezen

Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je kinderen kennis te laten maken met lezen is weten wat hun interesses zijn. Je kunt dit te weten komen door te praten over de boeken die jullie samen gelezen hebben. Daarnaast kunnen deze gesprekken je helpen om als ouders zaken te bespreken die anders moeilijk uit te leggen zouden zijn.

Plaatjes zijn een belangrijk deel van kinderboeken. Deze plaatjes kunnen op zichzelf al hele verhalen vertellen zonder dat er tekst nodig is. Elk van de plaatjes in kinderboeken brengt gevoelens en gedachtes naar boven, waar je samen met je kinderen over kunt praten.

Daarnaast kan je je kinderen ook helpen zichzelf te uiten. Dit is heel belangrijk voor ze, zowel op persoonlijk als academisch gebied.

Maak van lezen iets bijzonders

Het belangrijkste doel van kinderen laten genieten van lezen is dat ze later nog steeds de behoefte hebben om te lezen. Je kunt dit doen door kleine activiteiten te doen die ervoor zorgen dat kinderen blijven lezen als hobby.

Het gaan naar de bibliotheek, het krijgen van een bibliotheekkaart, het creëren van een mini-bibliotheek met alle boeken die ze hebben gelezen en het geven van gepersonaliseerde boeken zijn geweldige opties. Hierdoor zal lezen een speciale en leuke activiteit blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.