Prenatale stimulatie: technieken en voordelen

Wist je dat er technieken zijn die je kunt gebruiken om je baby te stimuleren nog vóór de geboorte?
Prenatale stimulatie: technieken en voordelen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

Eén van de beste momenten van je zwangerschap is wanneer je je baby voor het eerst voelt. Wist je dat er technieken zijn die je kunt gebruiken om je baby te stimuleren? Mis daarom niets van prenatale stimulatie en de vele voordelen ervan.

Het voelen van het eerste schopje is meestal één van de belangrijkste momenten voor elke zwangere vrouw. Vanaf dat moment weet je niet alleen dat je een baby in je buik heb. Je voelt hem ook! Vanaf dat moment zul je hem en zijn bewegingen opmerken. Zijn bewegingen, hoewel soms ietwat ongemakkelijk, zullen je vrede brengen.

Prenatale stimulatie is gebaseerd op het idee om de verschillende zintuigen van de baby tijdens de ontwikkeling te stimuleren. Op die manier versterk je de motorische vaardigheden,  de emoties en de zintuiglijke vermogens van je kind. Tegelijkertijd creëer je ongelooflijk intieme momenten met je baby.

Het is raadzaam om consistent te zijn in deze stimulatie-oefeningen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Maar met sommige van deze technieken, zoals tactiele stimulatie, kan je bijna vanaf het begin van de zwangerschap beginnen.

Voordelen van prenatale stimulatie

De voordelen van het beoefenen van prenatale stimulatie zijn talrijk. De zwangerschap kan erg lang lijken te duren, maar als je elke dag van de juiste oefeningen gebruik maakt, gaat de tijd voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Hier zijn enkele redenen die je ervan zullen overtuigen om prenatale stimulatietechnieken in te voeren in je dagelijks leven.

  • Ze helpen je om rechtstreeks contact te maken met je baby. Je zult merken dat wat je doet, je baby direct stimuleert, en je zult een diepe verbinding met hem voelen.
  • Ze beïnvloeden de ontwikkeling van de zintuigen van de baby. Elke oefening is gericht op een zintuig en zijn specifieke ontwikkeling, dus elk zintuig kan op de meest geschikte manier gestimuleerd te worden.
  • Ze geven je een fijn en tevreden gevoel. Wanneer je namelijk merkt hoe je baby op elke oefening reageert, ben je veel geruster over zijn gezondheid. Hij is daar, in jouw buik en je kunt hem voelen.
Voordelen van prenatale stimulatie

Prenatale stimulatietechnieken

De volgende prenatale stimulatieoefeningen hebben elk betrekking op een bepaald zintuig, dus het is het beste dat je de oefeningen van dag tot dag dag afwisselt.

Op die manier zullen noch jij noch je baby verveeld raken door de oefening. Vergeet niet dat hoe meer jij ervan geniet, hoe meer je baby er ook van zal genieten.

Visuele stimulatie

Na ongeveer de vierde maand zal je baby ook kunnen genieten van zijn gezichtsvermogen, reagerend op visuele prikkels.

  • Laat bijvoorbeeld het zonlicht direct op je buik schijnen. Het licht zal zich zacht een weg banen door alle lagen heen totdat het de baby bereikt.
  • Doe spelletjes met een zaklantaarn. Doe hem aan en uit om de aandacht van je baby te trekken en een reactie van hem uit te lokken.

Auditieve stimulatie

Deze oefeningen zullen effectiever zijn vanaf week 14, maar je kunt ze al vanaf het begin van je zwangerschap doen.

  • Praat met je baby. Stop niet met praten tegen hem. Jouw stem is namelijk de beste stimulans die je hem kunt geven.
  • Speel zachte muziek om hem gerust te stellen.
  • Maak wandelingen in de natuur.  Geluiden uit de natuur biedt zijn stimuli voor je baby. 
  • Maak muziek op verschillende instrumenten. Piano muziek kan een andere reactie van je baby oproepen dan zachte percussie met flamenco drums.

Stimulatie door aanraking

Het belang van rustgevende strelingen begint in de baarmoeder van de moeder, vooral na de zesde of zevende week.

  • Experimenteer met verschillende materialen op je huid, zoals een veertje of een penseel.
  • Klop zachtjes op je buik, gebruik je vingers afwisselend of allemaal tegelijk.
  • Masseer je buik. Door dan iets harder, dan weer zachter te drukken, reageert je baby.
  • Reageer op de bewegingen van je baby. Wanneer hij beweegt, druk dan zachtjes op het gebied waar hij ligt te wriemelen. Het zal een perfect samenspel van jullie tweetjes zijn.
Prenatale stimulatie door aanraking

Motorische stimulatie

De baby zal bewegen als jij van houding verandert. Probeer dus je houding regelmatig te veranderen. Tegen week 10 zal hij al beginnen jouw veranderingen van houding op te merken.

  • Prenatale yoga is heel goed voor dit soort stimulatie.
  • Probeer thuis verschillende houdingen uit. Probeer van kant te veranderen in bed of je buik te laten zakken terwijl je staat.

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, kan je baby ook laten reageren. Eet deze voedingsmiddelen echter niet overmatig, omdat het niet raadzaam is om hun beweging tot het uiterste te activeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.