7 activiteiten voor een baby van zes maanden oud

Zes maanden oude baby's zitten vol verrassingen en ontdekken gewoon de wereld. Leer hoe je al hun potentieel kunt ontwikkelen.
7 activiteiten voor een baby van zes maanden oud

Laatste update: 17 oktober, 2020

Er zijn veel activiteiten voor een zes maanden oude baby die kunnen helpen om zijn of haar nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het is een tijd waarin baby’s namelijk veel grote vooruitgang boeken in hun mogelijkheden en veranderingen in hun gedrag.

Om deze reden is het erg belangrijk dat je baby’s op deze leeftijd stimuleert en ze nieuwe ruimtes geeft om te verkennen. Dit zal hen helpen om nieuwe mijlpalen te blijven bereiken.

“Met zes maanden oud is je baby actiever. Aangezien ze mobieler zijn, is het een goed moment om ervoor te zorgen dat het huis veilig is. Zet al je schoonmaakproducten, medicijnen, giftige middelen en scherpe voorwerpen op een plek waar de baby niet bij kan. Zorg ervoor dat elke persoon die voor de baby zorgt weet hoe hij hem veilig kan houden.”
–Het Departement van Human and Health Services, VS–

Alle activiteiten die in het onderstaande artikel worden besproken, hebben een positieve invloed op de fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling van je baby.

Je moet ook van de gelegenheid gebruikmaken om je familieband te versterken en tijd als ouder en kind samen door te brengen, terwijl de kleine lol heeft en nieuwe dingen leert.

Let op de onderstaande activiteiten en begin deze vandaag nog met je baby in de praktijk te brengen.

De meest productieve activiteiten voor een baby van zes maanden oud

1. Spat met water in een bad

Op deze leeftijd kunnen baby’s nu zonder hulp tijdens het baden rechtop zitten. Leg wat speelgoed om hem heen en laat hem zien hoe hij met zijn eigen kleine handje op het water kan spatten.

Naast dat het een activiteit is die erg leuk is voor de baby, helpt rechtop zitten in een zwembad ook om de spieren in de onderrug te versterken en verbetert het zijn of haar houding.

2. Rijmpjes en kinderliedjes voor een baby van zes maanden oud

Ga zitten of ga voor de baby liggen en begin een lied of een pakkend en vrolijk deuntje te zingen. Vergezel je stem met bewegingen, gebaren en grappige geluiden die de baby laten lachen.

Dans met je baby en moedig hem aan om met het ritme mee te bewegen. Dit zal helpen om de spiertonus en zijn grove motoriek te ontwikkelen.

3. Spelletjes met zeepbellen

Moeder en kind blazen zeepbellen

Blaas zeepbellen in de buurt van je baby en laat hem zijn gezicht aanraken zodat hij al hun kleuren kan zien. Probeer de bellen te pakken en nodig hem uit om ze aan te raken en in zijn handen te nemen.

Met eenvoudige activiteiten zoals deze voor een baby van zes maanden, help je je kleintje visuele vaardigheden te ontwikkelen, zoals het volgen van een object. Het zal ook de hand-oogcoördinatie verbeteren.

4. Spelen met bouwstenen

Neem enkele kleurrijke bouwstenen die geschikt zijn voor de handen van de baby. Ga met de baby voor je zitten. Begeleid hem en help hem vervolgens om een toren met de stukken na te bootsen.

Hoewel hij dit niet volledig zal bereiken, zul je helpen om zijn greep op objecten te verbeteren. Bovendien zul je, net als bij de vorige activiteit, zijn hand-oogcoördinatie versterken.

Andere activiteiten voor een baby van zes maanden oud

5. Een verhaal lezen

Moeder leest voor

Kies boeken met de grootste illustraties en helderste kleuren. Zet de baby op je schoot en lees hem met een speelse stem voor, terwijl hij al je bewegingen en de illustraties kan zien.

In het begin zullen de woorden hem misschien niet boeien, maar de illustraties zullen al zijn aandacht trekken. Op dezelfde manier, wees niet verrast als je merkt dat je baby babbelt en met een verbaasde blik naar je luistert.

6. Spelen met een strandbal

Als je de kans hebt om je baby naar een plek te brengen waar je in de open lucht kunt zijn, profiteer daar dan meteen van. Ga eerst op een korte afstand voor hem zitten met je benen open.

Wacht tot hij aandacht aan je besteedt en rol dan de bal voorzichtig naar hem toe. Hij zal proberen de bal te vangen, te verplaatsen en te raken. Er is geen twijfel dat dit de spierontwikkeling zal helpen.

7. Activiteiten voor een baby van zes maanden: een touwtje trekken

Zorg er eerst voor dat je een touw kiest dat van zachte materialen is gemaakt en die niet tegen de huid van de baby wrijft. Ten tweede, steek je het ene uiteinde van het touwtje in de hand van je baby en neem je het andere uiteinde in de jouwe.

Trek tot slot voorzichtig aan het touw en wacht tot de baby hetzelfde doet. Deze activiteit helpt de baby om objecten beter te pakken en het kan ook de beweging van zijn vingers verbeteren.

Andere activiteiten voor een zes maanden oude baby, zoals zijn voeten bewegen alsof hij op een fiets rijdt, kunnen hem ook helpen om spierkracht te krijgen.

Kortom, al deze activiteiten zullen dus bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van je baby en het zal de momenten die je met hem doorbrengt kansen voor groei bieden.

Bovendien is het mogelijk om de vaardigheden van je baby te stimuleren door eenvoudige en praktische activiteiten die niet veel tijd vergen. Wellicht ook interessant voor jou

De rol van de oppas met betrekking tot kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De rol van de oppas met betrekking tot kinderen

Meer en meer gezinnen bestaan uit beide ouders die buitenshuis werken. Dit is wanneer de rol van een oppas heel belangrijk wordt.  • Sumbland, C. (2008). 50 actividades para estimular a tu bebé: 0-12 meses. Imaginador.
  • Sánchez, N., & Jazmina, E. (2015). Gimnasio portátil para actividades de estimulación temprana en bebés de 6 a 12 meses del programa Creciendo con Nuestros Hijos del Mies(Bachelor’s thesis, Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ambato). https://repositorio.pucesa.edu.ec/handle/123456789/1250
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2005). Actividades Acuáticas para el primer año de vida del bebé. In En Actas de II Congreso Internacional de Actividades Acuáticas (pp. 171-188).