Piepende ademhaling bij kinderen: symptomen en behandeling

Piepende ademhaling bij kinderen kan een symptoom zijn van een luchtwegaandoening. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan piepende geluiden wanneer kinderen ademen.
Piepende ademhaling bij kinderen: symptomen en behandeling

Laatste update: 26 augustus, 2019

Verschillende soorten ziekten kunnen leiden tot piepende ademhaling bij kinderen. Dit betekent dat er tijdens het ademen een fluitend, schel geluid klinkt. Het gebeurt als lucht door de smalle ademhalingsdoorgangen van de longen gaat.

Volgens de kinderartsen Lydiana Ávila en Manuel Soto van het National Children’s Hospital in Costa Rica zijn er een aantal kinderziekten die worden gekenmerkt door dit fluitend geluid.

Ze zeggen dat piepende ademhaling veel verschillende dingen kan betekenen. Bovendien leggen ze de nadruk op het feit dat dit geluid meestal verbonden is aan astma. Er zijn echter andere dingen die hiervoor kunnen zorgen.

Wat is een piepende ademhaling bij kinderen?

Piepende ademhaling is een geluid dat meestal bij het uitademen voorkomt. Het kan echter ook gebeuren tijdens het inademen.

Waarom gebeurt dit?

Volgens de eerder genoemde specialisten komt de piepende ademhaling voor als iets de luchtstroom blokkeert. Dit zorgt voor een trilling in de wanden, waardoor een hoorbaar geluid wordt veroorzaakt.

Een aantal oorzaken van piepende ademhaling bij kinderen zijn:

 • Astma. Astma is de meestvoorkomende oorzaak van piepende ademhaling bij kinderen. Het is een chronische ziekte waarbij de luchtwegen ontstoken raken.
 • Iets in de longen krijgen bij het inademen. Abrupt piepen kan te wijten zijn aan het inademen van iets anders dan lucht. Voorwerpen die vastzitten in het strottenhoofd, de luchtpijp of de bronchiën kunnen intense benauwdheid veroorzaken. Objecten die in de perifere paden van de luchtwegen zitten, kunnen longontsteking en piepende ademhaling veroorzaken.
 • Virale infecties. Besmettelijke ziekten, meestal virussen, zijn ook vaak de oorzaak van piepende ademhaling bij kinderen, vooral bij baby’s. Dat zijn virussen zoals adenovirus, para-influenza, rhinovirus, maar ook atypische bacteriën zoals Mycoplama pneumoniae en Chlamydia pneumonia e.
Jongen hoest en piept
 • Sommige medicijnen. Het per ongeluk innemen van organische fosfaten zoals parathion en methyl parathion kan voor piepen, hoesten en dyspneu zorgen.
 • Bronchiëctasieën. Dit kan komen door schade aan de belangrijkste luchtwegen van je longen. Daarom worden de luchtwegen groter.
 • Bronchiolitis. Infecties zijn meestal de oorzaak van piepende ademhaling bij kinderen. Bronchiolitis is een acute ontsteking en blokkering van de kleine luchtwegen.
 • Bronchitis. Dit is een ontsteking aan de bronchiën. Deze buisjes brengen zuurstof naar de longen. Het kan zowel acuut als chronisch zijn.
 • Zure reflux. Dit is als zuur uit de maag per ongeluk in de slokdarm terechtkomt. Het kan te wijten zijn aan een probleem met de onderste slokdarmsfincter.
 • Inademen van irriterende stoffen. Dit kan gebeuren door chemicaliën of rook in te ademen.

Symptomen van een piepende ademhaling bij kinderen

Een piepende ademhaling komt meestal met andere symptomen. Deze symptomen hangen echter af van de oorzaak. Als je naar de ademhaling van je kind luistert, is het belangrijk om op de volgende symptomen te letten:

 • Constant droge hoest
 • Loopneus
 • Koorts
 • Moeilijk eten
 • Blauwachtige kleur op de huid (in sommige gevallen)

Een piepende ademhaling gebeurt wanneer iets de luchtstroom blokkeert. Dit zorgt voor een trilling in de wanden, waardoor een hoorbaar geluid wordt geproduceerd.

Ziek meisje met piepende ademhaling

Diagnose

Als het gaat om ernstige piepende ademhaling, zullen specialisten vragen om een ​​thoraxfoto. Hiermee kunnen ze tekenen van vreemde substanties, longontsteking of hartfalen vinden. Daarbij kunnen ze met behulp van een vingersensor de zuurstof in het bloed meten. In technische termen wordt dit pulsoximetrie genoemd.

Vaak vereisen aanvallen van astma geen aanvullende tests tenzij er tekenen zijn van ernstige problemen met de ademhaling van het kind. Kinderen met frequente astma-aanvallen hebben mogelijk wel meer tests nodig.

Als inhalators of andere medicijnen deze problemen helpen verlichten, hebben ze deze verdere tests waarschijnlijk niet nodig. Artsen kunnen testen doen waarbij kinderen moeten slikken of waarbij ze zelfs in de luchtwegen kijken.

Bij het fysieke onderzoek moet er ook naar belangrijke gegevens gekeken worden zoals:

 • of ze bijvoorbeeld te weinig wegen
 • de aanwezigheid van hartruis
 • natuurlijk of ze piepen tijdens het ademhalen

Kort gezegd, piepende ademhaling bij kinderen kan een teken zijn van een luchtwegaandoening. Het kan de kwaliteit van leven van kinderen beïnvloeden. Als je een fluitend geluid hoort, ga dan meteen naar de doktor. De arts kan vervolgens de nodige tests uitvoeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ávila, Lydiana y Soto, Manuel. (2004). Sibilancias en pediatría. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.