De oorsprong en betekenis van de naam Hannah

De naam Hannah heeft een zeer interessante bijbelse oorsprong en een prachtige betekenis. Lees het volgende artikel om er alles over te weten te komen!
De oorsprong en betekenis van de naam Hannah

Laatste update: 27 september, 2022

Krijg je een babymeisje en wil je een Bijbelse naam voor haar kiezen? Een van de meest opvallende en populaire namen is Hannah, die voorkomt in het Oude Testament. Wil je de oorsprong en betekenis van de naam Hannah weten, blijf dan dit artikel lezen.

De naam Hannah wordt gebruikt om meisjes aan te duiden. Deze bijzondere naam is heel mooi, heeft een kostbare klank, en draagt een bijzondere en humanitaire betekenis. Ondanks het feit dat de naam door zijn oorsprong al heel lang bestaat, bereikte hij pas in de jaren ’90 zijn maximale populariteit onder ouders, en verscheen hij in tv-series en films. Laten we de geschiedenis en betekenis achter de naam Hannah ontdekken!

Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Hannah

Hannah is een naam die afkomstig is van het Hebreeuwse Channah, dat ‘gunst’ en ‘genade’ betekent. Het vertaalt ook naar ‘vol genade’, ‘barmhartig’, of ‘Gods mededogen’, wat de religieuze oorsprong ervan aangeeft. Deze naam komt voor in het Oude Testament, waar Hannah (of Anna, volgens de vertaling van de bijbelse tekst) wordt genoemd als de moeder van Samuel, die door God werd bezocht en gezegend met drie zonen en twee dochters.

In de afgelopen 30 jaar nam de populariteit van de naam Hannah toe, en stond hij in de top 50 van babynamen. Eind jaren negentig bereikte deze voorkeur zijn hoogtepunt en bleef enkele jaren in de bovenste regionen staan dankzij de Disney Channel serie , Hannah Montana, waarvan het personage werd gespeeld door actrice en zangeres Miley Cyrus.

De serie werd een wereldwijde hit en liep vier seizoenen lang. Jaren later, in 2009, kwam de film Hannah Montana: The Movie uit, die de naam verder katapulteerde.

In de Verenigde Staten stond het drie jaar achtereen op nummer twee (1998, 1999 en 2000) en behoorde het tot de top vijf van namen (Engelse link). Tussen 2001 en 2003 schoof hij op naar de derde en vierde plaats. In 2020 stond het op de 39e plaats van de meest populaire lijst, hoewel het nog steeds populair is bij ouders die, net als jij, op zoek zijn naar een representatieve naam voor hun kleine meisje.

De heiligendag van Hannah is 26 juli en volgens de numerologie is haar getal 1.

De oorsprong en betekenis van de naam Hannah
Tegenwoordig is de populariteit van Hannah vooral te danken aan de hitserie Hanna Montana, met Miley Cyrus in de hoofdrol.

De naam Hannah in andere talen

Lees meer over de naam Hannah in het Hebreeuws, Duits en Nederlands:

 • Chana (Hebreeuws)
 • Chanah (Hebreeuws)
 • Hanna (Hebreeuws, Duits en Nederlands)
 • Hanne (Duits)

Variaties van de naam Hannah

Enkele variaties op de naam Hannah zijn:

 • Ana
 • Hanni
 • Hann
 • Ann
 • Anna
 • Anne

Beroemde mensen met de naam Hannah

Veel vrouwen in de wereld van kunst en amusement heten Hannah of een van de variaties daarop. Omdat het een naam is die sinds de jaren ’90 razend populair is, hebben deze beroemdheden gemeen dat het meestal jonge vrouwen zijn die tot Generatie Z behoren en invloedrijk zijn op de sociale media:

 • Hannah Brown: Amerikaans model en voormalig schoonheidskoningin. Ze speelde de hoofdrol in seizoen 15 van The Bachelorette.
 • Hannah Rylee: Zij is een van de meest invloedrijke persoonlijkheden van het Tik Tok netwerk. Haar video’s zijn erg populair geweest onder tieners.
 • Hannah Stocking: Actrice, model en social media persoonlijkheid in de Verenigde Staten. Ze is de presentatrice van de talkshow Mindie, op YouTube Music.
 • Hannah Barnes: Britse professionele wielrenster. Ze heeft uitgeblonken in veldrijden en baanwielrennen.
 • Hannah Arendt: Duitse schrijfster, filosofe en politiek theoreticus van Joodse afkomst.
 • Hannah Alper: Canadese activiste, blogger en motivatiecoach.
 • Hanna Nicole Perez: Zij is een Amerikaanse zangeres, songwriter, producer, en lid van het duo Ha*Ash, samen met haar zus Ashley Grace Perez.
Hannah Rylee sitting in a car.
Hannah Rylee is een van de meest invloedrijke jonge vrouwen op Tik Tok. De meeste huidige persoonlijkheden die deze naam dragen zijn veel aanwezig op sociale netwerken.

De persoonlijkheid van meisjes met deze naam

Bijbelse namen hebben in de regel een speciale betekenis en onthullen iets over het karakter, de aard en het leven van degenen die ze dragen. Op dezelfde manier duiden voornamen bijzondere eigenschappen aan van de mensen die ze dragen.

In dit verband wordt van meisjes en vrouwen met de naam Hannah gezegd dat ze zeer gevoelig, zorgzaam, altruïstisch en humanitair zijn, zeer geneigd om anderen te helpen. Bovendien hebben ze een zeer sociale persoonlijkheid en een eerlijk karakter, en in hen heerst oprechtheid en adel.

Hannah, vol van genade

Nu je de oorsprong en betekenis van de naam Hannah kent, zul je hem graag aan je dochter geven, want hij heeft niet alleen een lieve klank, maar er zit ook een heel interessant bijbels verhaal en een mooie betekenis achter. Voor jou zal jouw Hannah vol genade, mededogen en liefde zijn. Wellicht ook interessant voor jou

De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca

Een muzikale naam die vol is van magie. Waarom brengt het deze gevoelens over? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Rebecca. • Enlow J. Glosario de nombres bíblicos. 21° edic. Colombia: Editorial Mundo Hispano; 2007. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=BZFlUZfafqYC&oi=fnd&pg=PA3&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=d3EsiAXY9y&sig=d0ubhK3pYmvSzGNQtIH3DM_YnYs#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Heitzmann M. Nombres bíblicos en el santoral católico. 1° edic. España: Edicions Universitat de Barcelona; 1982. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Zm4QwssSPSgC&oi=fnd&pg=PA5&dq=nombres+b%C3%ADblicos&ots=BgtRc5sJrm&sig=7CH-rn1bVIugv-NFsHuH14-Y1Po#v=onepage&q=nombres%20b%C3%ADblicos&f=false
 • Albaigés J. El libro de los nombres de niño y niña: Su origen, historia y significado. 1° edic. España: RBA Libros; 2011. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yT_ODwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT2&dq=el+libro+de+los+nombres&ots=wFTuXPxldU&sig=xwFonkuXynLGsp9PKJ1h6PUuztU#v=onepage&q=el%20libro%20de%20los%20nombres&f=false