9 Jongensnamen van Valenciaanse oorsprong

Heb je het gevoel dat een deel van je hart in de kustlanden van Spanje ligt? Zo ja, dan zul je dol zijn op deze 9 jongensnamen van Valenciaanse oorsprong.
9 Jongensnamen van Valenciaanse oorsprong
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

De landerijen van El Cid Campeador komen terug om je te helpen bij deze fantastische reis. Als je een bijzondere passie voelt voor de taal, de cultuur en de prachtige intonatie van deze streek, zoek dan niet verder en kies voor een van deze jongensnamen van Valenciaanse oorsprong.

Hieronder leggen we je daarom wat uit over de geschiedenis van het Valenciaans en delen we enkele van zijn eigennamen met jou. Hetzij omdat het Valenciaanse varianten zijn, hetzij omdat ze zuiver uit deze streken afkomstig zijn.

Valenciaans, een taal met geschiedenis en charme

Valenciaans is het dialect dat gesproken wordt in Valencia en in een kleine streek die in de provincie Murcia ligt. In feite wordt het, zoals in het autonomiestatuut (Spaanse link) staat, als een officiële taal beschouwd en heeft iedereen het recht het te kennen en te gebruiken.

Sommige filologen en taalkundigen houden echter vast aan de hypothese dat het Valenciaans en het Catalaans nauwer met elkaar verbonden zijn dan men in feite denkt. Om die reden hebben sommige van de jongensnamen die we hieronder zullen noemen een zeer vergelijkbare stam, maar verschillen ze in intonatie en uitspraak. Het is dus van vitaal belang dat je op de kleine details let om hun originaliteit te respecteren.

Een fontein in Valencia.

Kies één van deze 9 jongensnamen van Valenciaanse oorsprong

Volgens María Martina Casullo (Spaanse link), doctor in de psychologie van de Universiteit van Buenos Aires:

“De gekozen naam schept een toekomstige voorstelling van zowel de baby als de volwassenen en vormt in die zin een indicator van volwassen ontwikkelingsprestaties, als gevolg van het overgangsproces naar het ouderschap.”.

1. Bertomeu

Dit is een variant in het Valenciaans van een Aramese naam die, letterlijk, ‘zoon van Talmay of Tolmay’ betekent. In dit verband zouden Talmay of Tolmay de Hebreeuwse bewerkingen kunnen zijn van de Griekse naam Tolomeu, die staat voor een van de twaalf apostelen van Jezus die in Armenië predikten.

2. Felo

Dit is niet zo’n populaire naam, maar wordt tegenwoordig vaak gebruikt als pseudoniem voor Rafael. Het is het verkleinwoord van Rafel. Rafel is op zijn beurt de Valenciaanse variant van Rafael, met de betekenis van ‘God geneest’.

3. Joanot, een van de meest verspreide jongensnamen van Valenciaanse oorsprong in Spanje

In de lijn van de vorige naam zou dit de variant van Juan zijn. Het heeft de verborgen betekenis van ‘God heeft vergeven’.

Volgens de gegevens verzameld in de Geneanet (Spaanse link), kan het gebruik van deze naam momenteel worden vastgesteld in verschillende delen van de Valenciaanse Gemeenschap, in sommige streken van Catalonië en ook in het noordoosten van het Iberisch schiereiland.

4. Lleobí

Dit is de Valenciaanse vorm van Leobino, een samengestelde naam van Germaanse oorsprong die ‘geliefd, dierbaar en vriend’ betekent.

5. Tiano, een van de origineelste jongensnamen van Valenciaanse oorsprong

Ook dit is een heel originele en zeldzame optie. Volgens zijn etymologische oorsprong is het het vertederende verkleinwoord van Sebastià, een naam die zinspeelt op de man die ‘respect waardig, eerbiedwaardig’ is.

6. Giner

Hoewel het in de Valenciaanse Gemeenschap heel gewoon is Giner als achternaam aan te treffen, is het ook een uniseks voornaam. Met andere woorden, het kan zowel voor meisjes als voor jongens gebruikt worden. De vertaling ervan is ‘januari’.

7. Rafel

In het verlengde van het verkleinwoord van Felo kunnen we deze optie, die zo exotisch klinkt, ook niet over het hoofd zien. Zoals we al zeiden, is Rafel de Valenciaanse bewerking van de Hebreeuwse naam Rafael.

8. Vicent

Vicente is, in zijn meest etymologische betekenis, een eigennaam van Latijnse oorsprong: Vincentius. Hij komt van het woord vincens, dat direct zinspeelt op ‘degene die overwint’.

In deze zin is hij vooral belangrijk in dit kustgebied. Vicent Ferrer (Spaanse link – Spaanse dominicaan, thaumaturge, prediker, logicus en filosoof) werd namelijk vlak na zijn heiligverklaring de belangrijkste beschermheilige van de stad en het koninkrijk Valencia.

9. Cristófol

Dit is de Valenciaanse bewerking van Cristóbal, hoewel het ook in het Catalaans voorkomt. Het zinspeelt op degene die de ‘drager van Christus’ is.

Volgens de traditie was St. Christoffel de zoon van een veronderstelde Kanaänitische koning uit de derde eeuw die door een kluizenaar-heilige tot het christendom bekeerd werd. Daarom wijdde hij zich vervolgen zijn leven lang aan het dienen van God en het helpen van reizigers bij het passeren van een rivier (vergelijkbaar met de boot van Charon in de Griekse traditie).

Een foto van Valencia

Jongensnamen van Valenciaanse oorsprong kloppen aan je deur… Besluit je open te doen?

Voelde je je hart sneller kloppen toen je de betekenis las van een van deze namen van Valenciaanse oorsprong voor jongens? Zo ja, en er is een gevoel van liefde, verlangen, of dankbaarheid in je opgekomen, dan heb je waarschijnlijk de juiste naam ontdekt.

Dus? Welke van deze prachtige en historische opties zou jij kiezen? Laat het ons weten in de reacties! Wellicht ook interessant voor jou

20 hippe Spaanse namen voor jongens
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
20 hippe Spaanse namen voor jongens

Spaanse namen voor jongens worden steeds populairder. Daarom hebben we hiervan een lijst samengesteld met leuke opties voor jouw toekomstige zoon.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.