6 manieren om brabbelen van baby's te stimuleren

De taal van kinderen evolueert van brabbelen naar hun eerste woordjes. Daarom is het belangrijk om het brabbelen te stimuleren voor een betere ontwikkeling van hun toekomstige taal.
6 manieren om brabbelen van baby's te stimuleren
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Als we een baby krijgen, zijn we vaak benieuwd naar hun eerste woordjes, om onder andere te weten hoe hun stemmetje zal zijn. Maar voor dit alles zal de baby andere geluiden uitstoten die, beetje bij beetje, lettergrepen zullen worden totdat ze hun eerste woorden produceren. Dit is een belangrijk proces dat we moeten begeleiden. Dus, hier zijn enkele manieren om brabbelen van baby’s vanaf jonge leeftijd te stimuleren.

Met taal drukt een baby zijn emoties en gevoelens uit. Vanaf de geboorte drukken ze zich uit door te huilen, en dan, beetje bij beetje, laten ze geluiden horen. Later gebruiken ze gebaren totdat ze bij woorden komen. Wil je weten hoe je het brabbelen van baby’s thuis kunt stimuleren?

Hoe brabbelen van baby’s te stimuleren: de vier soorten gebrabbel die er zijn

Laura Bosch (Engelse link) heeft verschillende artikelen gepubliceerd over de fonologische beoordeling van kindertaal. Dus, v haar werk in achtnemend, laten we eens kijken naar de soorten brabbelen, afhankelijk van de leeftijd van de baby.

Een vader die communiceert met zijn dochtertje.

Brabbelen van baby’s op de leeftijd van 2 maanden

Op deze leeftijd begint het brabbelen; normaal gesproken stoten kleintjes klinkers uit (a, e, i, o, u) en enkele losse medeklinkers (k, g…). Deze eerste brabbelgeluiden zijn niet erg duidelijk en hebben geen communicatieve bedoeling, maar zijn gewoon emissies die baby’s zelf graag horen.

Ongeveer 4-5 maanden

Op dit punt treedt eenvoudig, marginaal of geïsoleerd gebrabbel op. Baby’s blijven klinkers en medeklinkers produceren, maar op een duidelijkere manier, met een grotere duur en intensiteit. De baby speelt met zijn handen en stopt ze in zijn mond, raakt hun lippen en tong aan, zodat de articulatie van deze emissies meer ontwikkeld is. Ze zeggen bijvoorbeeld vaak dingen als “uuuuuu, ggggg, pppppp, aaaaaaaa…”.

Rond 6-7 maanden

Hier verschijnt canoniek gebrabbel. Dit zijn de eerste syllabische emissies, samengesteld uit een klinker en een medeklinker, bijvoorbeeld: “po-po, ga-ga, ba-ba, pa-pa…”.

Ongeveer 9-10 maanden oud

Vanaf de leeftijd van 9 maanden begint gevarieerd of complex gebrabbel. Hier stoten ze hun eerste lettergrepen al uit in een complexe vorm, die al verschillende klinkers met verschillende medeklinkers bevat. Dit zal leiden tot het begin van hun eerste woorden. Bijvoorbeeld: “pa-pa, ma-ma, pi-pi”, enz.

Van 12 tot 18 maanden

Kleintjes beginnen hun eerste woordjes te zeggen (ongeveer drie) en beginnen hun lichaamsdelen te kennen en te identificeren. Rond de 14 maanden herhalen ze de woorden die ze horen en gebruiken ze al het woord “nee”. Ondanks dat ze weinig woorden kunnen reproduceren, kunnen ze meer dan 200 woorden begrijpen.

Van 24 tot 30 maanden

Hier zullen kinderen niet stoppen met praten; de meeste kinderen beginnen al zinnen te vormen van vier of meer woorden, hoewel elk kind andere kenmerken heeft en op zijn eigen manier evolueert.

Manieren om brabbelen van baby’s te stimuleren

Je weet al meer over de evolutie van spraak bij baby’s tijdens hun eerste jaar. Nu is het tijd om dit gebrabbel te stimuleren om het kind voor te bereiden op het uiten van de eerste woordjes. Wil je weten hoe je dat kunt doen?

Liedjes zingen

Baby’s houden van liedjes en melodieën; wat ze absoluut niet leuk vinden, is stilte. Want in mama’s buik waren er altijd geluiden. Daarom kun je voor ze zingen; op deze manier varieer je de intonatie, die melodieuzer en aantrekkelijker is voor hun oren.

Herhaal hun geluiden om het gebrabbel van baby’s te stimuleren

Als je hun uitspraken of gebrabbel herhaalt, vinden ze het leuk en bovendien is het gunstig voor hen, omdat je ze kunt herhalen en tegelijkertijd de manier waarop ze articuleren corrigeren. Ook help je hen de helderheid van hun uitingen te verbeteren.

Een vrouw houdt haar zoon in haar armen bij een seringenstruik terwijl ze samen zingen.

Varieer je toon wanneer je spreekt

Het is goed om op verschillende tonen met ze te praten en zacht en lief te zijn. Dit stimuleert hun gehoor en helpt hen onderscheid te maken tussen verschillende tonen.

Regel de snelheid waarmee je met je baby praat om brabbelen van baby’s te stimuleren

Wees voorzichtig als je praat en spreek langzamer dan wanneer je met een volwassene of een ouder kind praat.

Gesprekken voeren en regelmatig met ze praten

Zelfs als ze klein zijn, moet je met je kinderen praten en, als ze klinkers maken, ze beantwoorden alsof je met ze in gesprek bent. Dit stimuleert meer gebrabbel en hun interesse om jou te imiteren. Het zal plaats maken voor de ontwikkeling van een communicatieve intentie.

Masseer en streel hun mond

Tijdens alle voorgaande activiteiten om het brabbelen te stimuleren, is het raadzaam om je kleintje recht voor je te zetten, niet alleen zodat ze de mondbewegingen kunnen zien, maar ook zodat ze naar je kunnen kijken. Terwijl je zingt en met ze praat, kun je hun mond strelen; dit zal hen stimuleren (Engelse link) om bewegingen te initiëren.

Het belang van het stimuleren van brabbelen van baby’s

Zoals je in dit artikel hebt gezien, maken baby’s hun eerste geluiden tijdens de eerste levensmaanden; daarom is het belangrijk om het brabbelen van de kleintjes te stimuleren voor de juiste ontwikkeling van spraak in de overeenkomstige stadia.

De taal evolueert van een lichte klinkeruitstoot in hun eerste maanden tot de emissie van hun eerste woorden rond 12 tot 18 maanden, hoewel dit per kind kan verschillen. Ga nu aan het werk en vergeet niet met je baby te praten vanaf het moment dat hij geboren is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casla Soler, M., & Ituero Garcia, B. (2017). ¿Cómo empieza el lenguaje?: Descubrir, explorar y favorecer la comunicación temprana (1.a ed.). EDITORIAL GRAO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.