Wat te doen als je baby stikt in zijn melk

Weet jij wat je moet doen als je kind zich verstikt in zijn melk of iets anders? Lees verder!
Wat te doen als je baby stikt in zijn melk

Laatste update: 18 maart, 2019

Als je een moeder bent, is één van de moeilijkste momenten wanneer je niet weet wat je moet doen als je baby stikt in bijvoorbeeld melk. Dit kan zowel met de borst als met een flesje gebeuren. Verstikking is niet ongebruikelijk tijdens de vroege kinderjaren en komt vaker voor dan je misschien denkt.

Voor het eerst moeder zijn betekent dat je veel nieuwe dingen meemaakt die te maken hebben met de zorg en bescherming van je kind. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijk gevaarlijke momenten die de gezondheid van moeder en kind kunnen beïnvloeden.

Nieuwe moeders moeten echter kalm blijven en snel reageren wanneer hun baby stikt in melk. In paniek raken helpt niet en kan zelfs de oplossing moeilijker maken waardoor de gezondheid van je baby in gevaar komt.

Wat moet je doen als je baby stikt in zijn melk?

Naast dat je altijd moet proberen kalm te blijven, zijn hier een paar tips:

 • Leg het kind onmiddellijk op je knieën met zijn gezicht omlaag.
 • Geef zachte, maar stevige klopjes op je baby’s rug met je handpalm om te zorgen dat hij gaat hoesten.
 • Dit zou genoeg moeten zijn, omdat het hoesten de luchtwegen leeg zal maken.

Je kind kan echter ook stikken in iets solide. In dit geval kunnen ouders de zogenaamde Heimlichgreep uitvoeren. Het is belangrijk om te onthouden dat deze procedure alleen uitgevoerd kan worden bij kinderen ouder dan 12 maanden.

Moeder geeft borstvoeding

De Heimlichgreep

 • Om de Heimlichgreep uit te voeren moet je gaan zitten met je armen om het kind.
 • Plaats je handen op de maagstreek en over de buik.
 • Oefen vervolgens met de ene hand over de andere druk uit.
 • De uitgeoefende druk tussen de borstkas en de navel zal ervoor zorgen dat het object of stukje eten dat de luchtwegen blokkeerde los komt.

Andere technieken als je baby stikt in zijn melk

 • Leg het kind met het hoofd omhoog op de vloer of een andere harde ondergrond.
 • Plaats vervolgens je handen op elkaar tussen het borstbeen en de navel.
 • Oefen druk uit in 5 buikstoten.

Als dit het probleem niet oplost moest je zo snel mogelijk de hulpverleningsdiensten bellen. Het is belangrijk om alle belangrijke nummers op een toegankelijke plek te bewaren. De kans is namelijk extreem groot dat je geheugen niet goed werkt in deze situaties.

Het eerste wat je moet doen als je baby stikt in melk is hem op zijn buik op je benen leggen en zachte maar stevige klopjes geven op zijn rug met je handpalm.

Oorzaken van verstikking

Wanneer een baby stikt kan dit meerdere oorzaken hebben. Sommige kunnen we voorkomen, maar andere hebben te maken met je baby’s nieuw gevormde lichaam.

Als het je opvalt dat je baby vaak stikt in iets, is het beter om naar de kinderarts gaan. Hij of zij zal kijken wat er aan gedaan kan worden.

Externe factoren die ervoor zorgen dat je baby stikt in melk

Wanneer je je baby met de borst voedt, stroomt de melk direct in zijn keel. Het is mogelijk dat de stroming van de melk te sterk is. Dit kan opgelost worden door op de tepel te drukken of een beetje melk te pompen voordat je begint met borstvoeding geven.

Op de juiste manier borstvoeding geven voorkomt dat je baby zich verstikt in melk. Het is namelijk belangrijk dat je baby op de juiste manier vast zit aan de tepel van de moeder. De moeder moet ervoor zorgen dat de buik van haar baby tegen haar buik aan zit, terwijl de neus van de baby naar de tepel kijkt. Deze positie zorgt ervoor dat de baby goed kan drinken.

Aan de andere kant, als je baby uit een flesje drinkt kan het zijn dat de vloeistof te snel stroomt. Jonge kinderen kunnen zich hier niet aan aanpassen, maar deze situatie lost zich vanzelf op als je geduld hebt.

Lichamelijke factoren

Sommige kinderen hebben condities die invloed hebben op hun vermogen om te slikken of die gastro-oesofageale reflux veroorzaken. Hierbij komt de inhoud van de maag weer omhoog.

Om zeker te weten dat het probleem lichamelijk is en niet gerelateerd is aan voedingsproblemen, moet je een afspraak maken met een medisch specialist.

Een kind dat hoest

De kans op verstikking bij baby’s kleiner maken

In korte tijd zal je kind zonder jouw hulp kunnen eten en drinken. In de tussentijd is het echter aan te raden om deze tips te volgen over wat je moet doen als je baby stikt in zijn melk:

 • Laat je kind niet liggen nadat je hem gevoed hebt. Houd hem rechtop. In het geval dat reflux zich voordoet kan je kind hoesten en overgeven zonder gevaar.
 • Het is noodzakelijk om te voorkomen dat je baby uit de fles drinkt zonder toezicht.
 • Houd het wiegje van je kind vlakbij je in de eerste zes tot zeven maanden.

Met deze simpele tips kan je de kans op verstikking bij baby’s verkleinen. Twijfel echter niet om naar de dokter te gaan als je serieuzere problemen ziet, zoals de reflux die we hierboven al noemden


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.