De meest opmerkelijke kenmerken van Gen Z

Heb jij al gehoord van de Centennials? In dit artikel laten we je een paar van de interessantste kenmerken van Gen Z zien.
De meest opmerkelijke kenmerken van Gen Z
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

De laatste jaren is er veel geschreven over millenials, de jongeren die geboren zijn tussen 1980 en 1995. De term verwijst naar degenen die opgroeien met onder andere de uitbreiding en ontwikkeling van het internet en nieuwe technologieën. We horen echter steeds meer over de volgende generatie, dat is Generatie Z, ook wel centennials genoemd. Hier zullen we het daarom hebben over enkele van de kenmerken van Gen Z.

Deze nieuwe generatie omvat degenen die ongeveer geboren zijn tussen 1995 en 2010, het tijdperk van de digitalisering. Wil je de meest opmerkelijke kenmerken weten? Let dan goed op wat we je hieronder vertellen.

“Elke generatie wil een symbool, nieuwe mensen, nieuwe namen, ze willen scheiden van de vorige generaties.”
-Jim Morrison-

A group of teenagers smiling.

De opmerkelijkste kenmerken van Gen Z

Jongeren die tot Gen Z behoren vertonen, net als elke andere generatie, specifieke kenmerken die gekenmerkt worden door ervaringen en omstandigheden. Hieronder, op basis van informatie van de Coolhunting Group (Engelse link) laten we je er een paar zien.

1. Gen Z is de eerste generatie digitale autochtonen

De jongeren van Gen Z zijn de eerste digital autochtonen, want elektronische apparaten omringen hen al sinds hun geboorte en ze gaan er al vanaf hun eerste levensjaren mee om. Daardoor zijn ze geneigd ze te gebruiken, vooral mobiele telefoons, om meerdere dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals:

  • Communicatie
  • Informatie zoeken
  • Leren
  • Spelen
  • Dingen kopen

Bovendien wordt een groot deel van hun vrije tijd besteed aan het gebruik van sociale netwerken en het streamen van video’s.

“Het internet is veel meer dan een technologie. Het is een middel tot communicatie, interactie, en sociale organisatie.”
-Manuel Castells.

2. Ze zijn ongeduldig en verliezen gemakkelijk hun concentratie

Door hun grote gebruik van technologie zijn ze gewend aan onmiddellijkheid. Dit komt omdat ze alles gemakkelijk en snel online kunnen krijgen.

Het echte leven is echter niet altijd zo, wat ertoe leidt dat ze weinig geduld hebben, weinig tolerantie voor frustratie tonen, en ook hun concentratie snel verliezen.

3. Ze zijn zich meer bewust van het milieu

Deze generatie is opgegroeid met het besef van de invloed die de mens op het milieu heeft en van de problemen die dat op korte en lange termijn veroorzaakt. Daarom zijn het over het algemeen mensen die zich inzetten voor de zorg en bescherming van het milieu en die de klimaatverandering willen tegengaan.

4. Ze zijn realistischer

Degenen die tussen 1995 en 2010 geboren zijn, hebben de grote economische crisis van 2008 en de gevolgen ervan tijdens hun kindertijd meegemaakt. Daardoor zijn ze in sociaal en economisch opzicht realistischer, voorzichtiger en verantwoordelijker dan vorige generaties.

“Gen Z is realistisch. Ze zijn namelijk opgegroeid in een wereld vol herinneringen aan wat er mis is en wat er moet veranderen.”
-Lance Shields-

5. Ze respecteren diversiteit

Mensen die deel uitmaken van Gen Z zijn geboren in een geglobaliseerde wereld die gekenmerkt wordt door culturele diversiteit. Ze zijn dus gewend om met allerlei soorten mensen te leven en om te gaan.

Teenagers sitting on their phones.

Bovendien is het onderwijs dat ze krijgen gebaseerd op gelijkheid, inclusie, en respect voor diversiteit. Dit alles maakt dat ze een open, flexibele en zeer kritische geest ontwikkelen ten aanzien van bepaalde maatschappelijke kwesties.

De kenmerken van Gen Z begrijpen

Om kinderen, tieners en jongeren in de wereld van vandaag, dat wil zeggen de nieuwe generaties, te begrijpen, is het dus van essentieel belang te weten wat hun kenmerken zijn. Bovendien moeten we hun zorgen, gedachten, persoonlijkheidskenmerken, enz. kennen .

Als je de moeder of vader bent van iemand die tot Gen Z behoort, of je hebt veel contact met ze, dan heb je na het lezen van dit artikel vast en zeker een beter begrip van hun gewoontegedrag en houding.

We moeten ook vermelden dat dit een generatie in opbouw is die nog veel te beleven en te ervaren heeft, en die in de loop van de jaren zal veranderen. Ben je er klaar voor om ze te zien groeien en rijpen? Wellicht ook interessant voor jou

Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu

Tegenwoordig gedragen veel kinderen zich niet goed vanwege de afwezigheid van waarden. Als ouders zijn wij verantwoordelijk voor het bijbrengen van...
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.