Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij kinderen

Cardiopulmonale reanimatie verwijst naar een reeks acties die moeten worden uitgevoerd in het geval dat iemand een hartstilstand ervaart. In het artikel van vandaag vertellen we je de basisstappen.
Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij kinderen

Laatste update: 14 juni, 2021

Cardiopulmonale reanimatie verwijst naar de maatregelen die moeten worden genomen in het geval van een een hartstilstand. Als het om kinderen gaat, verschilt de techniek in sommige opzichten van die van volwassenen.

Kennis van deze maatregelen en de snelle toepassing ervan kan het leven van een kind in gevaar redden. Hieronder zullen we daarom enkele concepten noemen over de elementaire levensondersteunende maatregelen die van toepassing zijn op kinderen.

Wat is cardiopulmonale reanimatie?

Cardiopulmonale reanimatie of CPR is een reeks acties die moeten worden toegepast in het geval van een hartstilstand. Deze acties moeten continu worden toegepast totdat de medische hulpdiensten arriveren met hun eigen levensondersteunende apparatuur.

De meeste gevallen van hartstilstand vinden plaats buiten een ziekenhuisomgeving. Ze zijn vaak het gevolg van een ongeval. Het is van cruciaal belang om deze maatregelen te kennen en op de juiste manier toe te passen. Het doel ervan is immers om basale levensondersteuning te bieden of met andere woorden de patiënt in leven te houden.

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij kinderen

Hoe sneller en efficiënter iemand reanimatie uitvoert, hoe groter de overlevingskansen van een patiënt. Een goede cardiopulmonale reanimatie vermindert ook de kans op ernstige gevolgen voor de patiënt. Zozeer zelfs dat elke minuut die verstrijkt zonder de toepassing van reanimatietechnieken de overlevingskansen van een persoon met 10% vermindert.

Wie kan cardiopulmonale reanimatie uitvoeren?

Het ontwerp van deze basale levensondersteunende techniek maakt het voor iedereen mogelijk om het uit te voeren, zelfs zonder enige medische kennis. Kinderen leren zelfs op de lagere en middelbare school de technieken als onderdeel van het onderwijs. Oefenen met mannequins en het simuleren van noodsituaties maakt het voor iedereen gemakkelijk om te leren hoe te reageren indien nodig.

Wanneer reanimatie toepassen op kinderen?

Zoals we al zeiden, kun je het beste een cursus cardiopulmonale reanimatie volgen, waar je noodsituaties kunt oefenen en simuleren. Toch zullen we hieronder de basisreeks beschrijven die je moet uitvoeren.

Dus, wat is het eerste dat je moet doen als je ziet dat een kind op de grond is ingestort? Benader het kind om te zien of het bij bewustzijn is en normaal ademt.

Is het kind bij bewustzijn? Om ervoor te zorgen dat een kind bewusteloos is, moet je op zijn of haar schouders tikken, terwijl je het kind roept, om te zien of hij of zij reageert. Als het kind niet reageert, laat dan indien mogelijk iemand de hulpdiensten bellen en ga verder met het volgende punt.

Ademt het kind normaal? Om dit te testen, moet je kijken, luisteren en voelen. Dit betekent eerst een voorhoofd-kinmanoeuvre uitvoeren, waarbij het kind op zijn of haar rug ligt. Leg een hand op het voorhoofd van de patiënt en twee vingers van je andere hand op zijn of haar kin. Kantel het hoofd van het kind naar achteren en open zijn of haar luchtwegen. Kom dan zo dicht mogelijk bij de mond van het kind en doe het volgende:

  • KIJK om te zien of de borst van het kind omhoog gaat als gevolg van het ademen.
  • LUISTER om te horen of je de persoon kunt horen ademen.
  • VOEL of de patiënt lucht uitademt.
  • Als je na 10 seconden zeker weet dat de patiënt niet ademt, is er sprake van een hartstilstand. Op dit punt moet je beginnen met het toepassen van cardiopulmonale reanimatie.
Zorg dat je goed de stappen weet van reanimatie

Hoe pas je reanimate op een kind toe?

Om CPR tot stand te brengen, begin je met het uitvoeren van 5 beademingen. Dit verwijst naar het volgende:

  • Open je mond en omring de hele mond van het kind met de jouwe.
  • Haal diep adem en blaas dan de lucht in de mond van het kind. Je moet zijn of haar borst vervolgens zien stijgen.
  • Laat de lucht dan vanzelf naar buiten komen en herhaal dit voor in totaal vijf ademhalingen.

Na deze vijf beademingen voor je hartcompressies uit.

  • Plaats slechts de muis van één hand op het midden van de borst van het kind en strek je ellebogen.
  • Tijdens het uitvoeren van hartcompressies moet je ervoor zorgen dat de borst van het kind ongeveer 4 centimeter naar beneden gaat.

Wissel vanaf nu tussen 30 compressies en 2 ademhalingen gedurende een minuut. Als niemand nog de hulpdiensten heeft gebeld, doe dit dan meteen. Ga vervolgens door met het afwisselen van 2 ademhalingen en 30 compressies, totdat het kind is hersteld of totdat professioneel medisch personeel arriveert.

We zouden allemaal moeten leren hoe we een hartstilstand kunnen herkennen en hoe we snel en effectief kunnen reageren. Vergeet niet dat reanimatie levens redt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.